Proiectul Ponta-Antonescu privind uninominalul, identic cu unul PDL din 2010, aflat inca la Camera

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 iunie 2012, 13:59 Actualitate | Politic


Proiectul initiat in aprilie 2012 de Victor Ponta si Crin Antonescu pentru introducerea uninominalului intr-un tur este identic cu un proiect depus de 35 de parlamentari PDL in septembrie 2010 si care se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei, unii dintre semnatari sustinandu-l si acum, relateaza Mediafax.

Forma in care proiectul a fost depus de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, in aprilie 2012, este identica cu cea depusa de parlamentarii PDL, cu un an si jumatate inainte.

Proiectul initiat de liderii USL a fost adoptat rapid de Senat, in forma initiala, iar ulterior a fost modificat la Camera Deputatilor, in sensul eliminarii pragului electoral pentru formatiunile politice care intra in Parlament si adoptarii unor amendamente vizand minoritatile.

Celalalt proiect, initiat in septembrie 2010, a trecut tacit de Senat si se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

PDL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala in legatura cu proiectul USL privind uninominalul si care a fost adoptat saptamana trecuta de Camera.
Cu toate acestea, unii democrat-liberali care sunt initiatori ai proiectului depus in 2010 il sustin in continuare.

Fostul ministru de Finante, deputatul Gheorghe Ialomitianu, initiator al proiectului, a declarat pentru Mediafax ca sustine in continuare acest sistem de vot si va fi prezent la momentul votului pentru a vota "pentru".

In plus, el a precizat ca va depune impreuna cu alti colegi un amendament pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.

"Am sustinut si sustin si acum uninominal intr-un singur tur. (...) Celalalt sistem de vot crea probleme chiar in partid, era o concurenta intre candidatii din partid si era si o concurenta cu ceilalti din afara partidului. Asa cum l-am conceput in cadrul partidului, eu il sustin in continuare si o sa fiu la vot in momentul in care se va da votul final", a sustinut Ialomitianu.

Intrebat de ce nu sustine proiectul adoptat recent la propunerea USL, deputatul PDL a replicat ca s-au realizat "compromisuri" care afecteaza constitutionalitatea proiectului.

"Legea are multe lucruri discutabile. In primul rand, s-a marit numarul de parlamentari, iar prin referendum populatia a spus ca trebuie sa reducem la 300, plus ca s-au creat niste avantaje pentru minoritati si cred ca nu este cazul, pentru ca legea spune foarte clar ca daca o minoritate nu ajunge in Parlament prin alegeri directe automat i se rezerva un loc. (...) Unii candidati au mai multe drepturi decat ceilalti candidati, candidatii care reprezinta o minoritate au mai multe drepturi, adica au un loc asigurat la nivel national si la nivel local", a sustinut deputatul PDL.

Intrebat daca isi asuma sa depuna un amendament care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, Ialomitianu a raspuns: "O sa discut cu colegii si cred ca vom fi cativa care vom depune amendamentul in acest sens".

De asemenea, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, democrat-liberalul Gabriel Andonache, si el initiator al proiectului, a declarat pentru Mediafax ca sustine votul uninominal intr-un singur tur, dar la pachet cu reducerea numarului de parlamentari.

"Poate ca varianta cea mai buna era uninominalul introdus la pachet cu reducerea numarului de parlamentari, si am propus un amendament in acest sens la nivelul comisiei, care nu a fost acceptat", a spus Andronache.

Intrebat de ce in proiect nu a fost introdusa reducerea numarului de parlamentari sau de ce nu s-a optat pentru sustinerea proiectului USL de reducere a numarului membrilor Legislativului, deputatul PDL a precizat ca se intentiona amendarea Constitutiei in acest sens.

"Proiectul se afla inca in parcursul legislativ, urmeaza sa vedem optiunea care se va contura in perioada urmatoare", a sustinut Andronache, refuzand sa spuna daca in opinia sa sistemul uninominal adoptat ar avea probleme de constitutionalitate.

Un alt initiator al proiectului de lege, deputatul PDL Petru Movila, a declarat pentru MEDIAFAX ca, in pofida faptului ca a semnat pentru depunerea propunerii legislative, opteaza in prezent pentru mentinerea sistemului uninominal din 2008.

