Grupul Popularilor Europeni a pus criza politica din Romania ca principal subiect pe ordinea de zi a conferintei care are loc intotdeauna la inceputul sesiunilor de plen de la Strasbourg. Vicepresedinte al PPE, europarlamentarul roman Marian Jean Marinescu (PD-L), a explicat toate detaliile evenimentelor din ultima vreme, inclusiv planul de suspendare in derulare si pasii pe care USL ii pregateste in Senat si in Camera Deputatilor.

"Din pacate, in ultima perioada costatam o serie de atacuri la adresa statului de drept in Romania", a spus Marinescu, dupa care a descris pe scurt cum pregateste USL schimbarile in forta la virful mai multor institutii cheie. "Toate acestea sunt impotriva legilor in vigoare in Romania”, a mai spus Marinescu.

Europarlamentarul PPE a explicat si episodul reprezentarii Romaniei la Consiliul European de saptamana trecuta de la Bruxelles. "Curtea Constitutionala a spus clar: presedintele reprezinta interesele Romaniei. in ciuda acestei decizii, in baza unei declaratii fara niciun temei juridic si nicio putere legala, primul ministru vine la Bruxelles. Realizeaza ca ii trebuie un mandate de la presedintele Romaniei si il cere dupa ce reuniunea incepuse”, a explicat Marinescu.

Presedintele grupului PPE din Parlamentul European a cerut dezbatere in Parlamentul European pe tema situatiei „ingrijoratoare” din Romania. Nu a fost sustinut de grupurile socialistilor si liberalilor.

Liderul social democratilor, austriacul Hannes Swoboda, a fost intrebat, in conferinta de grup de astazi de la Strasbourg, cum a fost posibil ca premierul unui stat european sa ignore o decizie a Curtii Constitutionale si sa se prezinte la Bruxelles la Consiliul European.

"Poate ca este impotriva regulilor europene modul in care in Romania sint numiti judecatorii Curtii Constitutionale. Sa mergem la baza problemei. Presedintele Romaniei face tot ce poate ca sa strice reputatia noului Guvern. Este o lupta politica", a spus Swoboda.