Grupurile PSD si PNL au depus marti o cerere revocarea din functie la Secretariatul General al Senatului a presedintelui acestei camere, Vasile Blaga, au declarat surse parlamentare pentru HotNews.ro, confirmate apoi de membrii Parlamentului. "Nu o sa o trec niciodata pe ordinea de zi a Biroului Permanent o sesiune extraordinara pentru inlocuirea presedintelui Senatului. Nu voi fi de acord", a declarat Blaga.

USL vrea sa-i inlocuiasca pe Roberta Anastase si Vasile BlagaFoto: HotNews / Dan Popescu

USL vor invoca faptul ca au majoritate in Senat, sustin sursele citate. Procedural in Regulamentul Senatului nu exista posibilitatea revocarii presedintelui Camei Superioare decat la solicitarea grupului din care face parte, mai exact PDL.

In noiembrie 2011, PSD a cerut suspendarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, insa USL nu a reusit sa mentina functia, aceasta fiind preluata de Vasile Blaga.

Birourile Permanent al Senatului a decis luni convocarea unei sesiune extraordinare a Camerei Superioare, la solicitarea USL pentru a dezbate legile restante. Sedinta Senatului este programata la ora 16:00.

Potrivit regulamentului Senatului o sesiune extraordinara poate fi convocata pe o anume tema. Sedinta programata la ora 16:00 este strict pe legile restante iar pentru revocarea presedintelui Senatului trebuie convocat Biroul Permanent care decide o noua sedinta extraodinara.

Totodata, potrivit Regulamentului de functionare al Senatului, presedintele Camerei Superioare nu poate fi revocat intr-o sesiune extraordinara. Articolul 25 din Regulament prevede ca numirea presedintelui este pe durata mandatului iar numirea membriilor Biroului Permanent sa face la inceputul sesiunii legislative.

Art.25, aliniatul (1) Presedintele este ales pe durata mandatului Senatului.

Art.26.-(1) Propunerea de repartizare a celorlalte functii din Biroul permanent se stabileste, dupa alegerea presedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectand configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri, prin negocieri intre reprezentantii grupurilor parlamentare.

(2) Numarul de reprezentanti in Biroul permanent ai fiecarui grup parlamentar, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa respecte ponderea numarului de senatori ai fiecarui grup fata de numarul total de senatori, atat in fiecare sesiune, cat si pe intreaga legislatura

Art.27. (1) Alegerea vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor se face la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, conform art.26 alin.(1) si (2).