"In opinia noastra, aceasta forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui nu isi gaseste justificarea in prevederilie Constitutiei, in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national. In acest context propunem reformularea art 10 in sensul aprobarii demiterii presedintelui Romaniei daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", explica initiatorii demersului in expunerea de motive a proiectului de lege.
O a doua initativa legislativa depusa de aceiasi doi parlamentari prevede eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului.
- Descarca de aici Proiectul de modificare a Legii Curtii Constitutionale
- Descarca de aici Expunerea de Motive
In prezent Curtea Constitutionala poate decide daca hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului sunt constitutionale. Acest preorgativ al judecatorilor de la CCR complica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Mai exact, in prezent, pe baza legii CCR o eventuala hotarare a Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.
Cele doua initative legislative au fost depuse la Camera Deputatilor, ca prima camera sesizata, la inceputul saptamanii.
In septembrie 2010 Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.
Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturi PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova insa fara succes.
Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basecu dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.
Practic hotararile Camerei Deputatilor si Senatului pot fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Practic modificarea legii a oferit puteri Curtii Constitutionale care a devenit un filtru suplimentar in calea suspendarii, facand din acest demers o misiune imposibila.
In aprilie 2012 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Legea prevedea, printre altele, ca demiterea sefului statului trebuie aprobata in referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale
Dupa respingerea OUG 103/2009 in Parlament, presedintele Basescu a transmis Legislativului, in noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, in care solicita aprobarea ordonantei.
"Potrivit ᅡLiniilor directoare pentru organizarea referendumuluiᅡ adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni si de Comisia de la Venetia in cea de-a 68-a sesiune plenara, se prevede ca, atunci cand Parlamentul trebuie sa-si dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie sa fie fixat un termen inauntrul caruia Parlamentul sa se pronunte, iar in cazul in care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fara avizul Parlamentului. Astfel ca, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preintampinarea situatiei in care Parlamentul ar putea sa obstructioneze atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ", se arata in cererea de reexaminare.
Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins cererea de reexaminare a sefului statului. Actul normativ a fost transmis insa Camerei Deputatilor, iar Comisia juridica a adoptat un raport de admitere, in 7 martie. Comisia a adoptat si un amendament al deputatilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
In 27 martie, plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la OUG 103/2009, in forma aprobata de Comisia juridica.
Citeste si:
Cu referendumul treaca mearga, dar cum adica sa tai prerogativele Curtii Constitutionale????
CU alte cuvinte: ei nu mai dau socoteala nimanui pentru ce fac, ci doar lor insisi....Dictatura curata...
Romani, la alegeri sa dam de pamant cu hidra securista neocomunista numita USL! Afara cu nemernicii astia pe care nu i-a vrut nimeni la guvernare! Jos labele comuniste de pe Romania!
Treziti-va si pregatiti-va sa iesiti in strada cu batele ca sa scapam de ei, altfel ne termina ca popor!
Una din primele iesiri publice ale noii puteri, alianta DA, prin gura unei deputate PDL (aia de a luat, mai tarziu, un pahar de apa in figura, intr-o emisiune dezbatere)cu o figura, voce si maniere de mahala....da, chiar asa a zis !
Atunci, eu, votant DA si votant Basescu,am avut prima strangere de inima....si primul semn ca ceva nu este in regula cu PD-ul asta, luat de PNL la remorca sa....vai, am avut dreptate.
Acum ce sa va zic, voua, astia de cainati soarta PDL si a lui Basescu?
Ciocu' mic!
Acum noi suntem la putere.
Va place?
mai rau e ce se va intampla cu noi, restul, daca marioneta securistului de la antene va ajunge presedinte. asta e un motiv sa iesim in strada!..
dar crede cineva ca iesitul in strada va rezolva ceva? pai daca sunteti convinsi ca populatia il prefera pe Basescu in fata marionetei de la antene, atunci n-ar trebui sa ne facem prea multe griji, nu? referendum + noi alegeri.. tot trebuie sa se treaca prin 2 exercitii de democratie.
ca de ales a fost ales de doua ori si o data, in 2007, reconfirmat.
altfel se creaza confuzia dorita de psd-isti, ca sa nu mai zica lumea ca doar ilici a fost ales de 3 ori (cum de altfel este si adevarat).
Codurile? Legea educatiei - nu avem nevoie de scoli profesionale????
Legea de functionare a CCR Nr.47/1992 - 1992!!!?????? Ce gasiti d-vs NORMAL in treaba asta????
Uitati-va la Ungaria unde a ajuns exact cu aceeasi atitudinede "NORMALITATE"... Au ajuns sa taxeze si minutele de stat pe net...
oricum, subiectul este aberant si sper ca intentia sa fie inteleasa si taxata de electorat... uslasii nu vor decat sa puna mana pe putere, dar n-au nici cea mai vaga idee cum sa conduca tara.
In varianta USL, "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului" ATAT! VI SE PARE NORMAL?????
Nu mai isi poate "da cu parerea" despre legi, HG, OUG... ci doar despre regulamentele parlamentuli... ADICA CCR v-a stabili de acum inainte daca portarul poate "constitutional" sa dea si la matura, daca nepoata poate "constitutional" vota, etc..
Legea la care faceti referire (a PDL-ului) transforma avizul CCR din "Consultativ" in "Obligatoriu". Legea USL transforma CCR in biata "sedinta de bloc"... bine inteles, in numele democratiei..
Mie mi se pare ca si unele postari de pe aici sunt manipulari grosolane. Cred ca misuna deja printe noi.
EX. "hai sa ne temperam ca si asa nu rezolvam nimic" sau "hai sa vorbim discutii despre textele de lege" sau "hai la munca"sau " lasa sa vedem ce fac si astia"si....multe "lasa-ma sa te las" pana se apuca ei zdravan de putere si nu mai pot fi indepartati decat cu...revolutii.
Oare cine este nasul copilotului?
tin sa-ti spun ca o absurditate mai mare decat propunerea bamblecilor de care n-a auzit nimeni pana acum in parlament, n-am mai auzit.
sa faci o lege ca sa dai jos nu un presedinte ci pe base, e chiar haiul de pe lume.
