PDL va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege care modifica Legea referendumului, a anuntat marti presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. "Aceasta procedura poate fi demarata din momentul in care proiectul de lege este anuntat in plenul celor doua Camere, din momentul acela incepe sa curga termenul de contestare la CCR. Motivatia o sa o intemeieze juristii. Proiectul legii trebuie contestat pentru ca exista o discriminare intre diverse tipuri de referendumuri", a afirmat Roberta Anastase, potrivit Agerpres.

La randul sau, liderul deputatilor PDL Mircea Toader a spus ca PDL va strange, asa cum prevede regulamentul, numarul necesar de semnaturi pentru ca proiectul sa fie contestat, dupa care juristii vor face textul cu articolele care incalca Constitutia: "Aceasta lege, practic, a revenit intr-o forma sau alta cu un singur obiectiv: suspendarea si demiterea presedintelui, nu are niciun alt obiectiv. Trebuie sa existe o similitudine intre modul in care se demit primarii si presedintii de consilii judetene si cea in care se demite presedintele tarii".

Deputatii au adoptat marti, cu 187 voturi pentru, 56 impotriva si 5 abtineri, proiectul de lege privind modificarea legii referendumului. Proiectul de lege fusese adoptat pe articole si dezbatut cu o zi inainte.

Potrivit modificarilor operate in lege, demiterea presedintelui este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului propunerea a intrunit "majoritatea voturilor valabil exprimate". In forma actuala, legea prevede ca demiterea sefului statului in urma referendumului este aprobata daca propunerea a intrunit "majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale".