Guvernul Romaniei informeaza ca nu va da curs solicitarii inaintate de presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca preconditie pentru investirea in functia de ministru a senatorului PNL, Puiu Hasotti, considerand-o un abuz, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei a informat vineri, intr-un comunicat de presa, ca "dreptul presedintelui Romaniei de a verifica corespunderea candidatului cu functia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei". In comunicat se mai arata ca "Solicitarea presedintelui are la baza impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat".

Guvernul transmite ca a luat act de pozitia Administratiei Prezidentiale, precizand totodata ca cererea presedintelui este perceputa de Executiv drept o forma de impiedicare a bunei functionari a institutiei. "Solicitarea facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu reprezinta o verificare a modului in care domnul Hasotti corespunde functiei pentru care este propus, ci o actiune menita a arunca dubii asupra celui desemnat", se arata in comunicat.

Executivul informeaza ca senatorul Puiu Hasotti a redactat declaratia pe proprie raspundere ceruta, insa documentul nu va fi transmis Administratiei Prezidentiale pe motiv ca solicitarea presedintelui nu a fost facuta pe baza unui temei legal.

In comunicatul citat Guvernul sustine ca presedintele poate face verificarile necesare "fara a initia actiuni preliminare, de tipul acestei solicitari, cu rol vadit de sabotaj" adaugand ca "pe aceasta cale, Guvernul Romaniei solicita presedintelui sa puna capat campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al Romaniei".

Reamintim ca Traian Basescu i-a solicitat lui Puiu Hasotti, ministru desemnat pentru portofoliul Culturii si Cultelor, sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu a plagiat in lucrarile sale stiintifice. Puiu Hasotti a anuntat ca a depus o declaratie la Guvern. Premierul Victor Ponta si co-presedintele USL Crin Antonescu au spus ulterior ca presedintele nu poate conditiona investirea lui Hasotti de aceasta declaratie. Crin Antonescu a spus ca daca Traian Basescu nu-l va investi in functie pe Puiu Hasotti, va cere parlamentarilor PNL sa demareze actiunea de suspendare a presedintelui.

Comunicatul Guvernului:

Guvernul Romaniei a luat act de pozitia Administratiei Prezidentiale privind prerogativele constitutionale care ar da dreptul presedintelui sa faca o solicitare precum cea inaintata in cazul domnului Puiu Hasotti.

Solicitarea facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu reprezinta o verificare a modului in care domnul Hasotti corespunde functiei pentru care este propus, ci o actiune menita a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o forma de impiedicare a bunei functionari a Guvernului.

Dupa cum deja a fost adus la cunostinta opiniei publice, domnul senator Puiu Hasotti a redactat o declaratie pe proprie raspundere in sensul solicitarii presedintelui, dar aceasta nu va fi inaintata Administratiei Prezidentiale, pentru ca solicitarea a fost facuta fara temei legal.

Presedintele Romaniei poate verifica tot ceea ce doreste legat de compatibilitatea domnului Hasotti cu functia de ministru, cu structurile pe care le controleaza, fara a initia actiuni preliminare, de tipul acestei solicitari, cu rol vadit de sabotaj.

Totodata, pe aceasta cale, Guvernul Romaniei solicita presedintelui sa puna capat campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al Romaniei.