Roberta Anastase a fost revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, decizia fiind luata marti seara, intr-o sesiune extraordinara a plenului, cu 160 de voturi pentru si un vot impotriva. PDL nu a participat la sedinta, in timp ce deputatii UDMR au fost prezenti, dar nu au votat. Anterior, Comisia juridica a Camerei a votat, in unanimitate (USL + UNPR), pentru revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei.

Roberta Anastase, inlocuita cu Valeriu ZgoneaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

In locul Robertei Anastase, a fost ales la sefia Senatului Valeriu Zgonea, liderul deputatilor PSD.

Reamintim ca marti dupa-amiaza, USL l-a inlocuit pe Vasile Blaga cu Crin Antonescu la sefia Senatului.

UPDATE 22.52 Valeriu Zgonea a fost ales noul presedinte al Camerei Deputatilor, cu 161 de voturi "pentru"

UPDATE 22.45 Roberta Anastase: Voi contesta la CCR revocarea din functie

  • Iata ca ceea ce era de asteptat sa se intample s-a intamplat. Vreau sa intelegeti ca aceasta interventie a mea nu este in apararea persoanei Roberta Anastase, ci in apararea functiei de presedinte al Senatului. Sunt foarte grave lucrurile care s-au produs in aceste ultime ore
  • Comisia juriridica a luat in discutie o sesizare din urma cu cateva luni, legata de o sedinta pe care eu nici macar nu am condus-o. In plus, nu exista nici in statut prevederea revocarii ca sanctiune, deci cei de la Comisia juridica nici nu puteau sa propuna revocarea
  • Asistam la un plan bine pus la punct, este un atac grav la institutiile democratice din Romania. Pe termen lung, consecintele sunt unele foarte grave si sunt convinsa ca lucrurile nu se vor opri aici, ci ele vor continua in aceeasi serie de ilegalitati
  • Este datoria mea sa ies si sa apar institutia presedintelui Camerei Deputatilor in continuare, in sensul de a ataca la Curtea Constitutionala aceasta hotarare a Camerei Deputatilor

UPDATE 22.30 Valeriu Zgonea a fost propus de grupul deputatilor PSD la functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Este singurul candidat.

Deputatii voteaza aceasta propunere. Votul este secret, cu buletine de vot.

UPDATE 22.22 Roberta Anastase a fost revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Au fost 160 de voturi "pentru" si 1 "impotriva"

UPDATE 21.50 Decizia Biroului permanent de convocare a sesiunii extraordinare a fost publicata in Monitorul Oficial

UPDATE 21.30 Sedinta de plen a Camerei Deputatilor pentru revocarea Robertei Anastase a inceput. Sedinta este prezidata de vicepresedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache

UPDATE 2: Kelemen Hunor: UDMR se va abtine de la votul din plenul Parlamentului

  • "In ceea ce priveste situatia Robertei Anastase, colegul nostru nici nu a participat la sedinta comisiei juridice. Vom fi prezenti in plen, dar nu vom vota. Nu vom vota nici pentru, nici impotriva revocarii presedintelui Camerei Deputatilor, fiindca noi asa consideram ca trebuie sa procedam. Nu putem accepta sa fie asimilate persoanele cu institutiile. Nicio persoana nu poate fi asimilata cu institutia pe care o conduce, nici Avocatul Poporului, nici Senatul, nici Camera Deputatilor", a declarat pentru Agerpres presedintele UDMR.

UPDATE 1: Valeriu Zgonea: Plenul Camerei a fost convocat pentru revocarea Robertei Anastase

  • "Noua din cei 13 membri ai Biroul permanent au votat in unanimitate introducerea pe ordinea de zi a unei noi sesiuni extraordinare, de la 21.15, a propunerii Comisiei juridice de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor. Daca aceste propunere va trece de plenul Camerei Deputatilor, pe cale de consecinta grupurile parlamentare vor propune alte formule pentru conducerea Camerei Deputatilor"
  • "In acest moment, toate grupurile parlamentare, mai putin PDL, au fost prezente, stenograma sedintei a fost facuta. A fost trimisa Monitorului Oficial pentru publicare noua sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor in aceasta seara"

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat, in unanimitate (USL + UNPR), pentru revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei.

USL a venit cu un raport in care Roberta Anastase este acuzata ca a incalcat regulamentul Camerei in sedintele plenului reunit din 20 si 27 septembrie 2011, cand s-a dat votul pentru numirea unor consilieri la Curtea de Conturi. USL a invocat ca, in cadrul acelor sedinte, Roberta Anastase a supus la vot rapoarte care ar fi fost intocmite abuziv de comisiile de buget-finante.

PDL a sustinut ca respectivele sedinte nici macar nu au fost prezidate de Roberta Anastase, ci de vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean.

La votul din comisie au participat doar USL si UNPR, PDL parasind sala.

Urmeaza convocarea Biroului perament pentru a declansa o noua sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor, in care sa se voteze revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte, in urma raportului Comisiei juridice.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT si VIDEO evenimentele din Parlament