Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca el va merge la Consiliul European din 28 iunie, indiferent de rezultatul discutiilor de joi pe care le va avea cu presedintele Basescu. Victor Ponta a spus la Antena 3 si la Realitatea TV ca a primit o invitatie oficiala de la Consiliul European. Cu jumatate de ora mai devreme, presedintele Traian Basescu spusese ca el va participa la Consiliul European, calificind declaratia politica de marti a Parlamentului drept act fara valoare juridica.

Victor PontaFoto: Agerpres

"O sa merg la Consiliul European, pentru ca aceasta e decizia Guvernului si a Parlamentului. Sigur ca ma intereseaza ce spune Presedintele, pentru ca ma intereseaza sa nu ajungem in situatii jenante. Nu am cum sa renunt, din moment ce Parlamentul mi-a dat o decizie. Nimeni nu poate incalca o decizie a Parlamentului", a spus Victor Ponta.

"Agenda pentru 28-29 e deja publica, si agenda are numai si numai subiecte de politica guvernamentala. Argumentul meu suprem e realitatea si realismul. Nu e o chestiune de orgolii, poate ca si eu as avea ceva de facut pe 28 iunie. Daca se duce presedintele, cum se poate duce in numele unui Parlament si al unui Guvern pe care le critica?", a adaugat Ponta.

"Eu nu o sa-i cer presedintelui sa abdice de la atributiile sale si nici nu i-am cerut. Eu voi merge la Consiliul European pent ca am un mandat din partea Parlamentului si o agenda a Consiliului, unde se vor aborda teme bugetare, economice si sociale. Presedintele este intr-o eroare evidenta, nu contesta nimeni articolul 80 din Constitutie privind dreptul de reprezentare. In toate constitutiile europene se arata ca presedintii au drept de reprezentare. Dar daca ne uitam la lista participantilor la Consiliul European vedem ca, in afara de presedintii Ciprului si Frantei, toti sunt prim-ministri. Deci de aia merg acolo, nu e o problema de reprezentare".

Legata de faptul ca Romania a fost sub-reprezentata la negocierile europene pe subiecte importante, informatie transmisa de Traian Basescu in conferinta sa de presa, Ponta a spus: "Este o practica a Guvernului roman, pe care eu o consider gresita. Cu atat mai mult acum vreau sa schimb asta, aste un angajament al meu. De altfel, sesizez o fractura logica in declaratia presedintelui: el ii cearta pe ministri ca nu se duc la consilii, dar eu, care sunt seful lor, nu am voie la Bruxelles, deci eu trebuie sa ma duc si eventual ii cert eu".