Hotarirea Senatului prin care constata incetarea calitatii de senator a lui Dan Voiculescu este unul dintre primele acte oficiale aparute joi, 28 iunie, in Monitorul Oficial, la citeva ore dupa ce Guvernul Ponta anuntase ca va trece institutia in subordinea sa. Vineri, 29 iunie, Voiculescu are termen la Inalta Curte in procesul in care este acuzat de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, si va cere, potrivti unor surse politice, ca dosarul sa fie retrimis la o instanta inferioara pentru ca si-a pierdut calitatea de senator. Reinceperea judecarii la o alta instanta, plus un eventual recurs ulterior fac posibila prescrierea faptelor, in timp ce Inalta Curte ajunsese intr-un stadiu avansat, pronuntarea fiind posibila la un termen apropiat.

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

Daca hotarirea Senatului de constatare a demisiei lui Voiculescu nu ar fi fost publicata in Monitorul Oficial pina la termenul de vineri, acesta nu ar fi avut temeiul legal pentru a cere judecatorilor mutarea dosarului sau la o instanta inferioara.

Reamintim ca dosarul lui Voiculescu de la Inalta Curte se apropie de final, sentinta putind fi pronuntata in curind. Prin demisia din Senat, Dan Voiculescu isi pierde calitatea de parlamentar si nu mai poate fi judecat la Inalta Curte - instanta la care e acum dosarul, ci de o instanta inferioara, scrie Dan Tapalaga pe contul sau de Facebook.

Surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro ca mutarea dosarului la o instanta inferioara ar reprezenta o tergiversare a procesului si ar insemna noi termene acordate in dosar, chiar daca acesta s-ar relua din acelasi punct de unde ar fi lasat de la Curtea Suprema.

Luni, 25 iunie - ziua in care Dan Voiculescu si-a anuntat demisia din Senat - purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata, a declarat pentru HotNews.ro ca trebuie sa se stabileasca daca aceasta calitate de parlamentar (n.r. a lui Dan Voiculescu) este cea care a tras competenta in fond a Inaltei Curti in cazul dosarului ICA-Voiculescu. Ramane ca instanta sa se pronunte la urmatorul termen asupra acestui fapt si sa decida daca dosarul va fi trimis la o alta instanta abilitata sa judece cauza. Daca dosarul va fi trimis la alta instanta, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanta continua ceea ce s-a facut pana in acest punct", a precizat pentru HotNews.ro.