Decizia USL de suspendare din functie a presedintelui este cauzata de hotararea in procesul lui Adrian Nastase, pentru ca problema USL cu Traian basescu a fost ca a lasat justitia independenta, a declarat miercuri prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda pentru Mediafax.

"In primul rand trebuie spus care este cauza. Cauza suspendarii este decizia din procesul lui Adrian Nastase. Intotdeauna problema USL cu Traian Basescu a fost aceea ca a lasat justitia libera si a refuzat sa protejeze adversari sau aliati", sustine Cristian Preda.

El a adaugat ca nu este vorba despre un conflict care sa priveasca responsabilitati executive sau un conflict presedinte-Parlament: "Despre suspendare se discuta de mult si nu in termeni de Constitutie. In mod constant, de mai multi ani USL spune: ᅡIl vom suspenda pe Traian Basescu atunci cand vom avea majoritateaᅡ, nu pentru ca a incalcat Constitutia".

Prim-vicepresedintele PDL a mai spus ca actualul Guvern a inteles ca nu poate interveni in Justitie si de aceea vrea sa il suspende pe presedintele Basescu: "Problema este daca in acest moment majoritatea parlamentara mai este dispusa sa respecte procedurile in vigoare. Ceea ce au facut ieri arata ca nu le pasa. Nu este exclus ca si suspendarea sa se deruleze in aceleasi conditii - in dispretul procedurilor sau improvizand pe loc proceduri care nu mai pot fi contestate".

Cristian Preda a avertizat ca aceste actiuni ale USL au "consecinte devastatoare" in plan extern.

Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat, miercuri, la ora transmiterii acestei stiri, ca intr-o ora USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

"In acest moment grupurile parlamentare au adunat toate sesizarile pe care noi le consideram importante sa le punem intr-un document pe care sa-l inaintam presedintilor celor doua Camere prin care sa solicitam o sedinta extraordinara a Camerelor reunite sa-l suspendam pe presedintele Romaniei", a declarat Eugen Nicolaescu.

El a spus ca spera ca cererea de suspendare din functia a sefului statului sa fie depusa la Birourile Permanente in circa o ora.

Nicolaescu a spus ca principalele acuzatii aduse sefului statului vor fi aflate de catre presa in momentul in care cererea de suspendare va fi depusa.