Cotidianul spaniol El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului cu premierul Victor Ponta, in care acesta spune ca isi da demisia in cazul in care "Comisia de Etica abilitata de lege" confirma acuzele ca a plagiat teza de doctorat. Intrebat de jurnalist daca va demisiona in cazul unui verdict de plagiat, Ponta a raspuns: "Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da". Amintim ca ministrul de Externe Andrei Marga a declarat ca Victor Ponta nu a spus in interviul pentru ziarul spaniol El Pais ca isi va da demisia daca se va dovedi ca si-a plagiat teza de doctorat.

Asculta aici inregistrarea din El Pais cu Victor Ponta:

Descarca fisierul audio in format MP3

"El Pais: Acum sunt momente controversate si atunci eu as vrea sa fiu direct.

Victor Ponta: Va rog!

El Pais: Ati plagiat in teza de doctorat?

Victor Ponta: Nu. Nu. [ininteligibil - n.red...] acuzatie in momentul in care am avut conflictul cu presedintele tarii pe tema participarii la Consiliul European. Eu mi-am inceput teza in 1999, in urma cu 13 ani, de atunci am fost de doua ori ministru in diverse guverne, am fost vicepresedinte al Parlamentului si sunt lider de partid de doi ani. Eu am respectat toate standardele care existau atunci in Romania. Pentru ca nu pot fi judecat decat la standardele pe care universitatile din Romania le aplicau in urma cu 12 ani. Am respectat toate legile. Am cerut Comisiei de Etica abilitata de lege, eu am cerut sa verifice teza si sunt convins ca se va dovedi ca nu am plagiat. Dar aceasta din pacate a fost o lovitura politica pe care am primit-o de la presedinte in momentul in care i-am contestat acestuia dreptul de a merge la Consiliul European.

El Pais: Si daca o comisie de care ati spus dumneavoastra acum decide ca a fost plagiat?

Victor Ponta: Atunci, in mod sigur ma retrag.

El Pais: demisionati?

Victor Ponta: Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da. In acelasi timp, insa, am fost judecat doar pe un criteriu politic."

Premierul Victor Ponta a acordat acest interviu cotidianului spaniol El Pais pe 28 iunie, iar vineri, 29 iunie, Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis in sedinta ca "Victor Ponta a plagiat".

Luni, 2 iulie, ministrul de Externe Andrei Marga a declarat urmatoarele: "Domnul prim-ministru, din cate stiu eu, n-a facut declaratia aceea catre acel ziar. A spus ceva, care s-a luat in felul asta. El a spus-o mult mai nuantat", potrivit EVZ.ro.