@MarianEugen nu cere iesirea in strada pentru base, inteligenta voastra, ci pentru ca pana acum, in nici o luna de zile, comunistii astia de-si zic usl, nu au demonstrat decat ca vor reinstaurarea partidului unic de dinainte de '89, de data asta chipurile sub forma umana invocata de tovarasul tau drag de ilici iliescovici si ion pe deasupra.
numai ca, comunismul nu a fost uman decat pentru rprezentantii lui, clica conducatoare.
pentru restul, frig, cozi interminabile, ratii, galantare goale, creveti vietnamezi. in doua cuvinte, mizerie umana.
de base ai sa scapi oricum la sfarsitul mandatului. ce atata graba?
de comunisti insa, nici acum dupa 22 ani nu am scapat.
orice om responsabil si constient stie ca am dreptate. si stiu ca si tu in sinea ta, cu adevarat, imi dai dreptate. chiar daca nu o recunosti.
si intradevar. nu esti tovarasica sau tovarasa cu mine (fereasca Dumnezeu!) ci cu fartatii intru gandire si simpatie politica, comunistii de azi care sunt urmasii celor de ieri.
Te uiti cate plusuri si cate minusuri sunt pe aici?
E, gandeste/te cati vor veni, nu pentru Basescu, ci pentru ei si cati vor veni pentru uslarime!
Ar fi trebuit sa vezi barometrul, tu insa esti cu latrinele adanc in gat, priviri, ... in creier, nu, pentru ca nu vad urme de ratiune!
O multime !
daca iesim doar noi in strada se blocheaza Romania...
Aaaa, stai oleaca, am uitat ca fiecare semneaza cu muuulte pseudonime si ca , de fapt, suntem o mana de oameni....si ca suntem curajosi doar la tastat anonim....sa iesim in strada?
Nu, la cat suntem platiti nu se merita sa ne luam bataie si scuipaturi.....
Sa iasa membrii PDL.
Cum care? ce, au fugit chiar toti?
Pana si Udrea se vrea gravida? sa intre in maternitate...aha....
Dar problema (asa cum ai remarcat si tu) tocmai aici este: cine sunt cei care vor duce Romania pe culmi nebanuite? Nu cumva mare parte din ei sunt cei pe care va doreati acum ceva timp sa-i vedeti schimbati? Aveti incredere acum in ei ca au trecut in alta barca? Nu au aceleasi interese personale de aparat si aici?
Naivitatea voastra este induiosatoare. Acum 2 luni aceste masuri erau numite dictatoriale, acum sunt democratice.
Pana acum 2 luni, orice hotarare luata in Parlament era contestata la CCR si voi considerati normal acest lucru, acum importanta CCR trebuie sa scada, legile trebuie sa treaca doar prin Parlament, ei pot lua orice decizii vor si voua vi se pare ok. Este naivitate, aroganta sau doar prostie? Felicitari, o sa va fie mai bine!
Pacat ca si noi devenim batrani, dar asta este.
In Constitutie nu scrie nicarie ca Presedintele are voie sa controleze Curtea Constitutionala si prin ea sa anuleze deciziile parlamentului..! Asa ca.... PA!
Poate vrei sa citesti un alt articol pe care cu siguranta l-ai pierdut, desi este foarte recent:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11957368-traian-basescu-promulgat-legea-privind-organizarea-referendumului-actul-prevede-demiterea-presedintelui-votul-majoritatii-celor-inscrisi-liste.htm
Cu alte cuvinte, in urma cu o luna, domnii parlamentari pdl si presedintele basescu, au modificat legea referendumului pentru a face imposibila demiterea lui.
Conform legii modificate de prietenii tai, presedintele poate fi suspendat doar daca se intrunesc voturile a 50% +1 din alegatorii INSCRISI PE LISTE si nu PREZENTI LA VOT
Poti sa citesti si comentariul meu la acel articol: luand in calcul prezenta la vot medie pe care am avut-o in ultimul timp, "ca sa fie demis, in cazul unei prezente la vot similare (de 53%), ar trebui ca aproximativ 95% din cei prezenti sa voteze pentru demitere (?!?!)".
Asta in timp ce "domnul basescu a fost ales cu votul a aproximativ 51% din cei ce s-au prezentat la vot. Prezenta fiind de aproximativ 53%, inseamna ca domnul basescu a fost ales de aproximativ 26-27% din alegatorii inscrisi pe liste (romani cu drept de vot)."
Sunteti penibili. Si observ ca si editorii de la Hotnews au ceva probleme cu memoria
Apoi va vreau la canal.
Nu uitati ca cei carora le dati libertatea voastra, vor face in asa fel incat sa nu mai contatii; ei va vor "reprezenta".
Dupa care, cand veti gafai, veti ajunge la canal. Mergeti pe mana uslarimii si ne veti duce in anii 50-60!
Vai tie, tara romanesca pe mana cui ai incaput!!!
sau cu pretul taierii accesului la internet ca informeaza prea mult?
sau cu pretul partidului unic?
Aici problema nu e suspendarea presedintelui, presedintii vin si pleaca...problema este cu totul alta...dictatura parlamentara...
nu prea inteleg eu ce inseamna regulamente, ca s-ar putea sa nu fie chiar atat de grav, dar daca este vorba de hotarari practic este dictatura si pot hotari orice cu incalcarea constitutiei..dar voi ddati inainte cu suspendarea unui presedinte care oricum pleaca in 2 ani ca sa vina altul care nu mai pleaca niciodata...
In "tara mea si cu partidul meu la putere" nu este nici pe departe o democratie. Intreaba-l pe hrebe ca el stie cel mai bine.
Restul dorintelor tin probabil de modul cum ai face tu sa arate democratia, daca ai fi la putere.
Daca esti copil, te cred.
Dar cu atat mai mult ar trebui sa gandesti!
Se pare insa ca nu ai in dotare aceasta facilitate!
