Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca liderii USL reuniti miercuri seara la Palatul Victoria discuta despre inlocuirea judecatorilor CCR propusi de partidele politice. "Lucrurile nu mai pot ramane asa. Toata lumea stie ca sunt numiti politic. Se analizeaza cum se poate procedural inlocuirea judecatorilor CCR propusi de PDL si validati de Parlament", au explicat sursele citate. Liderii USL se afla in acest moment la Guvern.

UPDATE: Titus Corlatean la RTV: "Doi judecatori sunt incompatibili, Iulia Motoc si Augustin Zegrean. Acesti doi judecatori trebuie sa-si inceteze mandatul, judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa analizeze situatia celor doi colegi. Deciziile judecatorilor sunt nule".

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri dupa decizia Curtii Constitutionale privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European ca se astepta la o astfel de decize pentru ca Traian Basescu "a numit niste oameni care intotdeauna i-au indeplinit dorintele".

"Din pacate, acea majoritate care apartine din punct de vedere politic presedintelui Traian Basescu in cadrul CCR n-a facut altceva decat sa adauge la Constitutie, sa ne oblige pe noi toti sa acceptam ca presedintele conduce toate institutiile acestei tari, ceea ce este evident impotriva Constitutiei si impotriva vointei oamenilor", a declarat premierul.

In luna mai cand a debutat conflictul Basescu-Ponta pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean a declarat public ca presedintele este indreptatit sa mearga la Consiliul European din 28-29 iunie.

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale:"Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie"(17 mai, cotidianul Evenimentul Zilei)

In replica, presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, s-a antepronuntat in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European si va trebui sa se abtina de la vot daca aceasta problema va ajunge in dezbaterea Curtii. "Zegrean a pierdut o ocazie minunata sa taca din gura, judecatorii Curtii nu sunt comentatori poltiici sau jurnalisti", a spus Ponta, la Romania TV.

In Legea Nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale la articolul 67 prevede incetarea mandatului de judecator in urmatoarele situatii:

a) la expirarea termenului pentru care a fost numit sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces;

b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni;

c) in caz de incalcare a prevederilor art.16 alin.(3) sau ale art.40 alin.(3) din Constitutie, republicata sau pentru incalcarea grava a obligatiilor prevazute la art.64.

(2) Constatarea incetarii mandatului, potrivit lit.a), se face de presedintele Curtii Constitutionale, iar in celelalte cazuri, incetarea mandatului se hotaraste in plen, cu votul majoritatii judecatorilor Curtii.

Art.64. - Judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati:

a) sa-si indeplineasca functia incredintata cu impartialitate si in respectul Constitutiei;

b) sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor si sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale;

c) in adoptarea actelor Curtii Constitutionale sa-si exprime votul afirmativ sau negativ, abtinerea de la vot nefiind permisa;

d) sa comunice presedintelui Curtii Constitutionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care il exercita;

e) sa nu permita folosirea functiei pe care o indeplinesc in scop de reclama comerciala sau propaganda de orice fel;

f) sa se abtina de la orice activitate sau manifestari contrare independentei si demnitatii functiei lor.

Art.65. - Stabilirea abaterilor disciplinare ale judecatorilor, a sanctiunilor si a modului de aplicare a acestora este de competenta exclusiva a plenului Curtii Constitutionale.