Prezent la Curtea Suprema, unde s-a judecat un nou termen in dosarul de coruptie Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca solutia pentru rezolvarea scandalului Nyiro Jozsef-Laszlo Kover "era la indemana presedintelui Traian Basescu si a Serviciului de Paza si Protectie". Adrian Nastase a precizat ca SPP ar fi trebuit sa ii asigure presedintelui Parlamentului maghiar o escorta de cateva zeci de persoane. "Am discutat prea mult despre acest subiect in acest fel facand jocul celor care doreau sa dea un anumit tip de mesaj", a declarat Natase.

Adrian Nastase a facut un scurt comentariu legat de conflictul iscat pe marginea reinhumarii poetului Nyiro Jozsef si a declaratiilor facute de presedintele Parlamentului maghiar Laszlo Kover. Citeste mai jos declaratiile lui Adrian Nastase:

"Vreau sa fac un comentariu despre vizita presedintelui Parlamentului Ungariei in Romania. S-a discutat prea mult despre acest subiect. Dupa parerea mea, solutia este foarte simpla.

In conditiile in care un demnitar strain vine in tara la noi intr-o perioada de turbulenta -este campanie electorala, sunt probleme intre partidele maghiarilor din Romania-, ar fi fost normal ca SPP-ul sa acorde o protectie ampla de cateva zeci de persoane care sa-i asigure protectia pe teritoriul Romaniei.

Am discutat prea mult despre acest subiect in acest fel facand jocul celor care doreau sa dea un anumit tip de mesaj. Solutia era la indemana SPP-lui si la indemana presedintelui Traian Basescu."

Pe 27 aprilie, Presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover (care in acel moment era si presedintele interimar al tarii), a criticat Guvernul Romaniei, pe care l-a acuzat ca a impiedicat procesul de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Prezent la Odorheiul Secuiesc pentru ceremoniile anulate, Laszlo Kover a descris comportamentul Guvernului roman drept "neprietenos, necivilizat si barbar", potrivit Agerpres. Presedintele Parlamentului Ungariei i-a incurajat pe parintii maghiari sa puna sa puna in mainile copiilor cartile poetului adaugand ca "in Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef".

Pe 5 iunie, Kover a declarat ca nu isi cere scuze fata de la Guvernul Romanie. Victor Ponta a declarat ca Laszlo Kover ar putea fi declarat persona non grata.