Curtea Constitutionala a Romaniei discuta, in sedinta de miercuri, sesizarea Presedintiei in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European de la sfarsitul acestei saptamani.

UPDATE 2 Victor Ponta, la plecarea de la CCR: "Nu se poate cere de catre presedinte ca Romania sa se transforme intr-o republica prezidentiala in care toate drepturile sa la aiba numai presedintele."/ Stefan Deaconu, consilier prezidential: Daca asta e decizia (sa mearga premierul - n.r.), trebuie respectata.

Premierul a precizat ca a spus judecatorilor Curtii despre existenta unei decizii a Parlamentului care il mandateaza sa reprezinte Romania la Bruxelles pe 28 iunie.

"In mod concret, am aratat foarte clar ca exista o decizie a Parlamentului Romaniei, exista o lege votata in Parlamentul Romaniei si exista o practica europeana, in Consiliul european participand primii ministri din 25 de tari pentru ca pe agenda Consiliului care va incepe maine sunt puncte foarte clare care tin de competenta Guvernului, iar Romania trebuie sa fie bine reprezentata, sa aiba o pozitie foarte clara, ce isi doreste Romania referitor la masurile de crestere economica si creare de locuri de munca, la bugetul Uniunii Europene, fondurile structurale si de coeziune si la masurile de accentuare a uniunii economice si monetare".

"Am sustinut punctul de vedere pe care l-am transmis atunci cand am solicitat Curtii Constitutionale de a solutiona acest conflict juridic de natura constitutionala. Dupa parerea noastra, pana acum, nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste legislatia. Avem aceeasi Constitutie, avem aceleasi legi in baza carora presedintele Romaniei a participat la Consiliul European, prin urmare nu vedem de ce dintr-o data seful delegatiei Romaniei la Consiliul European este primul ministru si nu presedintele, mai ales ca, din punct de vedere constitutional, UE este o uniune de state. La Consiliul European participa reprezentantii statelor, iar asa cum prevede Constitutia Romaniei in momentul de fata, presedintele reprezinta statul roman", a declarat Stefan Deaconu, consilierul prezidential.

Intrebat daca presedintele Traian Basescu se va supune unei decizii a judecatorilor constitutionali conform careia premierul trebuie sa conduca delegatia Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles, Stefan Deaconu a raspuns: "Daca asta e decizia, trebuie respectata".

UPDATE Premierul Victor Ponta a sosit la Curtea Constitutionala in jurul orei 09:30, insotit de ministrii Mircea Dusa si Titus Corlatean.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca miercuri dimineata va merge la Curtea Constitutionala, unde se discuta sesizarea depusa de presedintele Traian Basescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Ponta a spus, intrebat daca va tine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, ca el trebuie sa tina cont de ceea ce a decis Parlamentul.

"Daca Curtea va decide ca exista un conflict intre Parlament si presedinte, nu sunt eu cel care trebuie sa-l rezolv. (...) Guvernul nu se afla in conflict cu presedintele pe aceasta tema. Daca presedintele se declara nemultumit de declaratia Parlamentului, atunci poate sa ceara Curtii constatarea unui conflict intre Parlament si presedinte", a spus Ponta.

Intrebat ce face daca presedintele merge la Consiliu, Ponta a raspuns: "Eu merg joi la Bruxelles. Maine discutam in Guvern ultimele propuneri primite. Es vrea sa discut si cu presedintele daca va mai fi timp care sunt pozitiile Romaniei, pentru ca nu vreau sa merg acolo doar cu pozitia Guvernului sau a Parlamentului. Ar fi foarte bine sa fie o pozitie coordonata si cu presedintele".

Ponta a spus ca si-ar fi dorit sa mearga impreuna cu presedintele la Consiliu, dar acest lucru nu este posibil din cauza deciziilor anterioare luate de forul european privind reprezentarea.

Intrebat daca se va mai intalni cu presedintele pentru a discuta pe aceasta tema, Ponta a raspuns: "Nu stiu. Daca exista timp in program, sigur. Eu sunt dispus la dialog institutional".

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, a afirmat, luni, ca magistratii CCR nu se pot pronunta cu privire la constitutionalitatea unei declaratii a Parlamentului Romaniei, asa cum solicita presedintele Traian Basescu in cazul declaratiei Legislativului cu privire la reprezentarea tarii noastre la reuniunile Consiliului European sau ale altor organisme internationale, scrie Agerpres.

El a explicat ca Parlamentul, prin declaratia adoptata, care are o valoare "politico - constitutionala", a stabilit care sunt situatiile in care la reuniuni ale organismelor internationale delegatia Romaniei este condusa de primul-ministru si cand presedintele tarii este cel care reprezinta Romania.

"Curtea nu poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii unei declaratii a Parlamentului. Ea are valoarea unei declaratii politico-constitutionale. Forul suprem de conducere in aceasta tara a dat o declaratie, in care a stabilit ca, la Consiliul European, Romania trebuie reprezentata de primul-ministru si a stabilit mandatul acelei delegatii. (...) Nu Curtea Constitutionala este abilitata in acest caz. Cel care detine puterea suverana este Parlamentul Romaniei, care a hotarat, prin acea declaratie, ca la un asemenea eveniment, in care se discuta chestiuni executive, Romania trebuie sa fie reprezentata de premier si nu de presedinte. La alte reuniuni, la summituri pe diverse probleme, atunci presedintele tarii este cel care reprezinta Romania. Este o reuniune de alt gen, pentru ca se discuta chestiuni precum bugetul Uniunii Europene si bugetul tarilor membre", a explicat Grebla.

Senatorul social-democrat a aratat ca in declaratia Parlamentului Romaniei "nu este nimic neconstitutional", deciziile luate cu privire la reprezentarea tarii noastre la reuniunile Consiliului European nemaiputand fi modificate, in opinia sa.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, sesizarea urmand sa fie discutata miercuri.