Comisiile de administratie si afaceri europene din Senat au respins, joi, propunerea senatorului PNL Ioan Ghise ca delegatia Romaniei la reuniunile Consiliului European sa fie condusa de catre premier, amendament propus la legea privind cooperarea dintre Guvern si Parlament in afacerile europene, informeaza Mediafax.

"Romania nu are sef de stat, si-a impuscat singurul sef de stat pe care l-a avut si a modificat Constitutia", a spus Ioan Ghise, in cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, pe textul legii privind cooperarea intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene.

El a adaugat ca, potrivit articolului 71 din Constitutia din 1965, presedintele Romaniei era sef de stat si reprezenta puterea de stat in relatiile internationale.

"Acum, in democratie, avem mai multe puteri in stat si nu mai avem sef de stat. In Europa sunt doar doi sefi de stat, cel al Frantei si al Ciprului. Mai avem sef de stat la fortele armate, comandantul. Mi se pare nefiresc ca prin lege sa stabilim ca este reprezentantul Romaniei. Reprezentantul Romaniei este primul-ministru", a spus Ioan Ghise.

El a propus ca, in articolul 19 din proiectul de lege, conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European sa fie primul-ministru al Romaniei si a cerut un vot din partea comisiilor.

Propunerea liberalului a fost respinsa, doar Ioan Ghise votand in favoarea amendamentului.

Asadar, potrivit proiectului de lege, delegatia Romaniei la reuniunile Consiliului European va fi condusa de catre presedinte sau prim-ministru.

Totodata, stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvern si institutia prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.

In situatia in care acordul dintre cele doua institutii nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European.