UPDATE Legea votului uninominal majoritar a fost adoptata de Parlament. Proiectul Ponta-Antonescu favorizeaza Minoritatile, UNPR si UDMR/Ong-urile critica proiectul de lege/ PDL contesta legea la CCR
Deputatii au dezbatut si votat pe articole proiectul,de lege Ponta-Antonescu privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Deputatii Puterii au amendat proiectul initial introducand doua amendamente importante. Primul amendament prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.
Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor va creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop atragerea votului celor de la UDMR, acestia fiind beneficiarii de drept. De altfel vicepresedintele Comisiei Juridice, social democratul Florin Iordache a explicat foarte clar care este scopul introducerii acestui amendament.
"Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat.
In Brasov sau in Cluj, unde maghiarii au peste 7%, daca ei nu castiga un mandat in aceste judete vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau alte judete populatia etnica sa aiba un deputat. in extremis, exista 7, 8, 10 mandate care ar aparea in plus fata de cele care sunt acum prin acest amendament", a explicat Iordache.
Al doilea amendament elimina din textul legii pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. Totodata, de aceasta modificare este direct avantajat UNPR care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral.
Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa). Sistemul uninominal presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.
In cazul unui blocaj, initiatorii propun organizarea, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, unui nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
Ong-urile au cerut respingerea proiectului de lege
La sedinta de plen au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri care au cerut respingerea proiectului USL . Acestia au afisat din lojele salii de plen cateva bannere pe care au scris: "USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza", "Democratie reala acum!", "Vom fi multi in marea noastra minoritara".
Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu se numara reprezenanti ai Asociatie Pro Demmocratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.
Presedintele PNL, Crin Antonescu a pledat marti in plen pentru adoptarea votului uninominal pur, care in opinia sa "ofera sansa unei majoritati solide in viitor si este practicat de tari cu democratie veche si eficienta precum Marea Britanie". Antonescu a sustinut ca nu exista in niciun fel pericolul limitarii democratiei prin introducerea votului uninominal pur.
Crin Antonescu: "Pericolul limitarii democratiei sau punerea ei in discutie vine din atacul dus de aproape doua decenii, sub o forma sau alta, dintr-o directie sau alta, cu un interes sau altul, la adresa institutiilor partidelor politice, vine din atacul dus si dus foarte recent si dinspre institutia prezidentiala si dinspre un partid care era majoritar atunci la adresa Parlamentului insusi ca institutie.
In legatura cu acest proiect pe care l-am initiat impreuna cu dl deputat Victor Ponta exista deja o discutie publica destul de incinsa(...) Este o formula de vot practicata de Marea Britanie de foarte multa vreme, fara ca cineva sa puna vreodata la indoiala soliditatea si eficienta democratiei parlamentare britanice.
Este reprezentativ in masura in care, pana la urma, vointa directa a alegatorului si criteriul egal, acela al castigatorului, al primului clasat in optiunile electoratului intr-un colegiu castiga in orice caz si fara exceptie mandatul de reprezentare si nu vad cum ar putea fi declarat anticonstitutional sau nedemocratic atata vreme cat nu impiedica in niciun fel dreptul cuiva de a candida sub culorile unui partid sau independent si dreptul alegatorului de a face, dintre toate candidaturile aflate la indemana, alegerea pe care o doreste".
Democrat liberalii nu sustin proiectul USL motivand de la tribuna Parlamentului ca se impunea o dezbatere ampla pe votul uninominal. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader a declarat in plen ca sistemul de vot uninominal majoritar va crea o mare problema electoratului.
Mircea Toader, PDL: "PDL ca vota proiectul de lege privind votul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin daca se accepta introducerea pragului electoral de 5% si reducerea numarului de parlamentari la 300. Daca aceste amendamente sunt introduse noi vom vota proiectul de lege cu toate problemele lui (...) Noi atunci, cand am fost la putere, puteam sa folosim majoritatea sa facem legea cum vrem noi. Cred ca e corect ca o lege care priveste viitorul Romaniei sa fie dezbatuta cu toate grupurile parlamentare.
Asta e motivul pentru care, de comun acord cu toate partidele parlamentare, am facut acea Comisie de cod electoral si mai mult a fost un consens referitor la un proiect de lege care sa elimine pe de o parte marile probleme pe care le creeaza votul uninominal intr-un singur tur si lista. Acea combinatie de vot mixt cu care cazusem de acord rezolva toate problemele".
