"In acest moment suntem martori la masuri unilaterale luate de Bucuresti, masuri ce afecteaza interesele comunitatii maghiare din Romania. Guvernele de la Budapesta si Bucuresti nu ar trebui sa amane inceperea unui dialog pe tema masurilor recente luate de Guvernul de la Bucuresti, care aduc atingere intereselor minoritatii maghiare", afirma Zsolt Nemeth, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, marti, la Targu Secuiesc, potrivit Politics.hu. Oficialul maghiar a adaugat insa ca "Nu cred ca partea romana este pregatita sa discute punctele divergente care au aparut in relatia bilaterala".

Zsolt Nemeth a adaugat ca premierul roman Victor Ponta a esuat in a incepe discutii pe aceasta tema cu omologul sau ungar Viktor Orban in urma cu doar cateva zile, la reuniunea unor lideri europeni la Bucuresti. In opinia lui Nemeth, partea romana este cea care ar fi trebuit sa faca primul pas.

Ungaria este pregatita sa reia negocierile cu Romania si sa continue perioada de "ani de miere" dupa ce cele doua tari isi vor rezolva disputele, a mai spus oficialul maghiar.

Zsolt Nemeth se afla in Romania la invitatia europarlamentarului Laszlo Tokes.