"Consultarea Curtii nu inseamna trimiterea adresei catre Curte, inseamna cunoasterea exacta a pozitiei CCR. Faptul ca este consultativ inseamna ca nu tii cont de acest aviz, dar obligativitatea existentei lui nu poate fi pusa la indoiala. Am convingerea ca, din nou, am fost pusi in fata unul abuz fara precedent", a declarat Ioan Oltean aratand ca grupul PDL va cere amanarea convocarii plenului pana la obtinerea avizului CCR.

Secretarul general al PDL a precizat ca exista o "norma imperativa" in Constitutie potrivit careia avizul CCR este obligatoriu subliniind ca faptul ca documentul este consultativ nu inseamna ca acesta poate lipsi. Oltean a adaugat ca exista si o norma in regulamentul sedinte al birourilor reunite potrivit careia plenul reunit se poate convoca in termen de 24 de ore de la cunoasterea acestui aviz.

"Si la inceperea sedinte din plen, daca pana la acea ora nu vom avea avizul CCR, vom solicita amanarea acestei sedinte pana vom avea avizul", a adaugat Oltean. Intrebat daca a cerut in Birouri organizarea unui plen sambata, democrat-liberalul a raspuns: "Evident ca am solicitat sa se amane sedinta birourilor permanente pana la cunoasterea avizului CCR pe considerentul ca daca acesta va veni mai tarziu, termenul de 24 de ore incepe sa curga din acel moment ceea ce poate crea posibikitatea ca sedinta camerelor reunite sa se desfasoare maine, si nu astazi."

PDL a propus in sedinta de vineri a Birourilor permanente reunite ca plenul Parlamentului sa se desfasoare sambata, invocand faptul ca Birourile nu pot decide organizarea unei sedinte comune inainte de a primi avizul Curtii Constitutionale privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Propunerea PDL a fost insa respinsa prin votul majoritatii, fiind inregistrate doar patru voturi 'pentru' venite de la reprezentantii democrat-liberalilor.

Oltean a precizat ca s-au stabilit si timpii de dezbatere, 10 secunde de fiecare parlamentar.