USL precizeaza, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, ca "in niciun moment nu s-a pus problema ca USL" sa initieze schimbarea judecatorilor Curtii Constitutionale. Victor Ponta a declarat marti ca nu intentioneaza sa schimbe legea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) prin ordonanta de urgenta.

Ce sustine USL in comunicat:

  • Uniunea Social Liberala constata existenta unor preocupari in spatiul public cu privire la intentia operarii unor schimbari la Curtea Constitutionala, mai precis cu privire la revocarea din functie a unor judecatori ai Curtii.
  • Dorim sa subliniem clar ca in niciun moment nu s-a pus problema ca USL sa initieze revocarea vreunui judecator al Curtii Constitutionale. Prin urmare, aceste temeri sunt neintemeiate.
  • USL a initiat, in cursul acestei zile, revocari la nivelul conducerii celor doua Camere ale Parlamentului, in baza unor voturi exprimate in Birourile Permanente.
  • Reamintim ca toate aceste demersuri ale USL s-au realizat prin respectarea cadrului legal si in deosebi prin decizii care implicau vointa Parlamentului. Suntem determinati ca, in acord cu prevederile legale, sa punem in aplicare mandatul pe care romanii ni-l cer, de a restabili ordinea de drept, de a opri abuzurile comise in acesti ani si de a consolida statul de drept in Romania.
  • In acest sens, USL ramane ferm sustinator al principiilor statului de drept, precum si fidel angajamentelor pe care Romania si le-a luat in fata institutiilor internationale.

Potrivit unor surse politice convergente, exista citiva pasi ce vor fi facuti rapid in urmatoarele zile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre USL.

Doi dintre acest pasi sunt:

  • Modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale astfel incit Curtea sa nu mai aiba aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului (cum are acum gratie unui amendament depus de PSD-istul Dan Sova), ci aviz consultativ. Guvernul Ponta vrea sa schimbe Legea astfel incit sa poata modifica usor si componenta Curtii Constitutionale, pe care acum o considera fidela lui Traian Basescu.
  • Cei doi judecatori ai CCR acuzati de incompatibilitate de ministrul Justitiei vor fi inlocuiti, odata ce Legea de functionare a CCR este modificata. Din acest moment, cu o Curte Constitutionala "fidelizata", procedura de suspendare a presedintelui nu se va mai putea impiedica in CCR. Presedintia impreuna cu PDL au la CCR  trei judecatori numiti.