UDMR a anuntat ca se va abtine de la votul din plenul Camerei Deputatilor pentru ca votul uninominal pur va amplifica traseismul Politic. Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, de la tribuna Camerei Deputatilor, ca apreciaza faptul ca amendamentul privind reprezentarea minoritatilor a fost adoptat, dar in ansamblul sau sistemul de vot uninominal pur nu va fi unul perfect si nu va sista traseismul politic.
Kelemen Hunor, UDMR: "Functiona foarte bine acel vot pe lista care pana in 2008 a asigurat o reprezentare parlamentara in Romania. Dintr-o demagogie intinsa pana la limita ati schimbat acest sistem parlamentar si ati adoptat un sistem mai prost, mai putin functional decat era pana in 2008. Acum propuneti un sistem care va fi si mai prost si mai rau ca toate. Prin aceasta propunere facem un pas inapoi(...)
Cui foloseste acest sistem? Coalitiei aflate la guvernare, dar nu foloseste cetatenilor si nu aduce nimic sistemului politic. Sa schimbi un sistem electoral cu cinci luni inainte de alegeri eu cred ca este o greseala si aceasta se va intoarce ca un bumerang impotriva celor care adopta acest sistem"
Varujan Pambuccian: "De data asta o sa votam proiectul asta de lege pentru ca este foarte bine sa ducem lucrurile pana la ultima lor consecinta, ca dupa aceea sa intelegem ca poate ar trebui sa regandim sistemul, sa cautam o cale echilibrata in care puterile din stat sa se poata amenda in mod real unele pe celelalte, in care partidele sa devina institutii puternice, in care politica sa devina o chestiune facuta cu mult profesionalism. Vom vota, o sa vedem si consecinta acestui sistem si cu asta cred ca ideea de uninominal se va incheia odata pentru totdeauna"
UPDATE PDL contesta legea la Curtea Constitutionala
Vicepresedintele PDL, Sever Voinescu a anuntat ca PDL va contesta legea Ponta-Antonescu la Curtea Constitutionala. "Vom contesta la CCr legea ponta-Antonescu si vom invoca nerespectarea referndumului 2009 dar si problemele de reprezentativitate in Parlament. In acest moment USL a decis sa dea raspunsul la referendumul din 2009: "Este adevarat ca nu vreti 471 de parlamentari? Va dam 481", a declarat Sever Voinescu, pentru Hotnews.ro.
Camera Deputatilor este for decizional, legea urmeaza a fi trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu. Totusi PDL intentioneaza sa conteste la Curtea Constitutionala proiectul de lege. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat dupa sedinta de plen ca juristii partidului vor analiza daca legea uninominalului este neconstitutionala si daca se impune un atac la CCR.
"Vom verifica daca aceasta lege este neconstitutionala. La prima vedere, este neconstitutionala, pentru ca nu respecta proportionalitatea. Dar vom vedea cu specialistii nostri in drept constitutional si, sigur ca daca sunt conditii o vom ataca la Curte", a spus Toader, la B1TV.
Citeste si:
UPDATE Senatul a aprobat proiectul de lege privind votul uninominal. Victor Ponta: Uninominalul pur e util in fata ascensiunii miscarilor populiste din Europa
Ce spun pedelistii despre propunerea USL privind votul uninominal pur. Sever Voinescu: Proiectul USL este profund antidemocratic pentru ca mentine pragul electoral astfel incat face imposibil votul uninominal pur
Asociatia Pro Democratia acuza USL de inconsecventa: Una vorbim, alta fumam. Votul uninominal poate produce grave distorsiuni ale democratiei
AFP: Mai multe ONG-uri din Romania critica aspru adoptarea legii votului uninominal majoritar

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
deci nu vota pdl, usl, udmr sau orice alt partid... voteaza persoana care iti inspira tie incredere!
Asa ca va ramane legea promovata de PSD si PNL care permite intrarea de pe locurile 2,3,4 sau 5, totul intorcandu-se impotriva USL.
Daca sunteti de acord cu rationamentul meu, votati-ma!!!
pai nu asta au vrut si Basescu si PDL?
Uninominal pur ca cica este cel mai bun.
Argumentele actualului USL sunt argumentele auzite intai de la Boc, Udrea, Basescu.