Sa/ti dea, tontul, toata democratia pe care ti/o doresti!
Cu varf si indesat!
O sa/l plangi pe Basescu, mai repede decat crezi! Sanatate si sa poti indura ceea ce va avea loc!
Dupa numele luat, ai afinitati....
Deja leul a luat-o serios in jos de cand s-a schimbat guvernul. Schimbam si presedintele (ca asa vrea muchii mei) si o sa prindem Grecia din urma, eventual o si depasim.
Eu credeam ca usl-ul a venit la guvernare cu solutii de iesire din criza !!!! Parca asa spuneu !
Singurele masuri luate sunt de epurare (din ambasade, schimbare prefecti, directori, etc).
Vezi ce-ti doresti, ca poate se implineste !
USL ar face bine să treacă peste complexul președintelui, că altfel iar vor pierde alegerile.
Iti spun eu, era normal. Asta inseamna DEMOCRATIE. Si iti transmit si tie acelasi mesaj pe care l-am transmis unui prieten/coleg de-al tau, in articolul initial:
"Daca tu vrei sa mergi la mici in ziua votului, da-i inainte. Eu daca merg la vot vreau sa conteze votul meu. Cu aceasta modificare, el nu mai conteaza."
Haideti sa nu reinventam democratia (sau mai bine zis, sa invatam ce inseamna ea).
Bafta la vot!
Trebuie să voteze cel puțin majoritatea (50%+1) din totalul alegătorilor ca să poți să consideri alegerile democratice.
Democrația nu înseamnă să mergi la vot fără să îți pese că restul merg la mici. Asta e doar dovadă de egoism. Iar egoismul știi la ce duce, nu :) ?
În ziua alegerilor te invit să îi ”tragi de mânecă” pe cetățenii care stau la mici și la bere și să îi îndemni să meargă la vot.
Asta e democrație, stimabile!
Probabil esti constient ca vom fi mai multi la vot. Si da, e normal ca cei care ne prezentam la vot sa decidem. Majoritatea din cei prezenti, bineinteles.
Din pacate, lipsa oamenilor la vot e o problema reala existenta de multa vreme (vezi prezenta la vot in ultimii 4-5 ani). Si da, eu indemn pe toata lumea sa isi spuna parerea (si) la vot.
Dragi soldati ai lui Iliescu si Felix intrebati-va bunicii cum s-a votat atunci si ganditi-va la similitudinile dintre anii 1948 si 2012.
O alta nationalizare?
ca-si dau lor 1 milion de euro fiecare?
ca nu mai e nevoie de justitie si ca judecata o face o comise parlamentara?
ORICE!!!
nu mai raspund in fata nimanui!!!
Coreleaza asta cu noul uninominal si vezi unde ajungem...
1. Eu am vorbit despre votul la referendum
2. CCR se va pronunta in continuare pe constitutionalitatea LEGILOR, nu pe cea a regulamentelor interne ale Parlamentului (aberatiile tale sunt fara obiect)
3. Ia un pahar cu apa si o gura de aer! Risti sa faci apoplexie si nu esti platit destul de bine pentru asta.
Totusi aici vorbim de cu totul altceva, nu?
Vorbim de un parlament care decide, prin vot, suspendarea Presedintelui daca a incalcat constitutia. Cine poate judeca daca a incalcat sau nu constitutia? Parlamentul? Pai de ce exista CCR? Tocmai ca o confirmare a faptului ca parlamentarii nu sunt chiar atat de destepti si informati in ale constitutiei, deci este posibil (si se intampla des) ca votul lor sa nu respecte constitutia Romaniei.
poate dupa ce vor modifica constitutia, sa se repare toate greselile facute de iliic si bonbonea, in constitutiile de pana acum..
putem redeschide piata universitatii, de pe o alta pozitie.
aaaaa ?! sa incercam ?
"eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionaliatea hotararilor Parlamentului" .ASa cum bine remarca si Daniel in comentariul sau.
Una se refera la rezultatele unui vot cealalta la cat de responsabil este Parlamentul. Eu sunt mai suparat de prima din moment ce majoritatea votantilor nu isi poate impune dorinta.
Poate ai fost indus in eroare, precum Laurentiu asta, care la cei 35 de ani ai lui, inca nu a invatat sa vorbeasca la subiect dar ataca oamenii pe simplul motiv ca "nu tin cu ai lui".
Limitarea hotararilor CCR se refera la regulamentele Parlamentului si nu la legile date de Parlament.
Nu sunt de acord cu aceasta modificare dar, dupa cum ii spuneam si lui Daniel, e o mare diferenta intre ce ai inteles tu (si Daniel/Laurentiu) si ce se doreste de fapt. Practic Parlamentul doreste sa fie responsabil de propriile regulamente ceea ce nu ar fi neaparat rau intr-o democratie reala (insa noi mai avem mult pana acolo).
La confuzie contribuie si Hotnews:
"O a doua initativa legislativa depusa de aceiasi doi parlamentari prevede eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea HOTARARILOR Parlamentului."
insa textul propunerii sustine ce zici tu..dar oricum e interpretabil...ca o lege poate fi interpretata ca un regulament "al parlamentului" ca doar el a emiso nu?
P.S. Nu tin cu PDL, pdlul sa lins pe bot de votul meu de la faza cu Preda.
Legat de treaba cu presedintele cred ca cel mai corect ar fi ca la referendum ca sa fie valid sa se prezinte cel putin atatia cati au fost cand a fost ales.Vorba unui alt comentariu nu poti sa demiti presedintele daca se prezinta 10 oameni la referendum.
Dupa cum observi, articolul 27 este la capitolul 4. Controlul constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului
Si da, se incearca eliminarea controlului asupra hotararilor plenului (gen numirea/validarea membrilor CSM) nicidecum controlul LEGILOR.
Si repet, nu sunt de acord cu aceasta propunere, am punctat doar ca nu e acelasi lucru cu ceea ce sustii tu!
Se refera la HOTARARILE plenului Camerei Deputatilor si Senatului si a celor 2 camere reunite pentru care se cere renuntarea la opinia Curtii Constitutionale.
