Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a catalogat votul de suspendare a presedintelui Traian Basescu drept "un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopanta a autoritarismului" facut de premierul Victor Ponta si coalitia USL, se arata intr-un comunicat de presa al Partidului Popular European (PPE).

Liderul PPE a criticat "actele arbitrare ale USL – inlocuirea Avocatului Poporului, a presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, si acum a presedintelui tarii" precizand ca acestea arata "dispret total fata se statul de drept".

Martens mai afirma ca "inselatoriile de tipul plagiatului lui Ponta au afectat tranzitia spre democratie greu castigata de catre Romania", adaugand ca institutiile UE si PPE nu vor permite ca Romania sa alunece catre autoritarism.

Comunicatul oficial al PPE:

Romania: autoritarismul galopant al coalitiei Socialist-Liberale nu va fi tolerat

Bruxelles, 7 iulie 2012

Presedintele Partidului Popular European (PPE),Wilfried Martens, a facut urmatoarea declaratie ca urmare a votului din Parlamentul Romaniei privind suspendarea presedintelui Romaniei Traian Basescu:

"Votul fortat de suspendare a presedintelui Basescu este un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopanta a autoritarismului de catre Primul ministru Victor Ponta si coalitia sa USL. In fapt, desi Curtea Constitutionala a declarat ieri ca presedintele Basescu nu a incalcat Constitutia, USL tot a procedat la vot. Actele arbitrare ale USL – inlocuirea Avocatului Poporului, a presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, si acum a presedintelui tarii – arata dispret total fata de statul de drept. Acei membri ai parlamentului care au sustinut aceste actiuni abuzive impotriva statului roman, sau cei ce au permis desfasurarea lor, vor trebui sa dea socoteala electoratului lor la viitoarele alegeri parlamentare," a afirmat presedintele PPE.

"Inselatoriile de tipul plagiatului lui Ponta au afectat tranzitia spre democratie greu castigata de catre Romania. In orice caz, un lucru este cert: institutiile Uniunii Europene, PPE-ul, si toti cei dedicati proiectului european si statului de drept nu vor permite ca Romania sa isi piarda valorile europene si sa alunece spre autoritarism. Intre timp, si in ciuda schimbarilor de ultim moment ale legii referendumului, facute cu dedicatie de catre USL, asteptam ca referendumul pentru presedintele Basescu sa fie organizat si desfasurat in concordanta cu principiile si normele democratice general acceptate. Inutil de mentionat, ca PPE-ul va monitoriza fiecare pas al tuturor proceselor legate de referendum," a adaugat Martens.