Cind va promulga Crin Antonescu legea referendumului avizata marti de CCR? Constitutia arata ca are zece zile la dispozitie

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2012, 21:11 Actualitate | Politic


Presedintele interimar Crin Antonescu a spus marti seara intr-o conferinta de presa, referitor la legea referendumului avizata marti de Curtea Constitutionala ca "Legea vine la promulgare, imediat ce voi avea intreaga documentatie - si sper ca lucrul acesta sa se intimple chiar maine - si ma voi pronunta in aceasta chestiune". Articolul 77 din Constitutie arata ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Daca va intra in vigoare, legea verificata de CCR, intrand in vigoare dupa OUG, ea va constitui forma actuala a legii aplicabile ca act ulterior ordonantei. Guvernul intentioneaza insa sa organizeze referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu in baza OUG care prevede ca presedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenti, nu cu majoritatea alegatorilor de pe liste, care presupune o prezenta de peste 9 milioane de cetateni la vot.
 • Ce spune exact Articolul 77, paragraful 3, din Constitutie: "Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea".
 • Nu este clar daca presedintele interimar, Crin Antonescu, va putea trimite legea la reexaminare in Parlament inainte de promulgare sau este obligat sa o promulge, avand in vedere ca a fost verificata de Curte care a declarat-o constitutionala.
CCR a statuat in sedinta de marti ca "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura  participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Asadar, daca CCR trimite in mod oficial decizia de marti, presedintele interimar Crin Antonescu trebuie - conform Constitutiei - sa o promulge in termen de zece zile. Daca acest termen survine inainte de referendumul din 29 iulie (pina la care mai sunt 19 zile), atunci referendumul se va tine conform acestei legi si nu conform Ordonantei de Urgenta 41/2012, dat fiind ca o lege are putere superioara unei Ordonante de Urgenta.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat tot marti seara ca ca va solicita, prin intermediul unor scrisori, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa convoace "in cel mai scurt timp" Legislativul pentru punerea in acord a deciziei Curtii Constitutionale in ceea ce priveste Legea referendumului cu Ordonanta de Urgenta privitoare la acest subiect.

"Chiar maine o sa trimit o scrisoare catre presedintii celor doua Camere, in cel mai scurt timp sa convoace Parlamentul pentru a pune in acord aceasta decizie a Curtii cu ordonanta pe care noi am dat-o - si aceea constitutionala, de altfel, pentru ca s-a bazat pe textul legii, asa cum era inainte de aprilie 2012 -, sa le puna in acord si sa avem un referendum", a declarat Ponta la Romania TV, citat de Agerpres.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6555 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  Nimeni n-a inteles cum sta treaba (Marţi, 10 iulie 2012, 21:20)

  marianstar [utilizator]

  Legea si OUG au acelasi continut. Prin urmare, nu conteaza daca se promulga sau nu, decizia CCR spune ca prezenta la vot trebuie sa fie de 50% in orice caz.

  E o decizie de interpretare, nu una de neconstitutionalitate (nu s-a declarat neconstitutional nimic). MAI doar organizeaza referendumul, CCR il valideaza pe baza datelor BEC si nu-l va valida, indiferent ce OUG se da sau nu, daca nu vin 50% la vot.

  Prin urmare, legal vorbind, parerea MAI si USL nu conteaza, chiar textul OUG trebuie interpretat impreuna cu art.5 din legea referendumului, asa cum a zis CCR.

  Ar fi bine Ponta sa-si bage mintile in cap si sa recunoasca public situatia, dar e oricum foarte clar.
  • 0 (6 voturi)    
   Nici tu n-ai inteles. Nu au acelasi continut. (Marţi, 10 iulie 2012, 23:15)

   Supastar [utilizator] i-a raspuns lui marianstar

   Legea si OUG-ul nu au acelasi continut.
   Spre deosebire de lege, OUG-ul NU PREVEDE conditia de prezenta >50% din populatia cu drept de vot pentru validare.
   • +2 (2 voturi)    
    texte (Miercuri, 11 iulie 2012, 1:37)

    marianstar [utilizator] i-a raspuns lui Supastar

    Text lege: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2012/cd264_12.pdf

    Text OUG: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29612/OUG
    • 0 (0 voturi)    
     exact (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:35)

     Supastar [utilizator] i-a raspuns lui marianstar

     modificarea legii e cu articol unic, deci ramane art. 5 alin. (2) din legea referendumului care impune conditia de validare.
     in OUG exista o derogare de la art. 5 alin. (2).

     legea 3/2000: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/3_2000.php
 • -7 (11 voturi)    
  are 20 zile (Marţi, 10 iulie 2012, 21:28)

  cata-lina [utilizator]

  in Constitutie scrie ca are 20 zile!
  • +6 (6 voturi)    
   CITESTE MAI BINE!!! (Marţi, 10 iulie 2012, 22:12)

   IVI [utilizator] i-a raspuns lui cata-lina

   ARTICOLUL 77
   (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.