"Este un sistem de vot mai corect, pentru ca sunt reprezentate in Parlament toate optiunile alegatorilor. Eu personal nu am o problema in colegiu, voi castiga colegiul, dar este vorba de modul in care sunt reprezentate partidele", a replicat Movila.

Intrebat cum se face ca in urma cu mai putin de doi ani de zile sustinea contrariul, respectiv faptul ca prin sistemul aplicat sunt alesi parlamentari cu cateva sute de voturi, Movila a raspuns: "Intre timp am avut discutii cu mai multe organizatii neguvernamentale, si nu eu am depus efectiv proiectul de lege. I se poate intampla oricui (oricarui partid sa aiba parlamentari alesi cu cateva sute de voturi - n.r.) Eu sper de la noi sa fie toti cei alesi pe primul loc, daca la Curtea Constitutionala va fi mentinut acest sistem".

Initiativa PDL modifica Legea 35 din 2008, in sensul eliminarii intregului proces de compensare proportionala a voturilor, in contul formatiunilor inscrise in cursa electorala, dar si a sistemului de alocare a mandatelor in mai multe etape, la nivel de circumcriptie si la nivel national. Astfel, in proiect se mentioneaza ca "atribuirea mandatelor de deputat si senator se face la nivelul colegiilor uninominale si la nivelul fiecarei circumscriptii electorale". In plus, la nivelul colegiilor se atribuie un singur mandat candidatilor care apartin unui partid care a depasit pragul electoral de 5%, respectiv celui "care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal".

Totusi, initiativa semnata de parlamentari democrat-liberali nu elimina pragul electoral de 5% aplicabil partidelor pentru a intra in Parlament, dar nici pragul alternativ cu trei colegii la Senat castigate si sase colegii la Camera Deputatilor.

In expunerea de motive a proiectul de modificare a legislatiei electorale se mentioneaza ca "prin modul de atribuire a mandatelor in doua etape si procedura folosita la alegerile parlamentare din 2008 s-a ajuns in situatia ca un deputat sau senator, cu un numar foarte mic de voturi valabil exprimate in colegiu sa primeasca mandatul de parlamentar, in defavoarea celor cu un numar ce depasea 40%".

"Prin propunerea legislativa am eliminat elementul discriminatoriu, si anume mandatul de parlamentar sa se atribuie candidatilor care au obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care a candidat", mai sustineau initiatorii in expunerea de motive.

Propunerea legislativa care instituia sistemul de vot uninominal intr-un singur tur de scrutin a fost inregistrat de 35 de parlamentari ai PDL in decembrie 2010. Intre acestia se numara senatorul Alexandru Peres, dar si deputatii Gabriel Andronache, William Brinza, Stelian Fuia, Gheorghe Ialomitianu, Petru Movila, Brandusa Novac si Dumitru Pardau.

Totodata, initiativa a fost semnata si de 13 parlamentari PSD, in frunte cu deputatul Mircea Dusa, dar si de doi liberali, intre care Tudor Chiuariu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1381 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  trebuie sa fie o greseala pe undeva (Vineri, 1 iunie 2012, 14:07)

  nellino [utilizator]

  PDL NU poate avea aceleasi idei cu ale lui Antenescu si Tonta.
  Din acest motiv nu se poate considera ca PDL a depus in principiu la CC o sesizare cu privire la un proiect identic cu al lor!

  USL sunt comunisti, ziaristii sunt rai, romanii sunt asistati!
  Sus Basescu!
  • -1 (1 vot)    
   identic? sau basme? (Vineri, 1 iunie 2012, 17:15)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   continea acel proiect: A. marirea numarului de deputati? B. aducerea in parlament a unor deputati ce n-au fost vreodata alesi si n-au avut colegiu (minoritati de 7%)? C. ekiminarea pragului electoral? DACANU, nu puteau fi identice. PS. Daca cineva cauta "plagiat" gaseste legea britanica sau canadiana sau australiana!
  • 0 (0 voturi)    
   Care Base (Vineri, 1 iunie 2012, 23:12)

   Tiberiu [anonim] i-a raspuns lui nellino

   Care Basescu il vrei sus?
   - Acela care promitea uninominal impreuna cu PDL la alegeri si acum il contesta?
   - Sau acela care le-a impus lui Boc si MRU sa vanda limba si cultura maghiarilor pentru cateva voturi in parlament?
   - Sau acela care inujura ziaristi si oameni in timp ce trebuia sa fie cel mai inversunat angajat al lor?
   - Sau cel care timp de 3 ani, din 20 mil romani, a gasit de cuvinta sa ne puna un premier expert in dat cu coasa si lopata, economia fiind un fel de limba straina indepartata pentru el
   etc etc...vai de mama noastra
  • 0 (0 voturi)    
   Uniniominal (Sâmbătă, 2 iunie 2012, 11:39)

