Democrat-liberalii si-a fundamentat contestatia depusa la Curtea Constitutionala impotriva legii votului uninominal pe articole din Constitutie, nerespectarea referendumului din 2009 dar si recomandarile Comisiei de la Venetia. PDL invoca articolul 62 din Constitutie potrivit caruia numarul deputatilor si senatorilor se stabileste in raport cu populatia tarii si in acest context nu s-au respectat rezultatele ultimului recensamant din 2011. Totodata, pedelistii sustin ca nu s-a tinut cont de dorinta suverana a poporului, care a cerut reducerea numarului de parlamentari prin referendumul din 2009.

O alta contestatre a legii se bazeaza pe prevederile Raportului adoptat de Comisia de la Venetia care precizeaza ca sistemul electoral nu trebuie schimbat cu sase luni inaintea alegerilor.

Democrat-liberalii contesta la Curtea Constitutionala ca legea Ponta-Antonescu incalca mai multe articole din Constitutie invocand printre altele articolul 62 din Constitutie. Potrivit articolului, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.(3) Numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii".

PDL sustine ca legea nu respecta articolul in cauza avand in vedere ca alegerile se vor face in baza recensamantului din 2002 or, conform ultimului recensamant din 2011, populatia Romaniei a scazut cu un numar considerabil.

De asemenea, PDL invoca hotararea 51/2012 a Curtii Constiutionale prin care se spune ca democratia unui stat nu poate fi conceputa fara o legislatie electorala care sa permita, in mod efectiv, exprimarea vointei reale a cetatenilor de a-si alege organele reprezentative, prin alegeri libere, periodice si corecte.

PDL face referire la rezultatul referendumului si precizeaza ca modificarile aduse legii electorale nu respecta principiul fundamental al unui stat de drept, avand in vedere ca se incalca vointa cetatenilor romani exprimata in 22 noiembrie 2009.

"Nu poate fi ignorata vointa poporului roman de a reduce numarul de parlamentari, precum si de a modifica structura Parlamentului, chiar daca aceasta dorinta ar trebui sa fie transpusa prin modificarea Constitutiei, totusi trebuie avuta in vedere atunci cand se doreste modificarea legilor electorale", se arata in sesizarea catre judecatorii constitutionali.

Democrat-liberalii considera ca nu poate considera constitutionala o lege care pe langa faptul ca modifica substantial modul de alocare a mandatelor, aduce si un plus de parlamentari fata de numarul in vigoare la data organizarii referendumului, ignorand Constitutia si dorinta cetatenilor.

O alta contestatie a PDL se refera la prevederile Raportului Explicativ adoptat de Comisia de la Venetia in cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare (Venetia, 18-19 octombrie 2002) in care mentioneaza faptul ca "modificarea frecventa a legii electorale a normelor sau caracterul lor complex pot dezorienta alegatorul".

"Modificarile aduse prin legea contestata nu sunt doar menite a ignora vointa cetatenilor, dar acestea sunt si de natura a perturba stabilitatea dreptului electoral prin aceea ca intervin cu mai putin de jumatate de an inaintea alegerilor parlamentare", se arata in sesizarea catre CCR.

PDL a contestat joi la Curtea Constitutionala legea Ponta-Antonescu privind votul uninominal. Contestatia apare in conetxtul in care Traian Basescu a pledat in 2007 pentru votul uninominal pur, un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari iar democrat liberalii au preluat temele si au sustinut public in repetate randuri o reforma a legii electorale.

In ultimii doi ani, PDL a dezbatut in interiorul Coalitiei schimbarea sistemului de vot insa fara niciun rezultat concret.

.