PDL a depus la CCR contestatii la legea privind modificarea legii de organizare a referendumului si la legea de modificare a legii Curtii Constitutionale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Daniel Buda.

Legea de modificare a legii referendumului prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului propunerea a intrunit 'majoritatea voturilor valabil exprimate', fata de forma actuala a legii, care prevede ca demiterea sefului statului in urma referendumului este aprobata daca propunerea a intrunit 'majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale'.

Legea de modificare a legii Curtii Constitutionale prevede ca CCR sa nu se mai poata pronunta cu privire la hotararile plenului Camerei Deputatilor, la hotararile plenului Senatului, precum si cu privire la hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat marti ca PDL va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege care modifica Legea referendumului. 'Proiectul legii trebuie contestat, pentru ca exista o discriminare intre diverse tipuri de referendumuri', a spus Anastase.

La randul sau, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a afirmat: 'Aceasta lege, practic, a revenit intr-o forma sau alta cu un singur obiectiv: suspendarea si demiterea presedintelui, nu are niciun alt obiectiv. Trebuie sa existe o similitudine intre modul in care se demit primarii si presedintii de consilii judetene si cea in care se demite presedintele tarii'.

Deputatii au adoptat marti, cu 187 voturi pentru, 56 impotriva si 5 abtineri, proiectul de lege privind modificarea Legii referendumului.

Plenul Senatului a adoptat luni propunerea de lege initiata de deputatul PNL Cornel Pieptea si de senatorul PSD Georgica Severin care prevede scoaterea hotararilor Parlamentului de sub controlul Curtii Constitutionale a Romaniei. In favoarea propunerii de lege s-au exprimat 70 de senatori, in timp ce 18 au votat impotriva iar patru s-au abtinut de la vot.

Initiatorii proiectului sustin ca prin modificarea legii de functionare a Curtii din anul 2010 activitatea acesteia a fost 'incarcata in mod excesiv' prin faptul ca in sarcina sa intra si atributia de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Legislativului, ceea ce a daunat 'bunului mers' al activitatii Curtii ca 'arbitru institutional'.

Senatul are rol decizional in acest caz.