O vizita a presedintelui Traian Basescu la Bruxelles in cursul zilei de joi sau o eventuala prezenta a sefului statului in cladirea Consiliului European nu a fost notificata oficial pana la aceasta ora institutiilor UE, anunta Mediafax, citand surse oficiale. De asemenea, presedintele Basescu nu a plecat pana la aceasta ora spre Bruxelles, au mai precizat sursele citate.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca o varianta ar fi actionarea in instanta a premierului Victor Ponta, pentru faptul ca acesta si-ar fi arogat atributiile presedintelui de reprezentant al statului.

Potrivit deciziei definitive si cu caracter "general obligatoriu" al deciziei adoptate miercuri de Curtea Constitutionala, "in exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru".

Sursele citate au precizat ca nu exista acest "mandat expres" acordat lui Victor Ponta.

De altfel, Traian Basescu ii atrasese atentia lui Victor Ponta, intr-o scrisoare transmisa primului ministru, ca participarea la summitul european din 28-29 iunie, fara aprobarea presedintelui si in lipsa unei delegari "exprese" de reprezentant al statului roman echivaleaza cu "o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre primul-ministru".

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea Presedintelui Romaniei cu privire la mandatul de participare la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a Primului ministru in calitate de reprezentant al statului roman, va echivala, din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a Presedintelui Romaniei de catre primul-ministru".

  • Administratia Prezidentiala nu a comunicat programul pentru ziua de joi al sefului statului

Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale nu a comunicat pana la aceasta ora un program public al sefului statului pentru astazi.

Totodata, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, nu a putut fi contactat in aceasta dimineata, el avand telefonul inchis.

Oprea a declarat, miercuri seara, raspunzand unei intrebari, ca nu comenteaza ipoteza vehiculata in presa despre intentia sefului statului de a renunta la deplasarea la Bruxelles pentru participarea la Consiliul European de joi si vineri, pentru a evita o situatie similara cu precedentul polonez din 2008, cand presedintele de atunci, Lech Kaczynski, si premierul Donald Tusk s-au prezentat amandoi, dar separat, la o reuniune a Consiliului European, dupa o disputa asemanatoare cu cea din Romania in ultimele saptamani.

"Nu comentam nimic", a declarat Oprea, pentru MEDIAFAX, intrebat daca Basescu a avut deja o discutie miercuri dupa-amiaza sau urma sa aiba in cursul serii cu premierul Ponta pe tema reprezentarii la Bruxelles.

Bogdan Oprea a mentionat miercuri ca nu comenteaza nici decizia Curtii Constitutionale, care a decis ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru.

  • Ponta la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene. Delegatia premierului s-a ucat intr-un avion de linie Tarom, care a fost garat in fata salonului oficial al aeroportului. Dupa ce au urcat jurnalistii, la avionul aflat in fata salonului oficial au fost aduse de la terminalul aeroportului, cu un autobuz, si celelalte persoane care au cumparat bilet pentru cursa Tarom spre Bruxelles.