Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca exista posibilitatea ca Ecaterina Andronescu sa fie propunerea sa pentru portofoliul Educatiei, el precizand ca nu a luat inca o decizie in acest sens si ca va face propunerea odata cu cea de la Cultura.

Victor Ponta si Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Intrebat daca exista posibilitatea ca Ecaterina Andronescu sa fie propusa ministru la Educatie, Ponta a raspuns: "Exista. Trebuie sa fac propunerea pentru ca zilele urmatoare, pe 30, expira cele 45 de zile de intermat ale lui Liviu Pop. Nu am luat aceasta decizie".

Ponta a spus ca este foarte multumit de modul in care ministrul interimar Liviu Pop a reusit sa organizeze sesiunea de Bacalaureat. Intrebat daca are in vedere sa-l titularizeze pe Pop, Ponta a raspuns: "Nu am zis asta. Va trebui o propunere pentru Cultura, atunci facem ambele propuneri odata".

Ecaterina Andronescu, declarata incompatibila de ANI

Amintim ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat in iunie 2011 ca a constatatincalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Ecaterina Andronescu, pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD. Ecaterina Andronescu a contestat in justitie raportul ANI, iar Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea acesteia de suspendare a deciziei ANI. Andronescu a atacat cu recurs decizia magistratilor, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii ANI.

Victor Ponta, 13 mai: Ecaterina Andronescu nu a fost desemnata ministru al Educatiei din cauza incompatibilitatii constatate de ANI

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, ca Ecaterina Andronescu, desi a fost una dintre variantele pentru pozitia de ministru al Educatiei, nu a fost desemnata la conducerea ministerului din cauza situatiei de incompatibilitate in care a fost gasita de ANI.

"Au fost mai multe (variante - n.red.), dar, dupa cum stiti foarte bine, doamna Andronescu, cea care din cadrul PSD are cea mai mare experienta, a fost preventiv atacata, declarata incompatibila de catre ANI", declara Victor Ponta pe 13 mai la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.

Ecaterina Andronescu, intrebata daca e dispusa sa preia functia de ministru al Educatiei: Radeti de mine?

In plin scandal legat de studiile Corinei Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta pentru functia de ministru al Educatiei -, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu declara, la intrebarea jurnalistilor daca ar fi dispusa sa preia acest minister: "Radeti de mine?".

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, raspunzandu-le jurnalistilor care l-au intrebat despre interimatul de la Ministerul Educatiei si despre propunerea pentru acest portofoliu, ca nu a luat inca o decizie, spunand apoi ca are si el premonitii, precum Basescu, ca Andronescu va fi ministru.

"Comisia (de la Ministerul Educatiei - n.r.) era formata de Funeriu tot ca o arma impotriva profesorilor cu care avea el razboaie - cu Marga, cu Andronescu - ca Funeriu a stat ministru ca sa se razboiasca cu Marga si cu Andronescu. Si va spun ca domnul Marga e ministru si ca doamna Andronescu va fi ministru, ca sa rezolvam cu Funeriu si cu razboaiele lui", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.

Solicitat sa dea detalii despre incheierea interimatului la Ministerul Educatiei si despre nominalizarea Ecaterinei Andronescu drept ministru, Ponta a raspuns: "O sa va comunic decizia".

"Nu am vorbit cu nimeni deocamdata. Aseara m-am intors la 23.30. Am si eu premonitii, ca si Basescu, stiti cum - nu doar Basescu stie cu o saptamana inainte ce se va intampla. Incep sa am si eu premonitii", a spus Ponta.

Ioan Mang, nominalizat pentru postul de ministru al Educatiei dupa ce persoana propusa initial, Corina Dumitrescu, a fost retrasa de premierul Victor Ponta in urma unor probleme legate de CV-ul acesteia, a demisionat in 16 mai in urma acuzatiilor de plagiat care i-au fost aduse.

Premierul Victor Ponta anunta ca Ioan Mang a solicitat sa fie eliberat din postul de ministru al Educatiei, cerere pe care a acceptat-o pentru a-i permite acestuia ca, fara presiunea portofoliului, sa "restabileasca adevarul" in urma acuzatiilor de plagiat.

Interimatul la conducerea ministerului este asigurat de catre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmand ca in termenul legal de 45 zile sa fie nominalizat un alt ministru.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, declara, joi, ca nu i s-a propus sa ramana la conducerea institutiei si dupa sfarsitul lunii iunie, cand ar urma sa ii expire mandatul.

Liviu Pop, fost secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a intrat in componenta cabinetului Ponta ca ministru delegat pentru Dialog Social.

De asemenea, Ponta a declarat ca va discuta la Guvern cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, declarat incompatibil, el precizand ca inlocuitorul acestuia pentru a ocupa portofoliul ii va fi propus de liderul PNL, Crin Antonescu.

"Acum, de la partid merg la Guvern sa discut cu domnul Diaconu. E o interdictie legala, domnul Diaconu m-a asigurat ca o va respecta inainte sa stie verdictul", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu poate spune mai mult despre inlocuitorul lui Diaconu pentru ca trebuie sa se consulte in prealabil cu liderul PNL, Crin Antonescu.

"Am vorbit sedinta trecuta de Guvern, stia foarte bine care sunt consecintele. Decizia instantei trebuie sa o respecte", a spus Ponta.

El a firmat ca Diaconu si sotia sa sunt cunoscuti de toata lumea din postura de actori si a precizat ca legea a fost mai dura, uneori, cu niste oameni care merita admiratie, nu umilinte de acest gen.

Intrebat daca fostul ministru Adrian Iorgulescu ar putea fi numit din nou la portofoliul Culturii din partea PNL, Ponta a spus ca nu poate specula nimic.

"Nu pot specula nimic. Propunerea trebuie sa-mi fie facuta de PNL. Cuvantul final imi apartine mie, ca si pana acum. Nu am apucat sa vorbesc cu Crin Antonescu", a spus Ponta.