   (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

   (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
  • +1 (1 vot)    
   vreti un raspuns (Miercuri, 11 iulie 2012, 7:23)

   Parzival [utilizator] i-a raspuns lui cata-lina

   mai dur: niciodata! Daca nu v-ati lamurit pana acum, va spun eu: Astia nu se vor opri! "Dna Merkel nu voteaza in Romania" - este reactia lui Ponta, iar Antonescu nici n-a ajuns bine la Cotroceni ca i-a si furat pupitrul lui Basescu si a inceput sa se impauneze la televizor. Nu va promulga legea, stati linistiti!
 • -4 (14 voturi)    
  Da, dar... (Marţi, 10 iulie 2012, 21:28)

  finutza [utilizator]

  ... legea trebuie sa fie retrimisa la Parlament, fiindca CCR a cerut modificare unui articol. Si modificarea nu o pot face nici judecatorii CCR, nici Presedintele. Asa ca... findca prlamentarii au intrat in vacanta.... mai pe la toamna!
  • +5 (7 voturi)    
   nu-i adevarat (Marţi, 10 iulie 2012, 21:51)

   marianstar [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Nu a cerut nicio modificare, a spus cum sa se interpreteze. La Parlament se intorc cele neconstitutionale, or legea (si OUG care e identica) sunt constitutionale, dar se interpreteaza impreuna cu art. 5 din legea referendumului, adica e obligatorie prezenta. Nu e chiar asa de complicat...

   Adica CCR mai da si decizii de interpretare, acolo unde constata ca textul legii poate fi interpretat si vrea sa excluda o interpretare. Sunt destule precedente.
   • +7 (9 voturi)    
    Ai dreptate (Miercuri, 11 iulie 2012, 0:07)

    abcde [utilizator] i-a raspuns lui marianstar

    Insa marele nostru Adormit poate inventa un motiv sa o trimita la reexaminare, ca sa debusoleze electoratul. Oricum referendumul NU se va valida decat in cazul in care prezenta va fi peste 50%. Decizia CCR are forta juridica mai mare ca o lege si chiar de nu va fi promulgata legea pana atunci, sau ordonanta modificata, decizia CCR e cea care se va aplica. Eu nu cred ca au curajul sa nu o transpuna intr-un act normativ pt ca ar echivala cu incalcarea Constitutiei si teleportarea in neolitic. Sau poate vor sa ingenuncheze tare, cum dau semne ca vor.
  • +4 (4 voturi)    
   fara dar, (Marţi, 10 iulie 2012, 23:04)

   dzuza [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   de cand s-a primit decizia CCR are 10 zile la dispozitie...
 • +8 (12 voturi)    
  hait (Marţi, 10 iulie 2012, 21:29)

  pjbgiurgiu [utilizator]

  Domnule Presedinte Interimar Antonescu va semna ca primarul!

  - parafrazat dupa Domnia Sa
 • +6 (10 voturi)    
  ATENTIE !.. (Marţi, 10 iulie 2012, 21:50)

  vasglo [utilizator]

  Guvernul USL face o mare diversiune pentru ca romanii naivi sa vina la vot. USL stie ca decizia CCR este definitiva si obligatorie, respectiv ca referendumul este validat numai daca se prezinta 50% plus 1 dintre alegatori, dar vor sa creeze confuzie in capul sustinatorilor lui Basescu (putini) si sa-i momeasca la vot, asigurand cvorumul...Nu Basescu a cerut sa fie demis, ci USL-ul, deci numai ei trebuie sa vina la vot.. Basescu a fost ales de popor pentru 5 ani. Demiterea unui presedintelui este un fapt exceptional si, de aceea, numai cei care-l l-au determinat trebuie sa-l legitimeze si la vot...
 • +8 (10 voturi)    
  cum sta treaba... (Marţi, 10 iulie 2012, 22:54)

  cco [utilizator]

  nu sunt jurist insa pura curiozitate m-a facut sa incerc putin "debugging" pe legile date de legiutorii din ro.

  legile din romania se pot citi in detaliu la:

  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame

  site-ul e bine facut in sensul ca arata legea si _toate_ modificarile cronologice (cu toate ca nu intotdeanua continutul modificarilor e aratat)
  legea originala care descrie cum se organizeaza referendumul este:

  LEGE nr.3 din 22 februarie 2000
  privind organizarea şi desfăşurarea referendumului

  articolele _originale_ care sunt de interes pentru urmatorul referendum sunt:

  CAPITOLUL I
  Dispoziţii generale

  Art. 5.

  [...]

  (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

  SECŢIUNEA a 2-a
  Referendumul privind demiterea Preşedintelui României

  [...]

