Opt deputati PDL au votat in favoarea proiectului de lege privind modificarea Legii referendumului, prin care seful statului poate fi demis cu jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Printre acestia, un fost ministru in Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu, care spune insa ca a fost vorba de o greseala.

Potrivit votului electronic de pe site-ul Camerei Deputatilor, opt parlamentari ai PDL au votat alaturi de USL modificarile la legea referendumului:

Constantin Chirila, Mihai Doru Opriscan, Lucian Bode, Adrian Radulescu, Mihaela Sandru, Toader Stroian, Carmen Axenie, Gheorghe Albu.

Informatia a aparut prima oara pe contul de Facebook al jurnalistului Dan Tapalaga.

Contactati de HotNews.ro, Gheorghe Albu si Lucian Bode au declarat ca votul pentru modificarea legii referendumului a fost o eroare tehnica.

Gheorghe Albu: "Am votat din greseala, M-am incurcat in taste, apasa tasta doi, tasta patru- le-am incurcat. Nu sustin modificarea legii referendumului si am semnat pentru contestatia la CCR".

Lucian Bode spune ca nu sustine modificarea propusa de USL si, pentru a-si "rascumpara" greseala, a semnat pentru contestarea proiectului de lege la lCurtea Constitutionala:

"Cand s-a dat votul vorbeam la telefon cu un presedinte de organizatie. Se fac nominalizari pentru Consiliul Judetean si Consiliul Local si eram pe telefon cu liderii din teritoriu. A fost o greseala tehnica, pentru a-mi rascumpara greseala am semnat pentru contestatia la Curtea Constitutionala".

In schimb, Mihaela Sandru spune ca este de acord cu prevederile legii:

"Am votat in cunostinta de cauza pentru ca sustin principiul. Mi se pare normal ca presedintele sa poata fi demis cu acelasi numar de voturi echivalente cu voturile de investire. E o chestiune de principiu, asta nu inseamna ca sunt de acord cu suspendarea presedintelui".

Si deputatii Mihai Doru Opriscan si Toader Stroian au declarat ca au votat din greseala.

Inintea votului electronic, presedintele de sedinta Ioan Oltean a cerut ca parlamentarii sa faca un test de proba cu cartele electronice pentru a verifica sistemul de vot electronic.

Deputatii au dat unda verde pentru simplificarea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei modificand legea referendumului. Cu 187 de voturi pentru 56 impotriva a fost adoptata initiativa USL care prevede ca referendumul pentru suspendarea presedintelui sa fie validat in urma votului majoritatii cetatenilor prezenti la urne. Pana la intrarea in vigoare a noilor modificari, legea referendumului prevede ca pentru demiterea presedintelui sa se exprime jumatate plus unu din cetatenii cu drept de vot. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz iar legea merge la promulgare.