PSD acuza PDL ca foloseste comisii academice ca "instrument politic", politizand o disputa care ar fi trebuit sa fie clarificata "cu rigoare academica".

"Este regretabil ca PDL a dus lupta politica pana la acest nivel, in care si mediul academic are de suferit! Asa intelege PDL sa duca aceasta lupta politica, in momentul in care nu mai are niciun argument pentru a convinge opinia publica. Prin instigari, manipulari si scenarii de culise, s-a ajuns pana la folosirea ca instrument politic si a unor comisii academice. Domnii Funeriu, Miclea si Baba au politizat foarte mult o disputa care ar fi trebuit sa fie clarificata cu rigoare academica, punand in pericol credibilitatea unei intregi institutii - CNATDCU", se arata intr-un comunicat al PSD remis vineri si citat de Mediafax.

In opinia PSD, "astfel de situatii sunt de natura a arunca o pata asupra intregului sistem academic doar pentru a se atinge un obiectiv politic".

"Indemnam PDL la respectarea legii si la decenta in atitudinea publica, si ii cerem sa nu mai intervina pentru a politiza si mai mult. Institutiile in drept se vor pronunta in legatura cu toate controversele din prezent, iar singura solutie pe care o avem este aceea de a incerca sa limitam influenta politicului asupra mediului universitar. PDL are o mare problema de credibilitate, dupa pierderea alegerilor locale si inaintea alegerilor interne si se foloseste de aceasta situatie in acelasi mod in care a guvernat in acesti ani - prin ura, instigare, dezbinare si manipulari", mai sustine PSD.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, ca PDL cere in mod oficial demisia premierului Victor Ponta, aratand ca prim-ministrul trebuie sa se tina de cuvant si sa demisioneze dupa ce CNATDCU a decis ca acesta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Intrebat ce va face PDL in cazul in care Ponta nu isi va da demisia, Cristian Preda a precizat ca democrat-liberalii oricum vor ataca in contencios administrativ ordinele pe care ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop "a incercat sa le emita pe ultima suta de metri pentru a salva fata premierului".

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Presdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri ca toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.