  Art. 10. - Demiterea Preşedintelui României este aprobată, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

  urmarind cronologia acestei legi se poate observa ca:

  * art. 10 original a fost modificat de:
  LEGE nr.129 din 5 mai 2007 pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului

  (parlamentul a facut aceasta modificare pentru a
  organiza referendumul de demitere al presedintelui din 2007)

  deci dupa aceasta modificare art. 10 arata asa:

  "Art. 10. – Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la
  referendum.”
  (acceptat la vremea aceea de CCR)

  to be continued...
 • +7 (7 voturi)    
  cum sta treaba ... (cont.) (Marţi, 10 iulie 2012, 23:05)

  cco [utilizator]

  * art. 5 / pct. 2 a fost si el modificat intre timp de:

  ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.103 din 30 septembrie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului
  in modul urmator:

  1. La articolul 5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  „(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.”

  (aici diferenta e destul de subtila - intre "listele electorale" si "listele electorala permanente"; nu stiu sa o interpretez)

  peste totate modificarile astea vine o alta lege:

  Legea nr. 62/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

  (si dupa intelegerea mea, luand in considerare si comunicatul CCR de aici:

  http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2012/10iulie

  mai exact:

  "in urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente."

  asta este legea despre care si-a afirmat opinia
  CCR)

  to be continued...
 • +5 (5 voturi)    
  cum sta treaba ...(cont. cont..) (Marţi, 10 iulie 2012, 23:11)

  cco [utilizator]

  acum, ce zice legea care aproba ordonanta de urgenta:

  Legea nr. 62/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

  ARTICOL UNIC
  Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103 din 30 septembrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 656 din 2 octombrie 2009, cu urmatoarele modificari si completari:
  1. La articolul I, dupa punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  <<ART. 10
  Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.>>”

  [...]

  deci practic se revine la forma _originala_ si nu la cea modificata in 2007! parerea mea e ca CCR a aprobat forma _originala_ la care se revine.

  oricum USL pare sa foloseasca un trick de genul:

  "si forma din 2007 a fost aprobata de CCR, deci poate fi folosita printr-o noua ordonanta de urgenta"
 • +4 (4 voturi)    
  Dar daca Antonescu intoarce legea in Parlament? (Marţi, 10 iulie 2012, 23:16)

  Supastar [utilizator]

  in loc sa o promulge?
 • +4 (8 voturi)    
  Prima actiune a lui Antonescu (Marţi, 10 iulie 2012, 23:36)

  Vasilake [utilizator]

  Prima actiune a lui Antonescu, ca presedinte interimar: asfaltarea strazii pe care se afla viloiul sau (langa lacul Floreasca!
 • +1 (1 vot)    
  Cand Cum Unde (Miercuri, 11 iulie 2012, 8:12)

  FeisBuk1 [anonim]

  Un referendum presupune jumatate plus unu din alegatori prezenta pentru validare. Ce se RASPUNDE (atentie, la referendum nu se alege), este o alta poveste.

  De aceea organismele europene au reglementat institutia referendumului, care este cu totul altceva decat alegerile.

  In plsu, date fiind reglementarile europene EXTREM DE CLARE, in concordanta cu ce a spus CCR ieri, foarte probabila ordonanta de urgenta pe care o va da Ponta pe 30 iulie prin care va valida rezultatele referendumului, chiar daca nu vor fi 50%+1 alegatori, va atrage in mod sigur un val de flegme peste Romania.

  Fiindca Ponta este in stare ca printr-o OUG sa valideze un referendum.

  Indiferent de ce va face interimarul, daca va incalca Constituia si va retrimite legea la Parlament, CCR stie ca un referendum presupune 50%+1 alegatori si nu va valida in veci altfel.

  Dar oricum USL este pus calare pe instituii si legi si au un singur gand: controlarea proceselor penale, fiindca ce s-a intamplat cu Bombonel este ne ierertat si nu trebuie repetat.
 • 0 (0 voturi)    
  REFERENDUM (Miercuri, 11 iulie 2012, 10:13)

  MARTORUL [utilizator]

  1. Validarea referendumului se va face pe baza legii in vigoare, respectiv legea in vigoare la data publicarii in MO a hotararii Parlamentului. Asta a fost luni. Marti s-a stabilit alceva, dar decizia si legea nu au fost publicate in MO. Legea nu retroactiveaza! Concluzia? Validarea referendumului se va face de Comisia Centrala formata din judecatori de la ICCJ si apoi decizia CCR. Guvernul, Parlamentul nu vor avea rol in validarea referendumului, iar acesta se face pe baza legii in vigoare, deci OUG emisa de Guvern. Chiar data, ulterior, se va modifica si OUG, efectele modificarii vor fi pe viitor, nu se vor referi la data de luni, 09.07.2012. Personal as sugera modificarea OUG prin mentinerea pragului ( cca 7.500.000 alegatori prezenti la vot) plus obtinerea de Presedinte a 70% din voturile pe care le-a obtinut la alegerile din 2009, pentru ca e necesar si mentinerea pragului de votanti pentru Presedinte, atfel vom avea presedinte cu voturi minimale! Un Presedinte cu 8% din alegatori va fi acceptabil?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by