Iar motivul este unul pueril, care nici macar nu are legatura cu legislatia - sustin domnii ca, vezi Doamne, Curtea Constitutionala e excesiv incarcata cu munca, ceea ce i-ar dauna.
Citeste, informeaza-te, dupa aceea comenteaza, in cunostinta de cauza. Nu mai dezinforma lumea prin comentariile tale.
Da, am gresit considerand ca de fapt se doreste anularea dreptului CCR de a se exprima asupra regulamentelor cand de fapt e vorba despre cel al hotararilor.
Acestea nu sunt LEGI totusi!!!
Vad ca ai scris multe comentarii si sunt curios daca ai puterea de-a recunoaste ca ai gresit \ai fost indus in eroare legat de proiectul de lege legat de CCR.
Pentru mai multa clarificare uite aici exemple de hotarari asupra carora CCR nu se va putea pronunta:
http://www.cdep.ro/pls/dic/legis_acte_parlam?cam=2&tip=2&an=2011
Oare tu vei avea puterea de a recunoaste ca ai fost indus in eroare?
Decat deloc mai bine mai tarziu si desigur nu mai am ce comenta pe acest subiect :).
Presedintele este ALES DE CETATENI,premierul este desemnat,guvernul este format.....
Astfel,Curtea Constitutionala trebuie sa aiba atributia de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tie, saracului, ca pt ei legile nu se aplica. doar au imunitate parlamentara
Daca ti-ai dori cu adevarat sa intelegi ceva, tu si prietenii tai postaci, ai observa ca nu se elimina CCR si nu o sa dea Parlamentul ce legi doreste.
Legitimitatea domnului basescu nu are legatura cu democratia. Daca este legitim, sunt sigur ca 50%+1 din cei prezenti la vot il vor sustine si vor anula o eventuala suspendare. De altfel s-a mai intamplat acest lucru. De ce acum limitam exprimarea democratica a poporului?
Cei care nu se prezinta la vot sunt considerati ca se abtin, nu ca sunt de acord. Si acesta e un principiu simplu dar nu pari a-l intelege. Da-i inainte cu discursurile a la marea adunare nationala.
Abtinerea "celor multi" e problema lor. Indeamna lumea la vot si totul va fi in regula! Restul e propaganda de partid.
Pentru ca exprimarea asta democratica nu se poate face oricand si oricum. In cazul suspendarii presedintelui, e vorba despre incalcari GRAVE ale Constitutiei si de niste filtre pentru a constata acest lucru. USL vrea sa dea jos cu toate aceste filtre, in folos propriu
Practic, in caz de coabitare (ca tot avem mandate de lungimi diferite intre presedinte si parlament), o noua majoritate vine la putere si zice brusc: da' de ce sa mai astept eu 2-3-4 ani sa castig si presedintia?
Ia, ca sunt pe val acum, scot eu ceva rapid cu incalcarea constitutiei, ca sa dau jos cu predintele. De exemplu DECLARATII PUBLICE, adica vorbe scoase pe gura - ASTEA SUNT INCALCARI GRAVE ALE CONSTITUTIEI??? Frate, il urasti poate pe Basescu, dar trezeste-te. USL nu are impotriva lui Basescu decat vorbe. Nu exista atribut constitutional incalcat cu fapte: legi nepromulgate sau promulgate aiurea, acte emise de presedintie, numiri sau nenumiri care depind de presedintie etc. Adica fapte clare, nu vorbe. Daca stiti un astfel de document sau act oficial, care a lasat urme si care incalca constitutia, atunci astept si eu sa il vad. Dar nu exista. Sorry, dar vorbele nu se pun ca incalcari grave, oricat de inflamat sunteti impotriva lui Basescu
Revin, filtrele sunt toate puse jos si poporul da repede si presedintia noii puteri. Si circul asta se poate efectua la nesfarsit, cand se schimba puterea parlamentara.
Nu vreti sa intelegeti ca sistemul la care lucreaza acum USL e defect si e strict in interesul lui pe termen scurt? Nu intelegeti ca un mandat se duce pana la capat, chiar daca titularul nu mai e in gratiile electoratului? Suspendarea ar trebui sa fie o chestie absolut EXCEPTIONALA, nu meniul zilnic al cantinei.
Exista un proverb foarte inteligent, frantuzesc cred:
Orice lucru se intampla o data sau de la 3 ori in sus. Niciodata doar de doua ori.
Ei, vedeti ca suspendarea asta ar fi a doua. Cepul a fost scos.
Deci, de cate ori i se scoala majoritatii parlamentare sa aleaga un nou presedinte, e OK, nu? Poporul sa se exprime de 10 ori pe an daca-l mai vor p-ala presedinte. Pentru ca, daca majoritatea parlamentara considera ca presedintele Gigel are gura prea mare sau nu joaca asa cum vor ei, gata, la referendum. Oare n-ar fi mai bine sa-l suspende atunci cand se incalca grav legile fundamentale ale statului, nu atunci cand i se scoala lui Voiculescu?
Din cate tin eu minte, domnul presedinte a fost ales in turul doi, obtinand cel mai mare numar de voturi (26-27% din voturile celor prezenti pe liste). De altfel, poate gresesc dar, presedintele Romaniei nu a fost ales din primul tur de scrutin vreodata in ultimii 20 de ani.
Acum de ce ar trebui sa fie nevoie de mai multe voturi pentru a-l mentine sau a-l demite deopotriva?
Ce parere aveti domnilor, aparatori ai sistemului politic parlamentar?
Controlul si subordonarea totala a cetatenilor este scopul alesilor, care asa cum va spuneam, se considera stapanii si nu angajatii nostrii.
Se mai indoieste cineva de adevaratul scop al acestora si de faptul ca sistemul politic care permite accesul la putere a acestui tip de oameni, trebuie schimbat?
