Doi candidati la consiliile judetene si trei la functia de primar au primit decizii din partea CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate comunista, informeaza Alianta pentru o Romania Curata. Aceste decizii au fost confirmate de instantele de judecata. CNSAS continua cercetarile. Insa, pentru peremistul Ioan Muha aceste dezvaluiri nu au importanta, el laudandu-se intr-un interviu acordat Romaniei libere ca este cel mai premiat ofiter de securitate.

Securisti pentru functii publiceFoto: CNSAS

Ioan Muha, PRM, "lucrator" model in Securitate

Ioan Muha, presedintele filialei PRM Dorohoi, si-a depus candidatura la Primaria din Dorohoi, insa el a fost declarat ca lucrator al fostei Securiati.

Potrivit presei locale, Ioan Muha l-ar fi turnat politiei politice comuniste pe Gheorghe Iarovenciuc, un scriitor local, acuzat ca asculta postul de radio Europa Libera si facea declaratii ostile la adresa regimului.

De curand, acesta si-a consultat dosarul de urmarire intocmit de Securitate si a descoperit ca printre cele 14 persoane care l-au turnat s-a aflat si Ioan Muha.

Dupa Revolutie, Gheorghe Iarovenciuc s-a lansat in politica, fiind presedinte al PNL Dorohoi, iar acum candideaza la Consiliul Local Dorohoi.

Ioan Muha a recunoscut ca a fost colaborator al Securitatii in declaratia pe propria raspundere obligatorie la inscrierea candidaturilor pentru alegerile locale din 10 iunie.

"Ei au spus "lucrator", eu insa am fost ofiter. Nu numai ca am declarat acest lucru, dar am pus si poza mea la avizier pe care scrie ca am fost ofiter al Securitatii Statului. Am fost cel mai premiat ofiter al Securitatii si nu ascund asta", a declarat Muha corespondentului Mediafax.

"Cand a venit la noi la partid, a venit inclusiv cu cartea de munca. Acum este unul dintre cei mai buni presedinti de filiala PRM", a sustinut Dumitru Codreanu, presedinte al PRM Botosani pentru Romania libera.

Petrisor Mitroi, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Calarasi din partea Aliantei Socialiste, a fost declarat de CNSAS agent al politiei politice comuniste. In prezent este avocat in Calarasi.

Potrivit datelor de la CNSAS, Petrisor Mitroi s-a nascut in judetul Dolj, si a fost cadru al Securitatii, lucrand pe rand la Inspectoratul Judetean Dolj (1974-1979), Inspectoratul Judetean Gorj (1979-1981) cand avea gradul de locotenent-major, Centrul de Informatii Externe (1981-1983) si Inspectoratul Judetean Calarasi (1983-1989).

Presa a relatat ca, pe cand era seful Securitatii din Gorj, Mitroi era cel care coordona urmarirea persoanelor considerate periculoase pentru regimul comunist. Una din persoanele puse sub urmarire, medicul Lita Dumitru, relateaza ca Mitroi conducea activitatea multor informatori, aduna datele de urmarire de la ceilalti ofiteri de securitate, organiza instalarea tehnicilor operative in locuinte si la locul de munca, coordona "ocurile operative" antrenand si ofiteri din randul militiei.

Ioan Marius Ursaciuc, primarul liberal din Gura Humorului, se crede chiar un vajnic luptator anticomunist

Ioan Marius Ursaciuc, actualul primar liberal al localitatii Gura Humorului, judetul Suceava, candideaza pentru un nou mandat din partea USL. El a fost declarat de CNSAS colaborator al fostei Securitati comuniste, decizie confirmata de instanta.

Potrivit CNSAS, pe vremea studentiei la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Iasi, Ursaciuc fost recrutat de Securitate in 1985, fiindu-i atribuit numele conspirativ "ALIN". El avea ca sarcina sa dea informatii in legatura cu anumite "elemente suspecte" cunoscute de Securitate cu "manifestari dusmanoase", relatii suspecte, anturaje sau cei care ascultau postul de radio Europa Libera.

Potrivit notelor semnate in perioada 1985-1989, reiese ca actualul primar isi indeplinea sarcinile trasate si a furnizat Securitatii informatii utile, avand si initiative personale in a da informatii despre colegii de studentie.

Dupa absolvirea facultatii, Ursaciuc a fost contactat din nou de Securitate, in noiembrie 1989, cu doar o luna inainte de izbucnirea Revolutiei. A devenit din nou informator la noul sau post de inginer la Fabrica de Productii Industriale si Prestari Servicii Dorohoi.

Marius Ursaciuc a declarat insa corespondentului Mediafax ca exista o decizie a instantei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securitati pentru ca a semnat, cand era student si membru al unui grup umoristic studentesc, un angajament, fiind amenintat ca altfel va fi exmatriculat din facultate.

"Am semnat ca voi afla ceva si nu am aflat nimic", a spus Ursaciuc, care a precizat ca prin intreaga sa conduita a demonstrat ca are "verticalitate". Mai mult, presedintele PNL Suceava, Alexandru Baisanu, a declarat ca Ursaciuc a fost "un anticomunist militant" si a ironizat sistemul ceausist, fiind membru al unei trupe de umor studentesc.

Ioan Aurel Ceausescu, candidat la functia de primar al localitatii Fieni, judetul Dambovita din partea PRM, a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste.

Marian Ciurea, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui din partea Partidului Ecologist Roman, a fost deconspirat drept colaborator al politiei politice comuniste. Dupa Revolutie, Marian Ciurea a trecut prin mai multe partide: PSD, Forta Democrata, Partidul Conservator (presedinte al organizatiei locale) si Partidul National Democrat Crestin, acum fiind presedintele filialei locale a PER, informeaza site-ul romaniacurata.ro