Desi in ultimele doua luni s-a vorbit mult despre proiectul politic al lui Mihai Razvan Ungureanu iar liderii PDL l-au curtat public sa intre in partid, fostul premier a anuntat ca va infiinta o organizatie de orientare centr-dreapta. Potrivit surselor Hotnews.ro, anuntul facut de fostul premier de a porni la drum independent de PDL vine in urma reticentei actualei conduceri a PDL de-a a lasa fraiele partidului in mana acestuia. De altfel multi lideri PDL au transmis prin canale atat neoficiale cat si oficiale ca PDL va intra intr-o miscare de centru dreapta dupa ce Ungureanu "va dovedi faptul ca poate coagula in jurul sau oameni din societatea civila, si nu doar cativa fosti ministri".

Ungureanu la lansarea candidatilor PDLFoto: AGERPRES

Ungureanu a anuntat luni seara in cadrul unei emisiuni la B1 TV ca va infiinta un ong care ar putea sa poarte numele Initiativa Civica de Centru Dreapta.

"Deocamdata eu pornesc o initiativa. Gandul meu este ca la un moment dat sa pot oferi celor care sunt interesati de coagularea dreptei, indiferent de formula partinica, pentru ca partidele isi pastreaza identitatea lor, evident, intr-un bloc de dreapta care sa poata sparge aparentul esec in care se afla astazi aceasta jumatate de spectru electoral.

Vorbim despre un ONG, o asociatie care ar putea sa se numeasca Initiativa Civica de Centru Dreapta si care nu are cum sa fie partid, care evident trebuie sa fie complementara si sa colaboreze cu tot ce inseamna forta politica validata in centru-dreapta, PDL-ul este cea mai importanta dintre ele", a explicat Ungureanu, la B1 Tv.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Mihai Razvan Ungureanu urmeaza sa lucreze la proiect pe parcursul verii si va lansa Initiativa Civica de Centru Dreapta undeva la inceputul toamnei. In urmatoarele luni Ungureanu va fi activ din punct de vedere al aparitiilor in public si va participa atat la evenimentele electorale al PDL dar si la emisiuni tv.

Anuntul facut de fostul premier de-asi continua proiectul de centru dreapta prin intermediul unui ong si nu pe o structura politica vine in urma reticentei actualei conduceri a PDL de-al accepta ca lider de facto al partidului.

Surse din interiorul PDL au explicat pentru Hotnews.ro ca dupa inlaturarea guvernului Ungureanu s-au discutat mai multe variante de preluare si valorificare a fostului premier. O parte din liderii PDL, mai exact Sever Voinescu, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Valeriu Stoica dar si fostii ministri ca Lucian Bode, Stelian Fuia si Gabriel Berca au pledat inscrierea lui Ungureanu in PDL. Sustinatorii doreau ca Ungureanu sa pune bazele platformei de centru dreapta din postura de lider al partidului.

"Adeptii lui Ungureanu au dorit ca acesta sa devina membru in partid si sa-i ofere o functie onorfica in PDL, facand astfel transferul de putere astfel incat sa nu fie necesara convocarea unei Conventii Extraordinare pentru schimbarea sefiei PDL. Practic, Ungreanu ar fi devenit imaginea PDL si implicit liderul de facto al partidului", au explicat sursele citate.

De altfel, Ungureanu a participat la doua lansari electorale ale PDL, mai exact la Salaj si la Dolj.

Valeriu Stoica: "Premierul Ungureanu de unul singur nu poate mobiliza electoratul de dreapta, dar are capacitatea ca intr-o echipa sa reuseasca acest lucru si aceasta echipa trebuie sa cuprinda si PDL (...) E necesar ca pana la declansarea campaniei pentru parlamentare sa se creeze aceasta echipa Mihai Razvan Ungureanu - PDL si mai ales segmentul electoral al dreptei. (...) Dreapta de care vorbim astazi, indiferent cum s-ar construi nu poate face abstractie de fenomenul politic PDL, pentru ca electoratul PDL de astazi este majoritar de dreapta. (joi, 5 aprilie, TVR Info)

Planul sustinatorilor lui Ungureanu s-a izbit insa de reticenta greilor din conducerea PDL. Ioan Olteanu, Elena Udrea, Anca Boagiu, Roberta Anastase dar si Vasile Blaga care nu au acceptat ideea ca Ungureanu sa devina liderul partidului. "Greii PDL nu au fost dispusi sa faca un pas in spate si sa cedeze partidul", au explicat sursele Hotnews.ro

De altfel, coordonatorul campaniei PDL la nivel national, Vasile Blaga a explicat foarte clar ce si cum trebuie sa faca Mihai Razvan Ungureanu ca sa-si inceapa cariera politica in PDL

In urma cu o saptamana , Vasile Blaga a explicat in cadrul unei emisiuni la B1TV ca intrarea imediat a lui Ungureanu in PDL si propulsarea lui la varful partidului nu i-ar maximiza potentialul iar PDL s-ar alatura unei noi structuri de centru dreapta daca Mihai Razvan Ungureanu va dovedi faptul ca poate coagula in jurul sau oameni din societatea civila,si nu doar cativa fosti ministri".