Astept cu nerabdare noi "perle" si dovezi de aparare a drepturilor cetatenesti, de la "cea mai inalta forma a democratiei - Parlamentul". Va fi interesant.
schimbarea legii in ce priveste referendumul: ca acum e directionata catre un individ, e alta poveste. dar e oarecum incorect sa poti aproba schimbarea presendintelui cu 50%+1 din toti alegatorii. bine-neteles ca e mult mai usor sa scoti la vot oamenii nemultumiti decat cei multumiti, dar asa ar fi cred corect. Dar daca se priveste pe ansablu, problema devine mai complexa, creind o instabilitate a pozitiei de presedinte, un dezechilibru ce poate fi nedorit.
dar legat strict de corectitudine, cred ca e corect 50%+1 dintre votanti.
in ce priveste curtea constitutionala, aici poate sa devina grav. daca parlamentul iese de sub aceasta supraveghere, risca sa devina "dictatura parlamentara". vrem?
Articolul 3 Teritoriul
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii.
Daca se ia dreptul CCR de a analiza hotararile Parlamentului, atunci la ce bun:
Articolul 1Statul roman
(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
Articolul 147 Deciziile Curtii Constitutionale
(1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
Sa auzim de bine.....la toamna.
Vor sa transforme Statul Roman in unul care sa le permita secularizarea puterii de stanga.
Dupa lovitura luata de Nastase in 2004 (cand i se pregatise si mandatul prezidential de 5 ani, la care, din fericire, nu a mai ajuns) PSD pregateste noi redute in calea oricaror alte partide cu pretentii de guvernare, in speranta ca vor "domni" perpetuu.
Cand incep sa dea pana si Constitutia la o parte, e nasol...
Iar mîine dimineață dacă mai vin cîteva persoane, fac și protest de jumătate de oră în fața parlamentului: mă plimb cu un carton, ca să nu se poată spune că am organizat protest neautorizat. Particip și la orice chestie organizată serios.
Vreau un miting bine gandit, in fata guvernului.
Ca sa nu zicem prea tarziu: dai, Doamne, romanului mintea cea de pe urma.
Cine este si ce mai vrea si poporul asta?
Cu ce drept vine o rapandula de procuror esuat, un garant al furturilor din timpul mandatului Nastase sa ne propuna noua ca ar trebui sa fie schimbat presedintele? Cu ce drept vine Parlamentul sa schimbe o lege din punctul meu de vedere esentiala, fara sa ii intrebe pe prostii aiai de i-au trimis unde sunt acum daca sunt de acord sau nu.
Chiar atata lipsa de rusine au acesti nesimtiti, acesti ignoranti?
Cer scuze cititorilor si moderatorilor, dar recomand USL-ului sa inceteze sa se joace cu curu` gol pe langa p*** sculata ca s-ar putea sa o ia de sa rataceasca drumul spre casa. Romanii sunt rabdatori dar acesti demagogi si hoti sa inceteze sa ne creada si prosti. Istoria a demonstrat ca cei care au luat de prost pe romani s-au ales cu ceea ce nu doreau nici dusmanilor lor.
(1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.
Asta a fost mandatul pregatit in 2003 pentru Adrian Nastase si s-a nimerit sa nu-l castige. Basescu ar fi renuntat la 2 ani de mandat cu conditia revizuirii Constitutiei si trecerea la 300 de parlamentari, dar n-au vrut "alesii"...
Logica este simpla, in democratiei oricarei puteri trebuie sa i se contrapuna o alta. Numai asa putem considera ca avem un echilibru democratic.
Comunistii astia nenorociti vor sa isi aroge toate prerogativele puterii, CCR sa devina un organism amputat si tarat din punct de vedere al capacitatii sale de a regla eventualele derapaje.
Deci, cine spunea ca Basescu este dictator?
Nu a trecut mult de cand USL a pus labele be guvern, dar s-a vazut destul de clar cat de "competenti" si "cinstiti" sunt
Ca daca se adopta varianta 2 se deschide calea pentru posibilitatea invalidarii de voturi pana se obtine majoritate pentru demitere.
La 50%+1 din cetatenii cu drept de vot nu mai ai de unde taia si astfel nu va exista marja de manevra pentru frauda.
Iar pentru suspendare avem motivul:
..."in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national. "
Intelege cinva ce vor sa zica, ca eu nu...
Georgica Severin si Cornel Pieptea, doua numere de tinut minte...
Dar ar merita suspendat, măcar şi numai pentru nenumăratele zile negre pe care le-a făcut liberalilor ( care, nu-i aşa, ei l-au propulsat spre preşedinţie, în alianţa DA ).
Pentru alegatori - NU, dar pentru pdl-isti de frunte ar fi foarte bine.
si asta nu e DICTATURA? doar ce face Basescu e? adica parlamentul e mai presus de constitutie?
au intrat comunistii in actiune! vai de noi
fac aceasta propunere pentru ca articolul 95 ii incurca rau in suspendarea presedintelui.
Insa pe termen lung aceasta modificare ar fi de o gravitate extraordinara. Practic nu mai pot fi controlati si trasi la raspundere de nimeni si nimic...
Aceasta propunere este de o gravitate fara precedent si trebuie neaparat trambitata si adusa la cunoasterea publicului larg...
dupa amenintarile lui porumbacu la adresa presei, veizi glumitele ref la ev. zilei si canalul b1, nimic nu mai mira.
si conf. spuselor aceluiasi porumbac, la latrina 3, scopul lor este sa elimine alte partide, urmand ca, sanchi, sa se desfaca in stanga si dreapta.
dupa ce ai stat in casa comunistilor, in casa lui ilici, mai pot fi, liberalii, de dreapta numai in mintea prostilor.
ce nu pricep leberalii de buna credinta este ca, ilic/varanul/bombonel/tonta, vor lovi doua ciori cu aceaiasi caramida.
ca vor sa termine si cu basismul si cu liberalismului,
ca vor un partid unic, cu doua capete (stema ruseasca) si cu limba despicate, de varan.
romani, vi se pregateste ceva !
stanga si dreapta vor ramane ca acum.
sa nu uitam ca suntem in ue, unde stanga este cea socialista cu sprijin de la liberali, si dreapta, ppe.
cum s'ar pozitiona esichierul politic romanesc cu doua partide mari, unul cu socialistii ioropeni, altul cu aliatii lor, liberalii ioropeni ?
deci, cam asa va fi, un vultan nesatios, cu doua capete si limba despicata...
numai daca romanii nu vor fi treji, in ziua alegerilor...
