Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca nu s-a ajuns la nicio concluzie legata de cine va reprezenta Romania la Consiliul European, in timpul discutiei purtate cu presedintele Traian Basescu, care a fost "destul de lunga, peste o ora", concluzionand: "Ne-am inteles ca nu ne-am inteles".

"N-am ajuns la o concluzie, adica ne-am inteles ca nu ne-am inteles inca si ca vom continua dialogul pentru ca pana pe 28 iunie sa agream solutia instututionala cea mai buna", a precizat el.

Primul ministru a precizat ca o sa mai aiba o discutie cu Traian Basescu inainte de Consiliu, data acesteia urmand a fi stabilita in functie de programul fiecaruia dintre cei doi.

"Solutia cea mai buna e cea a unui compromis cu dl presedinte si cea a unui dialog. Eu as fi vrut sa ajungem la un consens sa particip eu, si presedintele a dorit sa ajungem la un consens sa participe domnia sa. Este foarte important ca pe 28 iunie sa nu fim in situatia, ca alte tari, sa mergem acolo si premierul si presedintele si sa rezolvam in fata partenerilor europeni un conflict care e de natura interna", a explicat el, adaugand ca a stabilit impreuna cu presedintele ca nu vor face publice "foarte multe detalii".

Ponta a sustinut ca Romania nu poate fi reprezentata de doi oameni la Bruxelles deoarece "in 2010, la modificarea Tratatului European, la Lisabona, la cererea expresa a lui Sarkozy, s-a trecut sefii de stat sau de guvern. Din cauza lui avem atatea probleme acum".

Premierul a adaugat ca la Senat se afla in faza finala un proiect de lege care va fi adoptat saptamana viitoare si care reglementeaza raporturile dintre parlament, executiv si presedintie.

Victor Ponta a recunoscut ca Traian Basescu i-a "reprosat" faptul ca nu l-a informat despre trecerea Institutului Cultural Roman din subordinea Presedintiei in cea a Parlamentului.

"A fost nemultumit ca nu l-am informat inainte. O sa-i trimit presedintelui agenda de lucru a guvernului", a adaugat premierul, explicand ca "institutiile trebuie sa lucreze intre ele, indiferent de dezacordurile personale".