Da, este adevarat,atunci ei manevrau alegerile...le convenea uninominalul.
Sunt curios cu ce tupeu o vor da intoarsa 180 de grade, ca postacii lor tzipa ca din gura de sarpe.
mai copii, voi chiar nu avetzi nici o rusine?
uninominal pur cu 2 tururi de scrutin e parfum...uninominal cu un singur tur inseamna ca daca un partid are 40% si restul mai putin, teoretic este posibil ca acel partid sa ia un 70-80% ceea ce ar afecta cumplit reprezentativitatea adevarata...
Asa ca legea va fi trimisa spre modificare inapoi de Curtea Constitutionala si abia apoi catre Traian Basescu catre promulgare. Asta inseamna cel putin o luna, ceea ce va impinge alegerile in Martie, anul viitor si nu in Octombrie, cum vrea Hrebenciuc.
Si USL va pierde atunci cu siguranta!
Pai schimbam "dictatura lui Basescu" pe "democratia lui Antonescu"???? cutrat murdar coane Fanica...
antonescu in primul rand trebuie sa se trezeasca si sa se dea jos din pat mai devreme de orele amiezii (deh, oboseala cauzata de participarea la orele tarzii din emisiunile lui capatos isi face simtita prezenta).
acelasi personaj ar trebui, de asemenea, sa-si faca cat de cat simtita prezenta in parlament, acolo unde a ajuns din a 3-a pozitie, dar a ajuns, trimis fiind de votantii pnl, asa cum cred ca sunteti si dvs. (eu nu-mi permit altfel de apelative fata de dvs. care probabil ca sunteti prieten cu @MarianEugen din moment ce va permiteti un "mai baiatule").
mai stii? poate acum patesc psd-istii ce-au patit si in 2004, de s-a ales base in loc de nastase cu mandat prezidential de 5 ani. in cazul asta o sa vedem o majoritate pdl-ist si nu psd+pnl.
Vom avea partide-mamut (sau partide-tarfa, ca UDMR) in parlament si alte partide, la fel de mari poate, in strada, ptcanu vor avea alta cale.
Votul USL e o declaratie de razboi, un act de violenta impotriva a milioane de romani ! trebuie sa raspundem acestei agresiuni, progresiv.
Legal, prin atacarea legii la CCR, apoi denuntarea la organisme internationale si campanie ONG pe plan extern pt a arata ca viitorul guvern USL e ilegitim si nedemocratic.
in final se va ajunge si la confruntari pe strazi, la manifestatii dure pt protejarea democratiei in fata dictaturii unei stangi totalitare.
USL nu va guverna nici in pace, nici cu eficienta, vor regreta amarnic Ponta si Antonescu ca isi bat joc de vointa populara.
curios, matale nea eugene spuneai ca aia din strada nu reprezinta decat 0,000... (si de fiecare data numarul de zerouri era altul) din populatia Romaniei, asa ca nu sunt reprezentativi!!
asa ca mai devreme sau mai tarziu sigur se va ajunge in strada. speranta noastra sta in nationala de handbal feminin si in mandinga!
Uite ca ne-a Nelu' visa la asta pe la inceputul anilor '90 si i-a dat d-zeu zile, pardon ne'a Nelu e ateu - i-a dat "natura" zile si a trait suficient sa-si vada visul implinit cu ochii : PSD de stanga si PNL de dreapta prin stanga(o adevarata taina mistica doctrinala, un adevarat sens giratoriu politic!)
De dreapra erau conservatorii (nu cei ai lui "Felix" voiculescu, astia sint mai mult "conserve" ale securitatii) si mai tirziu taranistii.
Si nici Curtea Constitutionala n-o va aproba.
Constitutia Romaniei spune ca Parlamentul este organul reprezentativ al cetatenilor!
1. Teoretic este posibil ca noul Parlament sa fie votat direct de doar 20-30% din cetateni (chiar mai putin din voturile exprimate). Paralela lui Antonescu cu voturile nereprezentate in cazul alegerii presedintelui nu prea tine, intrucat acolo vor fi intodeauna 50%+1 din voturile exprimate.