Cine e mai e și ăsta, Georgică Severin?
Dar Cornel Pieptea?
Cine i-a votat??
Cealalta floare, Pieptea adica este membru PNL, director RAR Bucuresti, fost director adjunct la ADP sector 6, om greu adica!
Titlul contine doar o initiativa, cealalta nu se regaseste in titlul articolului. Mai ales a doua, care taie preorgativele Curtii Constitutionale de a se pronunte asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului, este de o gravitate infricosatoare pe termen lung, de aceea nu trebuie sa treaca neobservata.
hotnews: faceti un titlu separat legat de taierea prerogativelor cc ; articol dedicat acestri masuri total abuzive.e ne apropiem de dictatura!
Tot este o problema, dar nu de aceeasi gravitate. Sper sa nu se aprobe!
Cat esti platit sa fii atat de mizerabil?
Abia astept sa iasa Antonescu presedinte sa va dea o cheie intre ochi (ma rog asta are o sageata) cum v-a dat si tzapu acu multi ani in urma...
P.S.
Si io astept sa iasa Antonescu, pentru ca de capetele in gura date de Basescu m-am saturat. Cat despre PDL sper sa dispara, ca asta nu e partid, e doar o cohorta de slugi ale lui Basescu
Securisti, neocomunisti, masoni...
In curand intelectualii vor fi zvaliti la "canal"! Sunt periculosi pentru ca gandesc.
Tu nu-ti face griji ca nu te poti lauda cu asa ceva.
Astept un raspuns.
Musai,sa iesim la vot, ca de nu, grosul, prostimea USL, cea care stampileaza pentru faina, zahar, ulei , brichete, umbrele, galeti si promisiuni de cacao ne va conduce.
Am sa ciuruiesc fara mila.
Dar cum adica poti modifica o lege care sa taie din prerogativele CCR, da au fost si decizii aberante, dar daca nu se mai poate pronunta legat de ce face parlamentul ce rol mai are? Hai sa o desfiintam cu totul ce mai.
Cu legea asta noua electorala plus modificarile astea doua incepe sa imi fie frica de ce se intampla daca ajung USL la putere
Nu pentru ca PDL-ul ar fi format din destepti. Pentru ca USL-ul nu are decat reprezentanti prea prosti si/sau corupti.
Acum e evident cine vrea de fapt dominatie totala.
De ce votul meu nu este egal cu al tau?
Cu "procentili" stii tu cum mancam impreuna 2 gaini: eu 100%, tu 0% dar pe medie avem 50%.
De votat este necesar, dar nu cu dictatorii.
"Se sparie gandul!"
Ma ingrozeste sa vad cata ticalosie poate fi in acest USL
Ce este de facut?
Singura solutie este iesirea la vot in masa a tuturor romanilor ce gandesc.
Cu USL se termina orice urma de democratie
Societatea este imbecilizata, grosiera, primitiva in orice tip de atitudine discursiva. Si ca actant.
A doaua initiativa insa, taierea prerogativelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste judecarea incalcarii constitutiei de catre presedinte (constatate de catre parlament) este o lege "cu dedicatie", croita special pentru demiterea lui Traian Basescu. La fel ca multe alte legi "cu dedicatie" fabricate de-a lungul anilor de parlamentul Romaniei.
P.S. Curtea Constitutionala este frecvent chemata sa se pronunte in chestiuni de importanta mult mai mica decat demiterea presedintelui tarii.
In concluzie, daca Curtea Constitutionala se pronunta in ceea ce priveste incalcarea constitutiei de catre presedinte, acesta nu poate fi suspendat decat daca a incalcat intr-adevar in mod grav constitutia. Daca si curtea constitutionala este corupta, poporul trebuie sa isi decida singur viitorul si sa iasa la vot, impunandu-si vointa.
Parca ma vad pe strada discutand cu prietenii articolul n paragraful b din constitutia Romaniei.
Ma tem ca vom fi atentionati de la UE pt. derapaje anti democrate.
Ca pe vremea lui Constantinescu cand a adus minerii, lui Iliescu nu poate sa inteleaga democratia occidentala, doar cea originala.
Ii incurca in dictatura.
Vad numai rosu in fata ochilor...
Ori la noi nu exista asa ceva, parlamentul poate sa greseasca de cate ori vrea si in orice vrea, nu poate fi tras la raspundere...
Dar, roata se invarte ! Peste vreo 2 ani o sa vorbim altceva.
cum poti sa-i spui Dictator lui Basescu, cand a fost injurat de oricine la toate posturile TV
cand Justitia a facut ce a vrut ea cu cine a vrut ea
cand TVR-ul incepuse sa faca si ei niste emisiuni la care sa te uiti.
lasa, eu sunt in Germania, iti urez sa traiesti exact cum ai dorit, cand o sa guverneze USL-ul in liniste TOTALA, cand nimeni nu va mai avea nimic de spus (pt ca nu are voie)
Vorba Infractorului Adrian Nastase "lasati-ne sa guvernam in liniste!!! " = ciocu' mic
Am senzatia ca USL vrea sa ne scoata din lumea civilizata, din UE si NATO. Altfel, as crede ca au luat-o razna si ar trebui sa se sesizeze de urgenta Spitalul 9, sa-i puna in camasi de forta..
Abia astept sa-i taxez la vot!!!
sa iesim in piata!
parca suspenda un presedinte de tara in fiecare saptamana.
Tovaraseii astia obsedati de Basescu ar trebui controlati psihic. Par a fi niste psihopati veritabili. Atunci cand nu sunt manevrati de interesele Moscovei via Felix si Ilici.
