Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a declarat joi, la Targu Mures, ca autoritatile locale trebuie sa protejeze investitorii straini, sa se poarte cu ei cu manusi si chiar sa le puna covorul rosu, pentru a-i determina sa nu-si retraga investitiile, scrie Agerpres.

Deputatul liberal a spus ca este rolul autoritatilor locale sa demareze acele proiecte de infrastructura care sunt asteptate de mediul de afaceri si ca trebuie sa manifeste disponibilitate maxima pentru a pastra investitiile straine care mai sunt in tara.

"E un lucru care mi se pare esential si acest lucru trebuie discutat cu oamenii de afaceri si vazut care sunt cerintele lor (...) In fine, nu in ultimul rand, conteaza disponibilitatea pe care o au autoritatile pentru localizarea unor investitii, intr-o perioada in care, dupa cum ati vazut, din nefericire - daca in 2008 Romania atragea investitii de 10 miliarde de euro, anul trecut investitiile totale din Romania, romanesti si straine, au insumat, cu chiu, cu vai, 1,3 miliarde de euro. Deci acum eu va spun ca cel mai logic mi s-ar parea sa incercam sa le pastram macar pe cele existente, pentru ca, o data cu venirea crizei economice, multi intreprinzatori vor cauta orizonturi poate nu mai sigure din punct de vedere politic, dar in orice caz mai profitabile, unde costul fortei de munca, taxele, tot mediul este mai favorabil. Si atunci, recomandarea mea este: Purtati-va, cum sa va spun, cu ei cu manusi, puneti-le covorul rosu, ca, daca incep sa plece, incepe dupa aceea situatia sa devina albastra", a aratat Tariceanu.

Parlamentarul liberal a subliniat ca inclusiv in judetul Mures exista un mare investitor care intentioneaza sa plece, cum e cazul grupului Hirschmann, si ca orice mare investitie pierduta poate fi "emblematica" si "creeaza un dezechilibru".

Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca trebuie creat un climat favorabil pentru intreprinzatorii existenti, fiindca parghii exista chiar si la nivel local, prin sistemul de taxe si impozite care sunt fixate de autoritatile locale si ca exista o marja de manevra, dupa modelul aplicat la Bacau.

"Va pot da un exemplu, colegul nostru Romeo Stavarache, care este primarul Bacaului, a recurs la o masura dupa parerea mea foarte inteligenta: a redus pentru intreprinzatori taxele la minimul prevazut de lege. Punct! Pentru ca intr-o perioada de dificultati economice, cand poate a ne gandi la crearea de locuri de munca o sa spuneti ca pare exagerat, esential este macar ca acelea existente sa fie pastrate si sa fie de asemenea pastrata si remuneratia celor care sunt angajati. Sigur ca exista probabil si alte solutii pentru a sprijini mediul de afaceri. Si aceasta solutie de sprijinire a mediului de afaceri - de data aceasta indirect - proiectele de infrastructura, care trebuie dezvoltate, reprezinta o sursa de creare nu numai de locuri de munca locala, dar in acelasi timp o infrastructura adaptata sigur ca le permite firmelor sa se dezvolte mult mai bine, sa aiba acces la forta de munca pana acum indisponibila, pentru ca nu putea sa circule s.a.m.d.", a accentuat Tariceanu.

Acesta crede ca diferenta intre o administratie locala care isi face treaba si una care intr-adevar arata a fi performanta va fi data tocmai de capacitatea de a crea un mediu de afaceri cat mai atractiv, cat mai favorabil, cat mai stimulativ pentru operatorii economici din judet si, in acelasi timp, de a atrage fonduri, inclusiv europene.

"In perioada urmatoare nu trebuie sa ne asteptam la o revenire a unor volume de investitii importante straine, capitalul romanesc din pacate nu este suficient pentru redresarea economica si atunci singura sursa de finantare serioasa ramane sa fie cea din fondurile europene. Unde, din pacate, performanta Romaniei in ansamblu este una foarte, foarte proasta. Nu slaba - proasta! Sigur ca toata Europa se confrunta cu birocratia de la Bruxelles, nu e diferita birocratia de la Bruxelles pentru Romania fata de Polonia. Acelasi lucru este - asa dificila cum e - lucrul acesta deriva intr-o parte importanta din necesitatea de a da socoteala pentru fiecare centima de fond european cheltuita, pentru ca sunt bani publici", a mai spus Calin Popescu Tariceanu