Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca esentiale pentru Romania, ca obiective pe termen mediu si lung, sunt procesele de modernizare a statului si cele de reforma a marilor companii de stat, punctand ca in ceea ce priveste masurile de austeritate, acestea au inceput sa fie relaxate pas cu pas, transmite Agerpres.

"Va multumesc pentru dorinta de a ne intalni. Pentru noi este oricand nu numai o placere, dar si un mare interes sa ne intalnim cu oameni politici din Germania. Si asta cu atat mai mult cu cat este evident in ultima perioada ca legat de solutiile pe care le avem in UE pentru a iesi din perioada de criza economica sunt similare, atat la Berlin cat si la Bucuresti. Si noi suntem convinsi ca nu se poate adopta o alta solutie decat consolidarea fiscala ca baza a cresterii economice. Sau altfel spus sau in acelasi timp trebuie sa spunem ca fara competitivitate degeaba am hotari noi europenii sa punem bani multi pentru relansare, daca nu suntem competitivi, vor fi bani irositi. Desi ieri am avut o alta intalnire si la afirmatia mea ca ne aflam intr-o perioada de criza, presa romaneasca a facut ochii mari. Repet si cu ocazia acestei intalniri ca noi, in Europa, ne aflam intr-o perioada de criza de crestere", a spus Basescu, in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Susanne Kastner, presedintele grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania.

Seful statului roman a subliniat ca, in ceea ce priveste criza economica, ea este cauzata, in primul rand, de lipsa de competitivitate, iar in cazul altor tari de datoriile foarte mari.

"In ceea ce priveste Romania, trebuie sa va spun ca sunt multumit de faptul ca noul Guvern a acceptat sa preia programul pe care il avem cu UE, FMI si BM si acest lucru va face ca, prin indeplinirea programului, Romania sa devina mai competitiva. Sigur ca si eu sunt de acord cu ideea ca austeritatea vesnica nu este o solutie, dar exact acest lucru l-au facut ultimele trei guverne ale Romaniei. Adica, dupa niste masuri extrem de dure in 2009 si in 2010, pe masura ce am dobandit stabilitate macroeconomica, masurile de austeritate au inceput sa fie relaxate pas cu pas. Si vom continua sa facem acest lucru, dar esentiale pentru noi, ca obiective pe termen mediu si lung, sunt procesele de modernizare a statului si procesele de reforma a marilor companii de stat", a completat presedintele Basescu.

El a subliniat ca Romania a facut o serie de reforme "extrem de dificile" intr-o perioada de criza economica.

Potrivit lui Basescu, suprapunerea masurilor de austeritate cu cele de reformare a statului a adus "suferinta sociala destul de consistenta".

"Dar trebuia sa ne reformam justitia, trebuia sa marim varsta de pensionare, trebuia sa reformam piata muncii, trebuia sa reformam sistemul de educatie, trebuia sa ne reducem cheltuielile cu aparatul de stat. Mai avem de facut reforma administrativa si reforma sanatatii, dar ne ramane reforma marilor companii si acest lucru se deruleaza deja, iar noul Guvern a preluat obiectivele din acordul cu Fondul. Cam asta, in cateva cuvinte, ca raspuns la intrebarea dumneavoastra ce face Romania, cum se simte. As spune ca nu suntem mai bolnavi decat media europeana, dar nici mult mai sanatosi", a adaugat presedintele Basescu.

La randul sau, parlamentarul german a punctat faptul ca tot mai multe voci vorbesc despre faptul ca austeritatea nu este unica reteta a iesirii din criza.

"Dupa cum bine stiti, in urma rezultatului alegerilor din Franta si a alegerii unui nou presedinte francez, se aud din ce in ce mai clar voci care spun ca austeritatea nu este unica reteta, ca ar mai fi nevoie de programe investitionale, de o acordare a unor posibilitati cetatenilor europeni pentru ca puterea de cumparare a acestora sa creasca. Recunosc ca aceste voci se aud din ce in ce mai tare si in Germania. Va trebui sa facem ceva, pentru ca nu putem miza doar pe intentiile FMI si BM de a practica o politica de austeritate ci, din contra, va trebui sa promovam si o crestere economica, sa dam un imbold conjuncturii economice din tarile noastre", a spus Susanne Kastner.

Seful statului roman a subliniat faptul ca, in opinia sa, consolidarea fiscala trebuie sa mearga in paralel cu masurile de crestere a competitivitatii economice.

"Eu sunt un suporter fara rezerve a acestei variante, dar in opinia mea lucrurile trebuie sa mearga in paralel: consolidare fiscala, care uneori impune masuri de austeritate, masuri de crestere a competitivitatii si pe fondul cresterii de competitivitate, gasirea de formule de crestere economica, pentru ca viata ne-a aratat ce s-a intamplat pana in 2008", a conchis Basescu.