​Presedinele PNL Crin Antonescu a declarat luni, la sedinta grupului USL din Parlament, ca Guvernul "este evident obstructionat de o serie de institutii ale statului, in primul rand de catre presedintele Traian Basescu". Co-presedintele USL a precizat ca problemele dintre Guvern si presedinte sunt "chestiuni de fond" si ca "problema se pune daca Parlamentul, majoritatea parlamentara, isi asuma sau nu rolul de a pune in ordine aceste chestiuni. Asta este intrebarea la care, respectand Constitutie, respectand legi in vigoare, respectand angajamentele noastre politice, putem raspunde sa nu", a declarat Crin Antonescu.

Principalele declaratii ale lui Crin Antonescu:

  • In acest an, vacanta parlamentara sau calendarul normal al vacantei parlamentare survine intr-un moment in care cateva lucruri sunt foarte clare. Guvernul care ne exprima pe noi - ca formatiuni politice si majoritate parlamentara legitimata, chiar daca indirect dar ca semnal cat se poate de clar fara echivoc, si de votul popular din 10 iunie - Guvernul acesta al nostru este intr-o situatie foarte grea si este evident obstructionat de o serie de alte institutii ale statului, in primul rand de catre presedintele Romaniei. Este cat se poate de evident, presedintele nu mai ascunde asta.
  • Batjocura, care o vad si astazi, in preajma unui fapt normal, la investirea dnei Andronescu la Educatie, continua.
  • Campania interna si internationala, orchestrata direct de catre presedinte si probabil de catre institutii aflate inca sub comandat sa, e in plina desfasurare si e intr-un permanent crescendo.
  • Problema pentru noi, din punct de vedere politic, se pune daca putem face ceva pentru a crea conditiile normale constitutionale acestui Guvern sa isi poata face datoria, sa se poate achita de responsabilitatile asumate in primul rand in fata noastra ca majoritate parlamentare si prin intermediul nostru fata de cetatenii pe care ii reprezentam, la randul lor in majoritate, sau daca plecam in vacanta si lasam acest guvern anchilozat prada tuturor acestor campanii care nu intra in vacanta, conduse de institutii, de oameni care nu intra in vacanta.
  • Asta e intrebarea majora la care trebuie sa raspndem pentru ca nu mai avem de a face cu niste dispute de rafinament juridic, cu niste mici neintelegeri, avem de a face cu chestiuni de fond. Avem o Curte Constitutionala care ne spune foarte clar ca noi, ca Parlament, nu avem dreptul sa il delegam pe prim-ministru sa mearga la reuniunea sefilor de guvern ai tarilor UE, asta e Consiliul European in zdrobitoare majoriatate, care ne spune ca nu avem voie sa legiferam, in materie electorala sau in orice alta materie, ca sa nu mai vorbim de alte institutii a caror activitate si a caror substrat politic al activitatii lor il vedem in fiecare zi.
  • Problema se pune daca Parlamentul, majoritatea parlamentara, isi asuma sau nu rolul de a pune in ordine aceste chestiuni. Asta este intrebarea la care, respectand Constitutie, respectand legi in vigoare, respectand angajamentele noastre politice, putem raspunde sa nu.