UPDATE 16:40 Cristian Boureanu: PDL a avut dreptate, in Romania a fost suspendat statul de drept

Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a cerut guvernului sa modifice prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, pentru a o pune in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

El a sustinut ca decizia CCR este clara si statueaza ca referendumul este valid numai prin participarea a jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale.

"Cerem guvernului sa puna in acord prin ordonanta de urgenta OUG legea referendumului cu decizia CCR", a subliniat Cristian Boureanu, care a precizat ca singurul care poate face modificari in listele electorale este Ministerul de Interne.

UPDATE 2 (15:05) Prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, a anuntat ca PDL depune marti plangere penala impotriva secretarului general al Guvernului Ponta si impotriva directorului Monitorului Oficial, dupa ce decizia Curtii Constitutionale de luni, prin care restrangerea atributiilor CCR a fost declarata neconstitutionala, nu a fost publicata in Monitorul Oficial impiedicand astfel desfasurarea normala a activitatii Curtii.

Principalele declaratii ale lui Cezar Preda:

  • In ceea ce priveste ultima decizie a CCR, ca intotdeauna PDL o respecta.
  • Aceasta decizie a stabilit ca presedintele Romaniei poate fi demis cu prezenta la vot a 50% +1 din numarul alegatorilot, in speta 9 milioane de alegatori.
  • Planurile USL, zadarnicite astazi de CCR, ne arata inca o data ca asistam la o tentativa de lovitura de stat.
  • Acesta era practic un atac asupra suveranitatii poporului roman care se exprima prin vot.
  • Conform strategiei USL de subminarea a statului roman, aducem la cunostinta romanilor ca acest Guvern USL a acaparat o alta institutie de stat, schimbandu-i cconducerea, Institutul National de Statistica, pregatind in acest fel interzicerea dreptului constitutional de vot pentru cetatenii romani din strainatate si de validare a unui referendum aflat in procesarea datelor cu mult inainte decat data cu care ne-am ingajat in fata UE ca vom prezenta aceste date.
  • Dreptul la vot al cetatenilor romani din tara sau din strainatate este garantat prin lege.
  • Nici pana la aceasta ora decizia CCR privind neconstitutionalitatea legii care ii constrange abuziv drepturile nu a fost publicata in MOf.
  • Am avertizat deja Guvernul Ponta, care a confiscat MOf, ca acest lucre este  sanctionat de Codul Penal.
  • Astazi, 10 iulie, PDL depune plangere penala impotriva secretarului genera al Guvernului Ponta si impotriva directorului MOf.

  • In ceea ce priveste consecintele acestei nepublicari, amintim doar 2 decizii ale CCR in ceea ce priveste sesizare presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor care nu au putut fi judecate, fiind declarate inadmisibile pentru ca horararea care permitea Curtii sa judece si aceste hotarari inca nu este publicat in MOf, adaugand la acestea si hotararea prin care Avocatul Poporului a fost demis de Parlament.
  • In conditiile in care se publica in MOf aceasta decizie a CCR, fiecare cetatean la Romaniei, in cazul de fata, presedintele Senatului Vasile Blaga si presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase, precum si Avocatul Poporului pot sa isi apere drepturilor.
  • Atunci consideam ca nu este indreptatit Antonescu sa se duca la Cotroceni, atata timp cat titularul fotoliului de presedinte al Senatului Romaniei este impiedicat de USL prin confiscarea institutiilor statului sa isi apere drepturile.
  • Imediat dupa publicarea in MOf, atat presedintele Senatului Vasile Blaga cat si presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase vor trimite la CCR intampinarea pentru a le fi judecate pozitiile pe care le-au avut.
  • Dar pentru ca dl Antonescu deja s-a instalat la Cotroceni, pentru romani legea nu conteaza, iar Ponta il asigura ca inca nu e nevoie sa publice in Monitorul Oficial.
  • Cerem ca acest lucru sa se intample inca o data. 
  • Eu cred ca ceea ce inseamna la ora actuala referendumul, avand in vedere ca textul Ordonantei este suprapus textului de lege care a fost analizat de Curte, nu mai sunt dubii in ceea ce priveste modului in care romanii vor vota pe 29 iulie.

UPDATE 1 (13:40) Vicepreseditele PDL Cristian Boureanu acuza USL de manipularea institutiilor statului invocand nepublicarea hotararii de luni a Curtii Constitutionale, prin care instanta a constatat ca restraingerea atributiilor CCR este neconstitutionala, in Monitorul Oficial.

Principale declaratii ale lui Cristian Boureanu:

  • La ora la care discutam, nu s-au publicat toate deciziile CCR de ieri.
  • Nu s-a publicat in Monitorul Oficial hotararea care spune ca modificarea atributiilor CCR a fost neconstitutionala. Nepublicarea in MOf nu permite CCR sa isi reia atriibutiile.
  • Asistam la o noua dovada ca ne aflam in fata unei lovituri de stat. Este pentru a doua oara cand hotarari care sunt favorabile USL sunt publicate in MOf, care a fost trecut abuziv la Guvern, si hotarari care nu sunt favorabile USL sunt oprite de la publicarea in MOf.
  • Reamintim tuturor ca nepublicarea hotararilor in MOf este infractiune prevazuta in Codul Penal.
  • Hotararile care prevedeau suspendarea lui Traian Basescu si a Robertei Anastase au fost tinute aproape 48 de ore de la publicare, cat a avut chef USL. Hotararea care reda atributiile CCR este tinuta de la publicarea desi s-a luat in aceeasi sedinta de ieri cu celelalte hotarari.
  • Asistam doua zile la rand la dovezi clare ca ne aflam in fata unei manipulari, in fata unei subjugari ale institutiile statului, in fata unei lovituri de stat.

(ora 12:35)"CCR a confirmat ieri tentativa de lovitura de stat prin atacul institutiilor fundamentale regizata de USL. Victor Ponta incearca sa acopere acest adevar grav cu un val de minciuni si declaratii de propaganda", a declarat, marti, prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, cu referire la decizia de luni a Curtii Constitutionale, care a constatat ca restrangerea atributiilor CCR este neconstitutionala.

"Ultima pozitie semnificativa vine de la liderul grupului socialist din PE care a declarat ca ", a adaugat Cezar Preda.

Liderul PDL spune ca "CCR a decis ca hotararea prin care majoritatea USL i-a restrans atributiile este neconstitutionala. Decizia CCR care repune Curtea in drepturi depline trebuie publicata imediat in Monitorul Oficial. Victor Ponta trebuie sa retraga imediat OUG prin care restrange atributiile Curtii."

"Tot ieri CCR a avut in fata contestatiile privind revocarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Curtea a decis ca nu poate judeca asupra acestora, nu a decis ca schimbarea celor doi este constitutionala", a mai spus Cezar Preda.