"Eu l-as vrea intr-un proiect alaturi de PDL, nu este inca membru al PDL si as dori sa-si foloseasca potentialul pentru a participa la o astfel de constructie cu oameni cat mai multi din societatea civila, alaturi de care vom veni si noi.(...) Nu stiu ce va vrea dansul sa faca, dar pentru a-si dovedi potentialul va trebui sa aduca multi oameni valorosi in interiorul unei astfel de constructii la care sa participam si noi.

O constructie separata care sa se uneasca intr-o miscare spre toamna, sa fie a societatii civile la care sa vina si un partid puternic ca PDL, care are si structuri. Am convingerea ca am putea participa impreuna, pana la urma avem in fata aceleasi forte politice cu care ne batem, cele de stanga (...) Cred ca asa am obtine un scor foarte bun in toamna", a declarat Blaga la B1 TV.

De partea cealalta, Mihai Razavan Ungureanu a fost prudent cu liderii PDL si planurile sale in interiorul partidului neexprimandu-si niciodata clar intentia de-a se inscrie in PDL. Desi i-a curtat pe pedelisti, Ungureanu a asteptat ca actuala conducere sa-si manifeste intentiile pentru a evita o eventuala respingere din partea acestora.

Potrivit surselor citate, Ungureanu nu a dorit sa-si asocieze imaginea alaturi de Elena Udrea, Ioan Oltean, Roberta Anastase sau Vasile Blaga.

Ce spun pedelistii despre miscarea civica a lui Ungureanu

  • Cristian Preda: Sustin initiativa lui MRU de alcatuire a unei platforme care sa reuneasca dreapta liberala din Romania. in conditiile ascensiunii stangii, favorizate de abandonarea PNL in bratele cuprinzatoare ale PSD, e nevoie de o opozitie democratica solida, care sa adune toate energiile sanatoase ale natiunii. E evident ca sensibilitatile de dreapta sunt sub-reprezentate in acest moment in spatiul public si ca momentul mobilizarii lor nu poate intarzia prea mult. (blog Cristian Preda)
  • Sulfina Barbu, presedinte OTPDL: Salut o astfel de initiativa si astept sa se materializeze cat mai repede. Orice actiune de coagulare a dreptei in Romania este bine venita si am incredere ca domnul Mihai Razvan Ungureanu, daca va infiinta aceasta initiativa, va veni alaturi de PDL pentru coagularea fortelor de centru-dreapta" (Mediafax).
  • Teodor Baconschi, prim vicepresedinte PDL: Ieri, fostul premier M. R. Ungureanu si-a anuntat decizia de a demisiona din PNL si intentia de a lansa o platforma numita ᅡInitiativa civica de centru-dreaptaᅡ. Doua vesti bune. Prima, de bun simt pentru orice om care gandeste lucid si actioneaza in spiritul dreptei autentice. 
  • A doua poate fi nucleul unui viitor partid care sa consolideze, alaturi de PDL, o dreapta romaneasca moderna, reformatoare si pro-europeana (mai ales acum, cand sirenele euroasiatice revin pe piata) Dupa ce am fost colegi la New Europe College si la MAE, regret ca nu voi fi alaturi de MRU si in cadrul propriului partid".(blog Teodor Baconschi)
  • Raluca Turcan, deputat PDL: Este bine ca a decis sa se implice si sa incerce atragerea energiilor de dreapta care nu se simt reprezentate acum pe scena politica. Aceasta initiativa poate reusi doar daca ajunge la oameni, pentru ca altfel risca sa ramana doar o discutie in laborator despre lucruri frumoase si corecte (...) Mi-as dori ca in timp constructia pe care el o incepe sa se valideze electoral sau ca sustinere publica si sa intalneasca un PDL mai curat si intelept care sa-si fi inteles greselile. Apoi, impreuna ar putea sa se adreseze unor grupuri mari de oameni cu convingeri clare ca in Romania se poate reusi prin munca onesta sustinuta cu initiativa si competitivitate. (Mediafax)
  • Radu F Alexandru, senator PDL: Nu stiu daca se poate vorbi despre o solutie, pentru ca inseamna un moment, dar cred ca intrarea lui Mihai Razvan Unugureanu in viata politica romaneasca ar insemna un castig de necontestat. Daca intr-o miscare, pe care cel putin deocamdata, din ceea ce spune, este vorba despre o miscare civica, dar una civica nu poate fi pe termen lung decat o prezenta in randul societatii civile. Pasul urmator ar fi in mod obligatoriu transformarea acestei miscari civice intr-un partid sau intrarea cu toata miscarea intr-un partid".