In 2007 presedintele Traian Basescu propunea votul uninominal pur in doua tururi si organiza si un referendum in acest sens. Rezultatele referendumului nu au fost validate, insa guvernul liberal de atunci, condus de C.P. Tariceanu, isi angajase deja raspunderea pe votul uninominal mixt, iar Crin Antonescu spunea ca "sistemul are avantajul unei formule echilibrate".

Alegeri parlamentareFoto: AGERPRES

Lucrurile s-au schimbat dupa alegerile parlamentare din 2008, sistemul uninominal mixt si-a aratat neajunsurile, unii parlamentari neintrand in Parlament desi au luat primul loc.

In ultimii doi ani, singurii care au sustinut votul uninominal pur au fost liberalii. PSD a fost direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. La nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial au mers pe varianta sistemului mixt.

In 2007, Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi. Basescu ameninta in 2007 ca daca Guvernul si Parlamentul nu vor face trecerea la un sistem de vot uninominal, va convoca un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europarlamentare din toamna aceluiasi an.

In vara din 2007, Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat, ca principiu, alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt prin compensare, propus de Asociatia ProDemocratia, informa realitatea.net.

Atunci, in Comisie, voturile pentru aceasta varianta a venit din partea PNL, PSD, PD, UDMR, cei doi reprezentanti ai PRM votand impotriva. Decizia a fost adoptata dupa ce, cu doar cateva minute inainte, varianta PSD - a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin - fusese respinsa. Printre altii, deputatul PSD Victor Ponta a pledat, fara succes, pentru sistemul majoritar de vot uninominal, pe care, spun ei, il sustine si presedintele Traian Basescu.

In octombrie 2007, premierul de atunci, liberalul Calin Popescu Tariceanu anunta ca guvernul sau isi va angaja raspunderea pe sistemul de vot uninominal mixt, sistem propus de Asociatia Pro Democratia si sustinut si de PD, si PSD. (Sursa). Angajarea raspunderii pe votul uninominal mixt s-a facut pe 30 octombrie (Sursa)

Traian Basescu a contestat in 21 noiembrie 2007, la Curtea Constitutionala, legea asumata de Guvernul Romaniei, refuzand sa o promulge pana ce instanta superioara nu se va exprima asupra constitutionalitatii acestei legi. Curtea Constitutionala a admis contestatia Presedintelui, iar sistemul de vot a fost reformat ulterior in 2008, introducandu-se un sistem uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor.

Traian Basescu a initiat, in data de 23 octombrie 2007, un referendum privind schimbarea sistemului de vot in Romania. Basescu, sustinator al votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, motiva lansarea referendumului din dorinta de a consulta cetatenii Romaniei in privinta sistemului de vot propus de el, singurul in opinia acestuia care asigura necesara reforma a clasei politice din Romania. (Vezi comunicatul de atunci al Administratiei Prezidentiale)

La referendumul din noiembrie 2007, desi 81,36% dintre alegatorii prezenti au votat pentru uninominalul pur, rezultatul nu a fost validat ca urmare a faptului ca participarea la vot n-a fost indestulatoare.(Sursa)

Tot atunci, in noiembrie 2007, actualul presedinte PNL, Crin Antonescu spunea despre sistemul uninominal mixt ca "are avantajul unei formule echilibrate, care introduce si alegerea directa de catre cetateni, in vot uninominal, salvand in acelasi timp si criteriul reprezentativitatii, adica evitand situatia in care partide care iau 15-20% si, teoretic, chiar mai multe dintre voturile cetatenilor romani sa nu fie reprezentate in parlament". (Sursa)

Astazi, pe 22 mai 2012, cand votul uninominal majoritar intr-un singur tur a fost adoptat de Camera Deputatilor, Crin Antonescu declara ca: "este (n.r. sistemul de vot uninominal majoritar) reprezentativ in masura in care, pana la urma, vointa directa a alegatorului si criteriul egal, acela al castigatorului, al primului clasat in optiunile electoratului intr-un colegiu castiga in orice caz si fara exceptie mandatul de reprezentare si nu vad cum ar putea fi declarat anticonstitutional sau nedemocratic atata vreme cat nu impiedica in niciun fel dreptul cuiva de a candida sub culorile unui partid sau independent si dreptul alegatorului de a face, dintre toate candidaturile aflate la indemana, alegerea pe care o doreste".

In 2008, dupa alegerile parlamentare si aplicarea votului uninominal mixt, au fost constatate mai multe neajunsuri ale sistemului care faceau ca oameni care au obtinut un numar foarte mic de voturi sau care s-au clasat pe locuri inferioare au ajuns in Parlament in defavoarea unor candidati clasati pe primul loc.

Din 2008 si pana in prezent, problema introducerii sistemului de vot uninominal pur a fost mereu pe agenda partidelor. Singurii care au sustinut un astfel de sistem de vot au fost liberalii. In ultimii doi ani PSD, a fost direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii au respins din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca din 2010 pentru prima varianta.

In noiembrie 2010, la o dezbatere organizata de Asociatia PRO Democratia, reprezentantii PSD si UDMR pledau pentru modificarea legii electorale si trecerea de la sistemul de vot uninominal cu reprezentare proportionala, in vigoare astazi, la sistemul mixt, adica uninominal cu compensare pe lista de partid.

PNL imbratisa atunci sistemul refuzat in 2008: uninominal majoritar in doua tururi.

Adrian Nastase (presedintele Consiliului National PSD), care s-a opus in 2008 introducerii sistemului uninomial, a spus ca "am constatat toti falimentul acestui sistem electoral". "Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (...) Daca vrem performanta in legiferare e nevoie de competenta in configuratie. Voturile nu voteaza, ca sa zic asa, in Parlament.

"Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (...) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista", sustinea Nastase.

Prezent la aceeasi dezbatere, presedintele PSD, Victor Ponta, s-a limitat la criticarea sistemului actual in vigoare, depre care a spus ca a permis "fauda multipla" si ca "a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu", din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. "Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic", a mai spus Ponta.

In plus, in 2011, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat "pe cei cu parale". (vezi aici detalii)

"A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic", a declarat Iliescu, citat de agentia Mediafax.

La inceputul anului 2012, intr-un material care prezenta Marile provocari politice in 2012, HotNews.ro scria ca, la acel moment, la nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial merg pe varianta sistemului mixt, adica revenirea partiala la liste.

UDMR a insistat pe fata pentru introducerea unui sistem mixt: jumatate vot uninominal, jumatate pe lista de partid. Daca s-ar introduce votul uninominal pur, UDMR risca pierderea unor mandate de parlamentari in judetele din Ardeal.

Si PSD este direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii resping din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur.

In aprilie 2012, moment in care PDL-ul inca era la putere, potrivit surselor HotNews.ro, democrat liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur. In cadrul discutiilor s-au conturat doua pozitii.

O parte din democrat liberali, la presiunea liderilor din teritoriu, au pledat pentru mentinerea actualului sistem electoral pentru ca exista riscul ca alegerea uninominala sa le diminueze sansele semnificativ.

Sursele citate sustin ca cea de-a doua pozitie discutata si sustinuta de o parte din democrat liberali, in aprilie 2012, ar fi fost reluarea temei de revizuire a Constitutiei si reducerea numarului de parlamentari ca principal mesaj in campania electorala, fapt care le-ar putea readuce simpatia electoratului.

22 mai 2012: Legea votului uninominal majoritar a fost adoptata de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR).

Proiectul prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Totodata proiectul de lege majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus.

Legea Ponta-Antonescu este criticata de reprezentantii societatii civile si urmeaza sa fie contestata la CCR de PDL.