Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la Cotroceni, pe un ton imperativ, ca "tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare conduse de Ponta, Antonescu, este punerea sub control a justitiei. Cer majoritatii parlamentare si liderilor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor Statului Roman!" Basescu a spus ca, potrivit analizelor sale, Romania se afla acum - din cauza actiunilor Guvernului si Parlamentului, intr-o situatie similara cu cea de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Basescu le-a cerut de citeva ori, pe un ton dur, liderilor USL sa inceteze actiunile impotriva institutiilor.

Referendum decisiv pentru Traian BasescuFoto: Agerpres

Citeste toate declaratiile lui Traian Basescu:

  • Va fi o declaratie foarte scurta.
  • Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de astazi din Parlamentul Romaniei, cer primului-ministru Victor Ponta, copresedintelui USL Crin Antonescu si copresedintelui USL Daniel Constantin, precum si domnului presedinte UNPR Gabriel Oprea si presedintelui UDMR Kelemen Hunor sa inceteze imediat, ei si partidele lor, actiunile impotriva institutiilor statului roman.
  • Repet, celor nominalizati le cer sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman.
  • Prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentare se incalca grav valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
  • Tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare conduse de domnul Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor este punerea sub control a justitiei. Suspendarea Presedintelui este doar o etapa. Problema acestor domni si a partidelor lor este punerea sub control a justitiei. Repet: suspendarea Presedintelui este doar o etapa intermediara, care, conform planificarii lor, urmeaza sa aiba loc in zilele urmatoare.
  • Fac un apel catre politicienii din majoritatea parlamentara si ii avertizez ca, prin incalcarea grava a legilor tarii si a Constitutiei Romaniei, precum si a regulamentelor Parlamentului Romaniei, au pus statul roman si pe cei 22 de milioane de romani intr-o situatie extrem de dificila, pe analiza mea similara cu cea generata de mineriada din 13-15 iunie 1990.
  • De asemenea, efectele actiunilor politice ale Guvernului din ultimele saptamani, ale Primului-ministru si ale majoritatii parlamentare de astazi vor avea efecte economice extrem de grave pentru Romania si pentru populatia Romaniei. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l transmit.
  • Repet: cer majoritatii parlamentare si liderilor acesteia sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman, fie ca ele sunt Curtea Constitutionala, fie ca e vorba de Senatul Romaniei, de Camera Deputatilor, de Avocatul Poporului sau de alte institutii care ii deranjeaza, inclusiv justitia, tinta finala a actiunilor majoritatii parlamentare si ale liderilor acesteia.
  • Trebuie sa inteleaga acesti politicieni ca a venit timpul cand in fata justitiei politicienii sunt egali cu orice cetatean al tarii. Iar ascunderea in Parlament a celor care trebuie sa mearga in fata justitiei este un lucru care nu mai poate fi tolerat. De aceea, cer imediat incetarea oricarei actiuni impotriva institutiilor statului roman.
  • Este un apel pe care il fac la responsabilitate. Va multumesc. Va doresc o seara buna

Declaratiile presedintelui Traian Basescu au loc in contextul in care, in cursul acestei zile, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit intr-o sesiune extraordinara in care USL a decis inlocuirea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu, precum si revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, si numirea in functia de presedinte interimar a lui Valer Dorneanu. USL a cerut si revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, care se discuta la aceasta ora in sedinta Camerei.