2. In timp, in fiecare colegiu se vor cristaliza doua tabere (partidele mai mici vor negocia sa adere la una din ele), adica USl vs PDL si ceva imi spune ca PNL s-a impuscat singur de dragul candidaturii lui Antonescu. Mai traim si mai vedem cat va tine prietenia USL la varf (in teritoriu oricum nu e cazul de asa ceva), iar dupa aceea ...PNL va simti aceasta greseala daca nu la alegerile de anul asta, la urmatoarele.
Exista insa si un rationament logic romanesc in favoarea legii: sa prindem noi astia care suntem cat mai mult si vedem noi dupa ...
Noi ne-am vazut de treburi si putin ne-a pasat de lipsa de educatie a usl-asilor care l-au insultat ca la satra.
Si daca vom dormi in continuare partidul stat se va instala din nou la conducere. Vom avea o democratie ca in nordul Africii.
chiar daca returneaza legea catre parlament, peste o luna aceasta se va intoarce la presedintie in aceeasi forma, base neavand a face altceva decat sa o promulge, psd atingandu-si astfel scopul.
Vor intra cei care nu aveau nici o sansa reala (sau foarte slaba) cu pragul electoral.
In Parlamentul Romaniei ii vom vedea pe Becali, Vadim, Tokes, Diaconescu si alti handicapati mintali si extremisti ordinari care vor tulbura sedintele, vor urla, vor face circa si vor aduce inca o degradare de imagine a clasei politice parlamentare.
Vor putea intra ca "independenti" tot felul de mizerabili penali care pot cumpara suficiente voturi intr-un colegiu pierdut din Baragan, Oltenia, etc.
Vor intra "vedete tv" doar pt ca au suficienta notorietate..
Romanii sunt discriminati pe baza etnica (se introduce prag electoral etnic doar in judetele unde exista macar 7% dintr-o minoritate, in detrimentul romanilor din acel judet), anti-constitutional.
UDMR-ul e prostitutata, se stie, vad ca acum a stat capra pt a putea avea inca 7-8 deputati, asta e politica lor, arunca un os parlamentar si se vor bate doi maghiari pe el..
Milioane de romani nu vor mai fi reprezentati in Parlamentul national si asta e o lovitura dura data democratiei si libertatii de a alege.
N-a iesit candidatul tau pe primul loc?
Ponta si Antonescu se sterg la fund cu votul tau, puteti sa fiti voi 5 milioane care votati cu un partid..
In sistemul actual, cistiga colegiul, si procentele PDL si PPDD se aduna undeva si se cistiga deputati in alte colegii, in asa fel incit in final, reprezentarea in parlament e proportionala cu votul
In uninominal cu 2 tururi, se face turul 2, cine cistiga ia totul
In sistemul propus de USL, USL ia totul, ceilalti nimic.
In felul asta, cu 50% intentii de vot, usl ajunge sa detina 90% din parlament, si guverneaza dupa cum il duce capul, fara sa-i pese de opozitie sau alte alea.
Aici vorbim de faptul ca USL schimba legea dupa bunul plac pentru a-si maximiza scorul si pentru a destructura pdl. Dupa cum a si declarat Crin, asta e scopul. Sa aiba 80% in parlament si sa guverneze ca ala din Ungaria.
Jungla de pina acum a adus avantajul ca majoritatile fiind fragile, politicienii erau cit de cit atenti la ce fac si la ce zic. Asha, la 80%, ii va durea la biscuite.
Da' daca asta vrea boboru' asta va avea...
Certa, pentru mine, ca privitor al scenei politice din aula parlamentului, este situatia in care domnul Toader & co - Cotoi, missa Roberta, Oltean etc - se vad ciuruiti de numarul de voturi obtinute la legi si amandamente ale noii majoritati.
Acum, dl toader, ca ''lider'' ai fostilor, poate ridica degetul fie drept fie cotit in sus sau in jos ca nu mai are nici un efect.
Trebuie sa simta si dansii ce senzatie de neputinta te inconjoara atunci cand cei multi te ignora, asa cum a facut PDL-ul sesiuni parlamentare la rand cu opozitia.
Am speranta ca acesta situatie nu este decat un inceput al materializarii in rebuturi politice a portocaliilor verzi si albastriti, care si-au batut joc de o natiune, de o generatie plina de sperante in mai bine.
Basescu, cel nu stie prea bine ce vrea azi si ce o sa vrea maine a reusit sa ii faca pe cei de la PDL sa fie de o inconsecveta criminala - ba pe lista, ba un singur tur, ba doua ba de loc,etc.
