Premierul Romaniei, Victor Ponta, se afla in centrul unui scandal rasunator. Politicianul este acuzat ca a copiat cuvant cu cuvant o mare parte din lucrarea lui de doctorat din alte surse, fara a indica sursele citate. Scandalul astfel izbucnit poate conduce la o acutizare a crizei politice in Romania si, intr-un final, la demisia guvernului format cu mai putin de doua luni in urma, scrie cotidianul rus Kommersant in numarul sau de astazi.

Ziarul precizeaza ca totul a inceput de la acuzatiile de plagiat lansate de revista stiintifica Nature, care a analizat, in acest sens, cele 432 de pagini ale lucrarii de doctorat a premierului Ponta, fara insa a furniza detalii concrete. Seful guvernului de la Bucuresti sustine ca este nevinovat, recunoscand, totodata, ca, e posibil, sa fi gresit trecand autorii frazelor citate la sfarsitul cartii, nu in subsolul paginilor.

Nu este pentru prima data cand un astfel de scandal de plagiat izbucneste in Romania, noteaza ziarul mentionat. La inceputul lunii iunie, ministrul invatamantului, Ioan Mang, si-a parasit postul dupa ce o serie de oameni de stiinta din Japonia, Israel si Taiwan l-au acuzat de incalcarea dreptului de autor, politicianul insusindu-si, in opinia lor, rezultatele cercetarilor acestora in domeniul tehnologiei informationale. In Europa, cazuri similare nu sunt o raritate. Astfel, in martie 2011, si-a dat demisia ministrul german al apararii, iar in aprilie aceeasi soarta a avut-o, pentru plagiat, presedintele Ungariei. E adevarat, subliniaza Kommersant, premierul Ponta i-a asigurat pe simpatizantii sai ca nu intentioneaza sa-si paraseasca postul din cauza acuzatiilor care i-au fost aduse.

Experti citati de Kommersant avertizeaza ca scandalul poate provoca o noua escaladare a crizei politice: intre premierul de stanga si presedintele de centru-stanga, Traian Basescu, a inceput o dura confruntare. In acest context au aparut discutiile despre cine, premierul sau presedintele, trebuie sa prezinte Romania la summitul UE.

Politologii romani nu exclud posibilitatea ca in curand Parlamentul sa declanseze suspendarea presedintelui. Este, de asemenea, posibil, ca si premierul sa-si piarda fotoliul: daca povestea cu lucrarea de doctorat va lua amploare, Ponta, care l-a acuzat deja pe adversarul sau ca dirijeaza acest scandal, nu va rezista presiunii opiniei publice.