Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din functie, marti seara, de plenul reunit al Parlamentului. Decizia a fost luata cu cu 236 voturi pentru, 47 impotriva si 15 abtineri (ale UNPR). Desi liderii PDL au sustinut ca procedurile parlamentare de demitere au fost ilegale, USL a continuat sedinta si l-a numit pe PSD-istul Valer Dorneanu presedinte interimar al Avocatului Poporului. Institutia este esentiala in incercarea de suspendare a lui Traian Basescu pentru ca Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu constitutionalitatea unor acte legislative. Reamintim ca marti dupa-amiaza, USL l-a inlocuit pe Vasile Blaga cu Crin Antonescu la sefia Senatului.

Gheorghe Iancu si Valer DorneanuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

18.59: Valer Dorneanu a fost ales presedinte interimar al institutiei Avocatl Poporului

18.58: PDL a parasit sala dupa ce Mircea Toader ceruse retrimiterea proiectului la Comisiile de specialitate pentru ca pe cerere apare si semnatura lui Vasile Blaga (care nu mai e presedintele Senatului), iar cererea fusese respinsa

18.56: Gheorghe Iancu, presedintele Avocatului Poporului, a fost revocat din functie, cu 236 voturi pentru, 47 impotriva si 15 abtineri (ale UNPR)

18.49: Ioan Oltean: PDL va vota impotriva revocarii sefului Avocatului Poporului. Vom ataca la CCR decizia. E un atac la ordinea constitutionala. Mi-e jena ca fac parte din Parlamentul Romaniei

18.40: S-a reluat sedinta in care se va vota demiterea presedintelui Avocatului Poporului. Sedinta e prezidata de Ion Chelaru (PSD) si Eugen Nicilicea (UNPR)

18.30: Parlamentarii se indreapta spre sala de sedinta unde se va relua sedinta in care se va vota demiterea presedintelui Avocatului Poporului

16:20 Sedinta plenului reunit, suspendata din nou timp de 2 ore la cererea PDL

16.00 Sedinta a fost reluata, dupa o pauza de consultari de o ora solicitata de PDL

14:30 Plenul reunit discuta propunerea, urmand votul. In propunerea de revocare este facuta si propunerea de inlocuire cu Valer Dorneanu

12:38 Membrii Comisiei Juridice au luat decizia de revocare a lui Gheorghe Iancu - 14 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri.

UPDATE12:30 Comisiile juridice reunite discuta propunerea de revocarea a avocatului poporului. La ora 14:00, dupa discursul lui Victor Ponta, se va discuta revocarea avocatului poporului.

UPDATE 2: Propunerea USL pentru Avocatul Poporului va fi Valer Dorneanu, fost membru PSD - surse

UPDATE1: Inlocuirea din functie a fost introdusa pe ordinea de zi. In cererea de revocare din functie USL specifica ca Avocatul Poporului a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.

Sursele mentionate au mai declarat ca inlocuirea Avocatului Poporului cu un apropiat al USL ar fi un prim pas intr-un demers complex de suspendare a lui Traian Basescu, demers care presupune si inlocuirea celor doi judecatori de la Curtea Constitutionala pe care ministrul Justitiei, Titus Corlatean, i-a acuzat de incompatibilitate.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT evenimentele din Parlament