Aceste fluturari pe langa coada steagului trebuie platite asa ca la ''cos''cu PGL-istii !!!!
O sa vedem "roadele" uninominalului pur dupa 1-2 cicluri electorale cand vor ramane doar partidele mari la putere, for ever! Noi forte politice n-or sa mai intre pe scena politica.
Un exemplu, daca ai doi candidati intrunesc 33% respectiv 30% din voturi, poti spune ca primul este reprezentativ si pentru restul de 37% care au votat alti candidati? Intr-un eventual tur 2 lucrurile e posibil sa se inverseze - vezi cazul Iliescu Vadim din 2000 cand in turul 2 Iliescu a fost votat masiv si de cei ce nu-l agreau.
Da' Grivei, vorba unui clasic in viata, priveste si nu pricepe decit ce trebe...
Sa vezi atunci plinsete !!!
Dar nu cred... Televiziunea decide cine e la putere.
Si cum televiziunile Anti USL nu exagereaza asa mult ca antenele nu vad cum ar scade USL la sondaje. USL-isti atata stiu : Imi dai ( bani, stiri mincinoase, faina,oua, nu conteaza ce-mi dai, chiar si minciuni, numa sa-mi dai ceva ), iti dau vot.
Principiale e corect. Insa la noi la urmatoarele alegeri se va vota tot dupa simpatii politice, nu se va vota persoana iar partidele vor incuraja asta propunand numai nulitati si anonimi in majoritatea circumscriptiilor.
Probabil pana la urmatoarele alegeri lumea se va mai destepta si vor vota persoana si nu partidul.
Desi sunt de acord cu uninominalul, varianta "pura" ca in SUA si in Anglia are doua mari bube: partidele mari castiga mai mult si cel mai important candidatul este validat de orice majoritate, nu neaparat de macar 50% + 1.
Ar fi mai bun sistemul din Franta: uninominal in doua tururi sau sistemul IRV (vot alternativ) care se practica in Australia.
Practic in sistemul alternativ daca ai X candidati se voteaza in X tururi, cel mai prost cotat pierzand la fiecare tur. Concret alegatorii aseaza lista de candidati in ordinea preferintelor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Instant-runoff_voting
Las' ca-i bine, ati vrut usl-asi, acum sa va spalati pe cap cu ei. Eu plec! De tot!
Am zis!
Capisci?
Foarte bine! Urmatorul pas in intentiile USL este macelarirea Constitutiei, trecerea la republica parlamentara (dupa cum a declarat minoritarul Varujan Pambuccian in timpul dezbaterii legii),cresterea numarului de parlamentari cu inca 300, legiferarea consilierilor ministeriali, de la zece in sus de capatzana...
Intrucat ,toate partidele politice aflate la un moment dat intr-o conjunctura favorabila brutalizeaza legile si abuzeaza de actul legislativ cu o nesimtire crasa( mai ales PSD) cred ca media si ONG-urile ar trebui sa fie mai vocale in privinta modificarii legii referendumului, a dreptului de VETO al populatiei de fiecare data cand un partid o ia pe aratura!
PDL daca nu va adunati si nu va mobilizati in opozitie (pentru ca mandatul dat de alegatorii vostri se termina in noiembrie) la urmatoarele alegeri parlamentate votez cu UDMR.
Oricum PSD se bat pe procente cu PPDD, avand acelasi electorat, electoratul PNL, partid care a refuzionat cu PSD , este indecis. PSD are in general simtul realitatii deformat. Depinde si cine si cati voteaza. Ramane de vazut ce suprinze ne rezerva toamna!
Eu ce fac? Ce mecanisme constitutionale am ca sa regulez problema?
Niciunul?... Hmmm...
Impusca-m-as cu clestele de scos cuie...
astazi cand USL e la putere Crin Antonescu dovedeste ca e demagog.
PNL si PSD au respins astazi de 2 ori propunerea PDL de reducere a nr de parlamentari la 300
Plus ca noul sistem avantajeaza in mod clar in cazul de fata USL care aproape peste tot bate PDL, dar nu bata peste tot asa de clar incat sa ia 50 %.
