Victor Ponta vrea ca la referendumul de demitere a presedintelui sa fie utilizate rezultatele recensamintului din 2011, care scade cu aproape doua milioane de locuitori populatia Romaniei. Premierul Ponta a declarat joi, la finalul unei intilniri cu membri ai mediului de afaceri, ca a solicitat INS date despre intrarea in vigoare a rezultatelor recensamintului.

"Stiti foarte bine, deocamdata pe listele electorale noi figuram ca in 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni in plus, oameni care nu mai sunt cu adevarat electori. O sa incerc sa rezolv aceasta problema pentru ca referendumul, daca se va organiza, repet, nu doresc sa anticipez in niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar daca se va organiza sa se organizeze cat mai repede, sa se organizeze absolut corect, pentru ca votul romanilor sa puna punct acestei crize politice intr-un fel sau altul", a spus Ponta.

Reamintim ca listele electorale se realizeaza pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensamint valabil. Daca numarul de votanti de pe liste scade, atunci si numarul de voturi necesare la referendum pentru demiterea presedintelui scade. Or, recensamintul din 2011 a aratat o scadere de aproximativ 2 milioane a populatiei Romaniei, dar rezultatele sale nu au fost validate inca. Daca ele vor fi validate oficial, listele electorale se vor reface in scadere, si va scadea proportional si numarul de voturi necesare demiterii.

Institutul National de Statistica a anuntat in repetate rinduri ca rezultatele definitive ale recensamintului vor fi disponibile in semestrul al II-lea din 2013.

Vezi aici rezultatele preliminare de la Recensamintul din 2011

Vom reveni cu amanunte