Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca la Consiliul European de la Bruxelles va prezenta pozitia Romaniei in baza mandatului dat de Guvern si de Parlament, el opinand ca presedintele Basescu nu are niciun fel de mandat de reprezentare, relateaza Mediafax.

Voi merge intai la intalnirea liderilor social-democrati, apoi voi incerca si voi considera normal, in baza mandatului dat de Parlament si de Guvern, sa reprezint punctul de vedere al Romaniei in dezbaterile care au ca obiect cresterea economica, locurile de munca, bugetul UE", a spus Ponta, intrebat ce va face joi la Bruxelles.

El a adaugat ca presedintele Basescu nu are nici atributii pe domeniile discutate, nici mandat de reprezentare.

"Presedintele Romaniei nu are nicio atributie in acest domeniu si nu are nicun fel de mandat. (...) Romania nu ar putea fi reprezentata decat in baza atributiilor constitutionale si in baza unui mandat", a spus Ponta.

El a criticat decizia Curtii Constitutionale privind reprezentarea la Bruxelles, considerand ca aceasta decizie are consecinte inacceptabile.

"O majoritate din Curte, asa cum stiti foarte bine, aproband intotodeauna ideile presedintelui, practic azi a adaugat la Constitutie si a anuntat ca Romania e o republica prezidentiala in care presedintele detine toate atributiile si are drept absolut asupra Guvernului si asupra Parlamentului. Ori asta, din punctul meu de vedere, este total inacceptabil", a spus Ponta.