   Manu [anonim] i-a raspuns lui nellino

   Legea uninominalului asigura cea mai buna reprezentativitate a votantilor in Parlamentul Romaniei.Datorita procentului mic de sustinatori de care PD-L-ul se bucura partidul democrat nu va mai reusi sa obtina prea multe mandate.
 • 0 (4 voturi)    
  in 2008 USL era impotriva uninominlului pur (Vineri, 1 iunie 2012, 14:11)

  Gryphus [utilizator]

  proiectul de lege e in parlament dar nu a trecut pt ca intre timp poate si-au dat seama ca e prea restrictiv

  Traian Basescu a spus ca vrea uninominal in 2 tururi ceea ce e total diferit de legea electorala a USL care are doar 1 tur

  USL incearca sa dea vina pe PDL pt ce fac ei dar tot timpul cei care au schimbat legile electorale au fost cei de la PSD.
  • 0 (2 voturi)    
   S-au sucit pe rand... (Vineri, 1 iunie 2012, 16:04)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Luni, 04 Octombrie 2010

   PSD va transmite solicitari catre asociatia Pro Democratia pentru a modera discutiile si dezbaterile in scopul modificarii legislatiei electorale, a anuntat luni presedintele partidului, Victor Ponta.

   "Vom solicita Pro Democratia si altor ONG-uri de profil sa fie de acord sa modereze dezbaterea privind noua forma a legii electorale, in asa fel incat sa incercam prin noua lege electorala sa indreptam greselile constatate la ultimele alegeri. Au fost evidente nedreptati si trebuie gasite formule", a declarat Victor Ponta, luni, dupa Biroul Permanent National al PSD.


   "Vom incerca sa ne asiguram ca viitoarele alegeri sa fie unele corecte si democratice, este foarte clar ca PD-L se pregateste sa fraudeze alegerile, sa fure voturi, sa cumpere voturi", a anuntat Ponta.

   In urma cu o saptamana, Victor Ponta a declarat ca social-democratii vor demara procedura de modificare a Legii electorale in scopul introducerii unui sistem de vot mixt pentru Parlament, adica atat uninominal cat si pe lista.
 • +1 (5 voturi)    
  Mediafax lucreaza pt USL (Vineri, 1 iunie 2012, 14:21)

  Gryphus [utilizator]

  ceea ce au UITA sa spuna cei de la USL e ca PDL vrea uninominal PUR IN DOUA TURURI dar cu REDUCEREA nr de PARLAMENTARi

  in schimb legea electorala a USL CRESTE nr de PARLAMENTARI, vor fi vreo 480 in total in loc de 300
  • 0 (4 voturi)    
   Care parte din "identic" n-o intelegi? (Vineri, 1 iunie 2012, 15:13)

   John [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

   Ce inseamna "identic" pentru tine? Inseamna diferit prin partile esentiale? Ai luat bacul?
   • 0 (4 voturi)    
    mai citeste o data, poate intelegi (Vineri, 1 iunie 2012, 16:06)

    Tom_Macaragiu [utilizator] i-a raspuns lui John

    "Legea are multe lucruri discutabile. In primul rand, s-a marit numarul de parlamentari, iar prin referendum populatia a spus ca trebuie sa reducem la 300, plus ca s-au creat niste avantaje pentru minoritati si cred ca nu este cazul, pentru ca legea spune foarte clar ca daca o minoritate nu ajunge in Parlament prin alegeri directe automat i se rezerva un loc. (...) Unii candidati au mai multe drepturi decat ceilalti candidati, candidatii care reprezinta o minoritate au mai multe drepturi, adica au un loc asigurat la nivel national si la nivel local", a sustinut deputatul PDL.
 • -1 (7 voturi)    
  Hau hau hau... (Vineri, 1 iunie 2012, 14:39)

  Gigi Kent [utilizator]

  ...unde sunt catzeii portocalii de pe acest forum care explicau ca trebuie sa fie uninominal pur si ca Parvulescu cu prodemocratia lui a pervertit legea pe baza careia au fost organizate alegerile in 2008. Ca are dreptate dl Basescu cand sustine uninominalul pur si ca ce e aia sa ajung in Parlament de pe locul 2-3 din colegiul tau.