Unde e "societatea civila"?????
m asteptam sa aud ca mang plagiatorul este exclus din psd si din invatamant; ma asteptam sa aud ca guvidele ala dela agricultura este exclus din usl; dar, ce pretentii ciudate am si eu; pai astia sunt de-a dreptul inocenti; sa ne uitam cine sta in spatele lor....voiculescu, iliescu...nume grele adica...
mai e destul timp pana ce acesti pontache, sau antonescu sau costica de la pc vor ajunge ca mentorii lor...
nu e bai, vn alegerile in toamna si ne scuturam de comunisti....
Pina la urma care-i problema? Vrea poporul mafie teleghidata de la Kremllin, foarte bine, s-o aiba.
E adevarat ca pt. noi astia citiva care nu vrem, o sa fie niste mici inconveniente (puscarie, munca la canal, executii pe stadioane).
Poporul sa se intrebe totusi, ce va face dupa ce se va plictisi de mafia dupa 1 an sau 2 sau 4. Cum va face sa alunge dictatura? Prin mitinguri? :)
Din cite stim dictaturile dispar dupa zeci de ani de suferinta si cu multi morti. Iar cind ele sunt sustinute de Moscova, modelul Coreea de Nord ne bate la usa.
Noi nici nu stim sa protestam! Protestele sindicale sau de alta sorginte din Romania ultimilor ani, sunt jalnice.
Principalul ei atribut este tocmai aceasta, sa asigure compatibilitatea legilor cu Constitutia.
Desigur poate au fost si hotarari ale curtii care completau mai degraba Constitutia si nu verificau respectarea ei, dar totusi este o institutie esentiala mai ales intr-o democratie de 2 bani ca la noi.
Aceasta lege nu poate trece momentan tocmai de Curte, pentru ca este neconstitutionala, dar cu perseverenta lor si prostia noastra se poate intampla pana la urma.
Legea cu demiterea Presedintelui. Eu o consider ok in varianta actuala in vigoare. Asa era legea si inainte tentativa de demitere trecuta, dar a schimbat-o antena 3 in zilele precedente demiterii, de ajunsese mult mai usor sa demiti presedintele tarii decat un primar de comuna oarecare. Demiterea mai ales in cazul sefului statului este o situatie exceptionala si este aberant sa se poata face cu usurinta de cate ori are o cota mai scazuta in sondaje si un parlament ostil si asta fara un motiv evident. Consider asta indiferent de cine e momentan presedinte sau parlamentar.
Cum am explicat si in alta parte, nu e ok legea cum e acum, pentru ca devine aproape imposibil sa demiti presedintele, si am dat cazul cu Basescu, a fost ales cu 5 mil. votanti dar n-ar putea fi demis decat cu votul a 9 mil. votanti. Adica cam toti cei care merg la vot (prezenta fiind in jurul a 50-55% la ultimele 3 alegeri).
Ideal ar fi fost ca presedintele ales din turul I (adica cu votul majoritatii cetatenilor cu drept de vot) sa poate fi demis numai cu votul unei astfel de majoritati, iar presedintele ales in turul doi sa poate fi demis cu votul majoritatii celor care si-au expriamt optiunea. Din pacate insa, daca tin bine minte, s-a incercat ceva asemanator insa legea a fost declarata neconstitutionala.
In ceea ce priveste Curtea Constitutionala, legea fundamentala nu ii atribuie puterea de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului, aceasta atributiune a fost introdusa prin lege si tot prin lege poate fi eliminata.
- PSD a dat mai mult decat PDL
- Ce a dat, tu Florica?
- Eu spun ce am auzit la televizor. Si au dat lucruri de valoare!
- Ce lucruri de valoare au dat?
- Au dat masini de spalat...
Cum credeti ca se va vota la referendum? Va fi mentinut cel care a spus "sa se ia" sau va fi adus cel care va spune "sa se dea"? A, problema viitorului tarii...Eu am problemele mele de azi pe maine....
Am scris ca sa vedeti cum arata opinia poporului.
Modificarea regulilor jocului democratic dupa bunul plac, schimbarea sistemului electoral in pragul alegerilor dar mai ales incercarea de anihilare a curtii constitutionale sunt abuzuri intolerabile si in astfel de cazuri atitudinea pasiva inseamna complicitate.
Presa independenta impreuna cu segmentul viu al societatii civile reprezinta o forta redutabila care poate invinge televiziunile-vuvuzela si poate obliga regimul voiculescu sa respecte democratia si statul de drept.
E necesar sa ne solidarizam si sa aratam in presa, pe internet si daca e necesar in strada ca nu toleram intoarcerea in trecut.
doamne....
imediat referendum, pica Basescu
se alege Crin (doar de fatada ca nu mai are nici un drept)
pica si Crin repede, si vine PSD-ul la presedentie
deci, a inceput lupta pe ciolan. PNL se reuneste cu PDL, dar posibil degeaba. PSD-ul ne ingroapa inca 10 ani.
noi muncim, nu gandim asta va fi sloganul.
bravo romanilor.
Conform articolului si conform realitatii, legile astea doua vin ca 'corectare' a modificarilor operate in perioada PD-L.
1. Referendumul pentru demiterea presedintelui - e o aberatie sa alegi un presedinte cu 50%+1 din voturile exprimate dar sa nu poti sa-l demiti decat cu 50%+1 din totalul votantilor. Ex: Basescu a fost ales in 2009 cu 5.277.068 voturi, conform legii aparute in aprilie 2012 (pe care acum se incearca sa se schimbe la loc) el nu poate fi demis decat cu acordul a 9.151.612 cetateni (jumatate+1 din cei cu drept de vot). N-are nici o logica si e si destul de dificil sa mai demiti vreun presedinte vreodata.
2. Eliminarea atributiilor CCR asupra hotararilor Parlamentului - la fel, schimbata in 2010 de PD-L (PSD iar isi daduse cu stangul in dreptul), se refera la hotararile Parlamentului, nu asupra legilor si ordonantelor. O mica mare diferenta.
Acum, sincer n-o inghit pe asta cu "incarcarea excesiva a CCR" din partea mea era bine asa, dar nici nu e nici cea mai mare calamitate schimbarea ei, e ... cum a fost pana acum 1 an jumatate.