Daca sunt 10 candidati ,cel putin unu are mai mult de 9.9% si intra el in parlament
si asa e si corect,sa intre primu ,nu?
nu ala de pe locul 4 care are 4 voturi ca si cum s-a intamplat la alegerile trecute
Deci, pentru cititorii cu mai mult de 9.9% neuroni viabili, ce zice Lucian e in principiu corect (ma rog, aproape corect, exista si posibilitatea sa aiba toti 10 candidatii exact 10%). Ceilalti cititori, fuga dati click pe manuta cu deget in jos si la mine.
"ca cazul" pur matematic cu 10 candidati aproape egali la vot e total aiurea de pus in discutie... _asta_ intr-adevar mi se pare "stupid de-a dreptul".
Dar cu parlamentul unicameral și cu reducerea numărului de parlamentari la 300, cum rămâne?
primele 4 cuvinte din constitutie...si astia o sa castige...
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
(2) Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat. "
Dacă USL obţine 50% din voturi, în loc ca aceste voturi să se transforme în 50% din locurile din Parlament ca până acum, se vor transforma în 70 sau 80%.
In schimb, dacă un partid obţine 20% din voturi dar nu câştigă niciun colegiu, nu va intra în Parlament.
Parlamentul se presupune ca este organul REPREZENTATIV suprem al poporului, conf. Constitutiei.
Reprezentativ="Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei."
Nu inseamna ca trebuie sa reprezinte membrii comunitatii in procentele in care acestia sunt formati. Pur si simplu vorbesc in numele acestor cetateni.
Mi se pare ca te agati de un pai.
Altundeva este buba, daca vrei sa contesti porcaria asta de lege trebuie sa te inarmezi cu ceva mai bun decat cu sensul dat cuvantului "reprezentativ" in art 61
Cetatenii romani cu drept de vot au dreptul sa aleaga si sa fie alesi in parlament
Prin urmare in sistemul uninominal ,cetatenii aleg si sunt alegi in colegii uninominale
Partidele pot sa nici nu mai fie
se alegeau oameni in Epoca de Aur ca acuma
Concret oricine i-ar putea da in judecata ca iau bani ilegali.
Iar orice lege data de ei va putea fi contestata.
Asa ca , nu-i aceeasi brinza , iezure , capra , minz cu Razboinicu` Luminii" , domnu` Becacali !
Poate este cazul sa dam o sansa acestui sistem si sa vedem rezultatele. Eu zic ca exista o sansa ca datorita acestui sistem partidele sa se orienteze din ce in ce mai mult catre candidatii care sa atraga electoratul si sa "respecte" promisiunile din campania electorala
din aia 27% ,80% au votat pentru ce spui tu,dar Curtea Constitutionala a declarat referendumul ca fiind invalid tocmai pt ca mai putin de 50%+1 au fost la vot
Piratu s-a bucurat degeaba la tv si i-am si scris in dimineata aceea ca va fi invalidat si mi-a recunoscut ca ii va parea rau dar ca asa va fi
iti aduc aminte ca referendumul pt. parlament unicameral si micsorarea nr. parlamentarilor s-a facut in acelasi timp cu primul scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009.
cu acea ocazie s-a prezentat la vot 52% din populatia votanta din care peste 75% au votat in favoarea propunerii. deci inclusiv din votantii psd.
de unde ai scos prezenta la vot de 27%, numai tu stii.
da nu toti au fost si in camera cealalta unde era prostia de referendum
capisci?
de altfel poti sa meri la CCR.ro si sa vezi hotararea de invalidare a referendumului respectiv
O sa candidez si eu ca si independent la Cluj si iau tot din colegiul senatorial
Tot raul spre bine
Toata lumea sa voteze independenti! Eventual peste 60-70% un anume independent.
Niciunul de la partide!
Sper ca acest adevar evident sa fie constatat si de CCR , dar daca ajunge sa se aplice , voturile a minimum 40% din populatie vor fi aruncate la cos si cred ca ne expulzeaza din toate structurile UE.
Asa ca o singura rugaminte am la voi - informati-va inainte de a scrie prostii.
In 2007, Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur . Basescu ameninta in 2007 ca daca Guvernul si Parlamentul nu vor face trecerea la un sistem de vot uninominal, va convoca un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europarlamentare din toamna aceluiasi an. Atunci, in Comisiei, voturile pentru aceasta varianta a venit din partea PNL, PSD, PD, UDMR, cei doi reprezentanti ai PRM votand impotriva. Decizia a fost adoptata dupa ce, cu doar cateva minute inainte, varianta PSD - a sistemului majoritar in doua tururi de scrutin - fusese respinsa. Printre altii, deputatul PSD Victor Ponta a pledat, fara succes, pentru sistemul majoritar de vot uninominal, pe care, spun ei, il sustine si presedintele Traian Basescu.
