Romania se afla in pragul unei crize politice fara precedent. Uniunea Social-Liberala (USL), aflata la guvernare pregateste destituirea presedintelui Traian Basescu. Presedintelui nu-i ramane altceva decat sa spere ca sustinatorii lui vor boicota referendumul prin neprezentare, au comentat pentru Kommersant analistii de la Bucuresti. Intre timp, investitorii reactioneaza deja negativ la tulburarile politice din Romania si la prabusirea record din ultimele saptamini a monedei nationale fata de euro.

USL este pregatit sa-l destituie pe presedintele Basescu, dupa ce seful statului s-a certat cu noul premier Victor Ponta. La initiativa partidului la guvernare, majoritatea parlamentara a convocat vineri o sedinta extraordinara pentru a supune la vot organizarea unui referendum pentru inlaturarea sefului tarii. Marul discordiei dintre presedinte si premier a fost problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European. Parlamentul a votat in favoarea trimiterii lui Ponta la Bruxelles, in timp ce Curtea Constitutionala a hotarat ca Bucurestiul trebuie sa fie reprezentat de presedintele. In pofida deciziei Curtii, la Bruxelles a plecat premierul. Potrivit lui Ponta, el, in calitate de sef al guvernului trebuie sa fie prezent in capitala UE, unde se discuta despre criza din zona euro. Drept raspuns, Partidul democrat-liberal al presedintelui a cerut demiterea premierului, folosind drept argument acuzaatiile de plagiat: lui Ponta i se reproseaza ca a folosit articolele altora in elaborarea lucrarii sale de doctorat. „In Europa el este deja cunoscut drept Domnul copy-paste”, l-a atacat Basescu de la tribuna Parlamentului pe adversarul sau.

Victor Ponta a respins din nou acuzatiile, iar sustinatorii sai din USL au lansat procedura de demitere, invinuindu-l pe presedinte de abuz de putere, incalcarea Constitutiei, presiuni asupra Curtii Constitutionale si chiar de inrautatirea vietii populatiei prin semnarea masurilor de austeritate impune de creditorii internationali – UE, FMI si Banca Mondiala. Desi Curtea Constitutionala a recunoscut vina presedintelui numai in doua din cele sapte acuzatii formulate, parlamentul a votat pentru organizarea unui referendum de destituire a presedintelui in cursul acestei luni. Este a doua tentativa a USL de a-l inlatura pe Basescu de la putere. In 2007, la referendum cetatenii au optat ca acesta sa-si duca la bun sfarsit mandatul.

Analistii romani consultati de Kommersant s-au aratat ingrijorati de situatia creata si sceptici in privinta jocului politic in plina criza financiara. In opinia directorului Centrului pentru politica europeana, Cristian Ghinea, USL „a atacat cu brutalitate institutiile puterii si de drept ale tarii”. „Nu pot anticipa rezutatul referendumului, dar Basescu a pierdut din popularitate dupa introducerea masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare”, a spus Ghinea pentru Kommersant. Potrivit afirmatiilor sale, presedintelui nu-i ramane altceva decat sa spere ca partidul sau democrat-liberal va reusi „sa-si convinga pe simpatizantii presedintelui sa nu voteze la referendum, astfel incat consultarea populara sa fie declarata neconstitutionala din cauza absenteismului”. In acest caz, Basescu poate sa se intoarca la obligatiunile sale.

Investitorii au reusit deja sa reactioneze negativ la situatia din Romania si la prabusirea fara precedent in ultimii ani fata de euro. „In ultimele cateva saptamani, s-au intamplat suficiente tururente politice, care si-au spus cuvantul asupa increderii investitorilor in economia romaneasca”, a comentat pentru Kommersant analistul Ana Olitia Nutu, de la Expert Forum. Ea a amintit, in context, de marile companii de stat din domeniul energiei: Hidroelectrica a intrat in insolventa, iar agentia Moody’s a degradat nota Transelectica. „Ca urmare, sectorul bancar a intrat intr-o stare de tensiune majora, ceea ce a generat probleme cu platile curente”, a explicat Nutu.​