Premierul Victor Ponta urmeaza sa sustina marti, la ora 15:00, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului, o declaratie pe teme de politica interna si internationala, anunta Agerpres. Premierul anunta, pe 21 mai, ca va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului convocarea unei sedinte comune in care acesta sa se adreseze Legislativului, care sa dea apoi un mandat in privinta reprezentarii Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

"Eu voi respecta orice decizie a Parlamentului, asa cum a respectat si domnul presedinte Basescu decizia de a demite guvernul Ungureanu, chiar daca nu a facut cu placere acest lucru", declara Ponta la vremea respectiva.

De altfel, declaratii pe acest subiect a facut premierul si luni, cand a sustinut ca ideea de a nu informa Parlamentul in legatura cu discutiile la nivel european a reprezentat "o anomalie si o malformatie", context in care a afirmat ca marti in Parlament doreste o revenire la raporturile normale dintre institutii.

"Faptul ca in ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvant de spus intr-o zona esentiala pentru Romania, cum este zona afacerilor europene - practic, UE tine de politica interna -, faptul ca de trei ani, Parlamentul nu a fost nici macar informat cu ce se discuta la nivel european, faptul ca Guvernul nu era in niciun fel implicat era o anomalie si o malformatie constitutionala, democratica si europeana. (...) Noi ne dorim sa readucem institutiile la functionarea lor normala. Nu poti sa nu implici Parlamentul in decizii atat de importante si le-am reiterat si o sa le prezint si maine", a subliniat Ponta.

Premierul a precizat ca marti va face o declaratie politica in Parlament privind cele cinci obiective care reprezinta "prioritatea absoluta pe plan european a Guvernului USL": "In perioada urmatoare, Romania va avea cinci teme importante pe agenda europeana. In primul rand, aderarea la Spatiul Schengen. La Consiliul ministrilor de Interne toate semnalele pe care le-am primit sunt imbucuratoare. De asemenea, avem problema - si o vom rezolva cu bine - a prezentarii raportului MCV pe ultimii cinci ani, problema absorbtiei fondurilor europene, acolo unde am luat si luam masuri pentru a opri orice fel de sanctiune din partea CE asupra Romaniei. Situatia foarte importanta dezbatuta de primii ministri la Bucuresti privind bugetul Uniunii Europene, inclusiv alocarea resurselor pentru Romania in perioada 2014-2020 si problema la nivel european de adoptare a unui pact de crestere economica si creare de locuri de munca care sa insoteasca tratatul de guvernanta fiscala", a detaliat Victor Ponta.

Pe de alta parte, Ponta afirma, pe 6 iunie, ca in Parlament se va exprima pentru "depolitizarea" televiziunii publice si pentru "protejarea banilor publici".