"Sper ca aceste chestiuni (n.r. situatia politica interna) sa nu fie cuplate" cu chestiunile europene in discutie care privesc Romania, adica rapoartele asupra fondurilor europene, aderarea la Schengen si raportul asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare, a spus ministrul europene, Leonard Orban. El a recunoscut ca au fost reactii "foarte dure" ale unor reprezentanti ai institutiilor europene, ai statelor membre si ale Parlamentului European. "Vedem cereri de suspendare a dreptului de vot in Consiliu, sper sa nu fie cazul", a spus ministrul.

Intrebat daca precedentul situatiei Ungariei - care la inceputul anului a fost in atentia institutiilor europene pentru abuzurile guvernului Viktor Orban si in cazul careia s-a mai vehiculat intentia de suspendare a dreptului de vot in Consiliu - ii face pe decidentii europeni mai sensibili la ceea ce se intampla in Romania, ministrul Orban a recunoscut ca o astfel de situatie este posibila.

"Este evident ca ceea ce s-a intamplat in Ungaria a creat un precedent. Comisia Europeana a lansat si cateva proceduri de infringement (incalcare a tratatelor), una legata de lipsa independentei judecatorilor. Situatia din Ungaria a creat un context ce a dus la o sensibilitate la nivelul decidentilor europeni", a spus Orban.

Romania asteapta raportul Comisiei Europene asupra MCV, iar ministrul a tinut sa reaminteasca faptul ca, in proiecte de raport in anii anteriori, au existat trimiteri la functionarea statului de drept, chiar daca ele au disparut din varianta finala. Astfel de trimiteri nu este exclus sa se regaseasca in raportul ce urmeaza sa fie prezentat in 18 iulie. "Unii au pus sub semnul intrebarii modul in care functioneaza statul de drept. Iar MCV, chiar daca se refera la justitie si lupta anticoruptie, are implicatii si asupra statului de drept. (...) Unii sigur ca incearca sa faca aceasta legatura si sigur ca ne putem astepta la asta (n.r. referiri la statul de drept in raportul CE)".

Nu este exclus ca faptul ca vom avea un raport mai putin favorabil pe justitie sa influenteze si aderarea la Schengen, mai ales avand in vedere pozitia Olandei, a spus ministrul.

In ceea ce priveste fondurile europene, ministrul si-a exprimat din nou speranta ca nu se va face legatura intre situatia politica si atitudinea comisiei referitoare la gestionarea de catre Romania a fondurilor europene.