  Confruntati acum cu posibilitatea de a nu mai avea prea multi reprezentanti in Parlament au devenit brusc fani ai sistemului lui Tariceanu? :))

  PS Referendumul a fost consultativ (deci nu obligatoriu). Singura metoda prin care "poporul suveran" (ce imi mai place vrajeala basista) poate sanctiona nerespectarea acestuia este prin nevotarea acelui partid si cam atat. Ham Ham!
 • 0 (2 voturi)    
  plagiatori (Vineri, 1 iunie 2012, 14:55)

  Tom_Macaragiu [utilizator]

  Probabil l-au pus pe predecesorul lui gigi marga sa se ocupe de tema asta, iar ala s-a inspirat la `xerocopiator`
 • +1 (1 vot)    
  Ipocrizie, incompetenta, clientelism.... (Vineri, 1 iunie 2012, 19:18)

  costica [anonim]

  Eticheta definitiva pentru PDL
  PDL este terminat politic, iar alegerile locale din iunie si parlamentarele din toamna vor confirma sta.
  Am scapa de PDL, deja PDLeii sunt pe nicaieri, debusolati, pierduti in spatiu....
  ADIO PDL !!!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  "Identic" si Mang (Vineri, 1 iunie 2012, 19:41)

  IoanaDC [utilizator]

  Inca de la celebra ordonanta de urgenta prin care Ponta a hotarit sa ia inapoi banii dati de precedentul guvern cadou catre diverse primari m-am lamurit ca in PSD nu prea se cunoaste sensul cuvantului "identic".

  Cand Curtea Constitutionala a precizat ca acea HG nu se poate aplica in totalitate Ponta a reactionat foarte obraznic in prima faza spunand ca acea HG este "identica" cu doua HG anterioare ale guvernelor Boc, si care au trecut cu succes to Curtea Constitutionala.

  Ce a uitat Ponta e ca guvernul Boc a dispus returnarea la buget a sumelor ramase necheltuite la SFARSITUL exercitiului bugetar, in timp ce hotarirea lui Ponta pica IN DECURSUL exercitiului bugetar. O mica mare diferenta.

  Daca chiar vor cei din PSD/USL sa propuna legi identice cu unele propuse anterior de PDL le sugerez sa-l ia pe Mang consilier responsabil cu redactarea propunerilor legislative. Mang a dovedit cu varf si indesat ca stie foarte bine sa copieze cuvant cu cuvant din alte surse si ulterior sa-si asume creatiile ca fiind ale lui. Cred ca aceasta pozitie i s-ar portivi ca o manusa.
 • 0 (0 voturi)    
  se duce pdl (Vineri, 1 iunie 2012, 23:21)

  Leo [anonim]

  Prin legea asta se semneaza trecerea in nefiinta a pdl. Nu stiu daca legea e buna sau rea in viitor, dar sigur nu vor mai fi partide gen UNPR.
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Sâmbătă, 2 iunie 2012, 11:02)

  jeje2 [utilizator]

  Deci.. in 2008 USL nu era... PD voia ceva atunci dar nu stia ce... si au adoptat legea cu mari greseli... adica; votat era cel dorit de popor dar ales era dupa un algoritm pe care poporul nu-l intelegea !!!? Corect ?! Acum vine si zice ce trebuia sa zica de atunci din 2008 9... de ce au tacut si nu au vorbit...????
 • 0 (0 voturi)    
  Votul uninominal. (Sâmbătă, 2 iunie 2012, 21:10)

  Prodan Nicolae [anonim]

  Sunt de acord cu acest fel de vot ,deoarece la votul trecut am votat cu un candidat care a obtinut 49,60 % insa prin redistribuirea voturilor a fost ales candidatul de pa locul 3 cu 24 %.Acum pe mine cine ma reprezinta ? Nu mai mintiti ca prin redistribuire se face o reprezentare corecta, in final va este frica de votul poporului,parerea mea este ca era mai bine in 2 tururi de scrutin.
 • 0 (0 voturi)    
  mangggg ! (Luni, 4 iunie 2012, 9:00)

  ginel oboreanu [anonim]

  iar ?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by