Dar vai, ce dictatura oribila vine!
Daca CCR nu se mai ocupa de hotarari... ghici ciuperca ce-i. Parlamentul poate decide si ca presedintele nu mananca suficiente mere de provenienta romaneasca, drept care il suspenda. Fara CCR, nu mai e cine sa decida daca suspendarea e constitutionala, adica presedintele chiar a calcat rau de tot pe bec, ori e doar o razbunare a actualei majoritati. Oare care e recordul mondial la numar de suspendari ale unui presedinte intr-un an?
Personal, cred ca este deosebit de periculos modul in care USL lupta sa obtina controlul absolut. Daca nu se incearca mentinerea unui echilibru cit de cit, va fi totul pierdut
- prezenta la referendum....fratilor, daca presedintele e ales cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, nu vad de ce am proceda altfel la demitere...simetria e o chestie de logica, nu politica...deci cum e ales asa trebuie si demis
- iesitul in piata al sustinatorilor presedintelui....o inutilitate totala....ajunge sa iesiti la vot si atunci cei 10 de la usl care vor vota demiterea vor fi coplesiti de posibilele 18-19 milioane de sustinatori ai presedintelui....fratilor, aia care au iesit la universitate au iesit ca vroiau anticipate si nu le primeau, nu aveau alt mijloc de exprimare, voi in cazul demiterii ati avea un vot in cadrul caruia sa va desfasurati.
Alte certuri sunt inutile.
Hai, si usl-isti si pdl-isti, la munca toata lumea!
Apoi,tu pe ce lume traiesti cand vorbesti de peste 18 milioane de romani cu drept de vot.Pai,18 milioane este toata populatia Romaniei.Cu drept de vot sunt vreo 10 milioane.Daca sunt 10 milioane de ce nu vrei tu ca suspendarea presedintelui sa fie facuta de 5 milioane plus unul ?
De ce vrei tu ca presedintele sa fie suspendat de cativa alegatori care vor binevoi sa iasa la vot? Adica daca merg 3 milioane,sa zicem,sa voteze 1,5 milioane + 1,il pot suspenda pe presedinte,el fiind votat in functie de peste 5 milioane. Dupa ce logica si dreptate te conduci tu,ma ? Viclenia si nedreptatea ce decurg e din rationamentele tale ma infioara.Cum poate un om normal sa gandeasca asa,ca tine? Ce fel de om esti tu? Esti tu om ,sau apartii unei specii ciudate ,venita de undeva din spatiu,pentru a distruge relatiile de buna intelegere dintre oameni? Aceeasi senzatie o am cand ma uit la antena 3,la sinteza zilei.Vad acolo oameni care vorbesc si se comporta ca niste antioameni,care vorbesc intr-o limba pe care n-o inteleg ,iar infatisarea lor le tradeaza apartenenta la o specie necunoscuta mie,care imi da firi,prin rautatea,dusmania,incrancenarea si lipsa de gandire logica ,pe care le manifesta permanent. Fiinte cu infatisare de oameni,dar care vorbesc ca niste neoameni.Cum se poate asa ceva?
La fel cum PDL a guvernat calcand in picioare efectiv opozitia, la fel face si USL.
Nu o sa-i auzi ca vor restructura stufoasa adminsitratie publica, ca vor reduce numarul de parlamentari(ce sunt prosti sa-si piarda locurile de munca, altfel de ce nici PDL nu a facut asta?!) sau sa promoveze competenti in locul politrucilor clientelari incompetenti?!
Da' de unde, USL continua ce-a facut si PDL, inlocuind acum clientela incompetenta portocalie cu cea USLista!!
Nimic nou, asa fac astia de 20 de ani !!!
Mi se pare ca ne invartim in cerc..Institutii care tre sa functioneze dupa chipul si asemanarea(si pt. ei) comunistilor si turnatorilor chiar daca au denumiri europene.
Oare ce spune dna mungiu despre noile demersuri ale democratiei romanesti,ca parca acuza presedintele de exces de forta
PDL va pierde fara drept de apel alegerile din toamna, iar ceea ce va urma va fi un razboi permanent Presedinte-Premier din care Romania nu va avea decat de pierdut.
Traian Basescu si-a facut plinul ca Presedinte, ii ajunge, poate sa plece si singur, mare branza n-a facut pentru romani, i-a adus pe majoritatea in saracie, motiv pentru care la orice Referendum majoritatea romanilor va vota PENTRU demiterea lui Basescu.
Majoritatea romanilor NU mai vor PDL si nici Traian Basescu.
Basescu a inteles demult asta.
Alegerile din toamna vor confirma asta daca mai este nevoie.
ati vrut sa lucrati democratic?? acum o sa va arate cum sta chestia cu democratia pe plaiurile mioritei, de-o sa ne doara in gat de cata .... o sa ne dea astia!!!
Grecia va fi paradis pe linga ce va fi la noi cu astia la butoane. nu doresc opozitie sa nu mai fie deranjati in ciordeala a ce au mai scapat in turul intai!!
Oricine cunoaste putin din legile universale stie ca stabilitatea unui sistem se poate asigura numai daca pasii procesului in fazele sale de ascensiune si regres nu trec prin acelasi loc si exista 2 praguri suficient de indepartate pentru a defini cu siguranta zona de ascensiune si cea de regres.
Ceea ce propun USL-istii este ca cu o masa mica de manevra sa poata fi destituit presedintele dupa cum cu o masa mica de manevra sa fie ales.
Aceasta simetrie poate duce la oscilatii rapide in zona de indecizie aproape echivalenta cu termenul politic de anarhie.
Din punct de vedere economic "a fi cu fundul in 2 luntri" e mai rau decat a fi de stanga sau de dreapta.
Mi se pare mie dar felul in care a intrat in forta USL in schimbarea si adaptarea legilor dupa ce a preluat puterea seamana ca doua picaturi cu modul in care Putin si-a organizat puterea si si-a impartit oamenii dupa castigarea celui de al 3-lea mandat?