Traian Basescu a contestat in 21 noiembrie 2007, la Curtea Constitutionala, legea asumata de Guvernul Romaniei, refuzand sa o promulge pana ce instanta superioara nu se va exprima asupra constitutionalitatii acestei legi. Curtea Constitutionala a admis contestatia Presedintelui, iar sistemul de vot a fost reformat ulterior in 2008, introducandu-se un sistem uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor.
Traian Basescu a initiat, in data de 23 octombrie 2007, un referendum privind schimbarea sistemului de vot in Romania. Basescu, sustinator al votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, motiva lansarea referendumului din dorinta de a consulta cetatenii Romaniei in privinta sistemului de vot propus de el, singurul in opinia acestuia care asigura necesara reforma a clasei politice din Romania. La referendumul din noiembrie 2007, desi 81,36% dintre alegatorii prezenti au votat pentru uninominalul pur, rezultatul nu a fost validat ca urmare a faptului ca participarea la vot n-a fost indestulatoare.
DECI CINE A PROPUS SI A SUSTINUT CU INCAPATANARE VOTUL UNINOMINAL PUR?! ACUM PDL-ul ESTE IN SITUATIA PENIBILA SA-L CONTESTE PE PRESEDINTELE BASESCU SI CHIAR PROPRIILE SUSTIN
”Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi ? ”
Deci se vorbea despre două tururi de scrutin !
Exista loc pentru alianțe pentru turul al doilea.
Rezultate conform Biroului Electoral Central:
Persoane inscrise: 18.296.459
Au votat: 4.851.470 (26,51%)
Din care:
DA: 3.947.212 (81,36%)
NU: 784.640 (16,17%)
Voturi nule: 119.618 (2,46%)
Majoritatea covârșitoare a celor care au votat au ales uninominalul majoritar în două tururi.
Din cauza absenteismului referendumul nu a fost validat.
Ulterior, după negocieri între partide, s-a adoptat un compromis adică votul mixt prin compensare pe liste.
Acest sistem a produs o serie de ciudățenii: vezi http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5206659-marile-aberatii-dupa-uninominal-cine-rateaza-parlamentul-desi-iesit-primul-loc.htm?cfadac=
in schimb cand s-a pus problema impozitarii avutiei nationale trecute vremelnic pe numele lor - marile averi ale Romaniei- au stigat la unison un NU hotarat!!
Multumim domnilor alesi din inima ! nu va vom uita!!!
Fauna !!!
O continure la Roberta, Oltean, Prigoana, Mircea Toader, Nicolicea, Oprea, Vanghelie....
Fauna !!!
"Dacă unii au ales acest mod de vot pentru a “nimici" PDL, aşa cum au declarat în repetate rânduri, trebuie să le dovedim că s-au înşelat în calculele făcute", spune Preda, contrazicând ideea că noul sistem de vot ar avantaja mai ales USL. "Bipolarizarea actuală poate fi o şansă pentru ca PDL să ocupe dreapta, lăsând PNL în braţele pesediştilor", scrie acesta pe blogul său.
"PDL a susţinut constant această modificare revoluţionară (uninominalul pur -n.r.). Unii au ştiut ce susţin, alţii – nu. Acum nu e timp pentru regrete sau retractări, fiindcă nici ignoranţa, nici frica nu scuză. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj", își îndeamnă Preda colegii de partid."
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristian-preda-noul-uninominal-poate-fi-o-sansa-pentru-pdl-982784.html#ixzz1vcgSAZOD
EVZ.ro
In secolul 21 putem participa la orice decizie ce ne afecteaza prin vot electronic: legi, hotarari, ... Iar cand nu vrem lasam reprezentantii.
Mai mult alesii au puterea unui vot in parlament indiferent daca reprezinta 10000 sau 15000 de cetateni din circumscriptie. Corect ar fi ca un ales sa aiba o putere egala cu numarul de cetateni din circumscriptie. Iar daca unii cetateni voteaza direct o lege, atunci puterea alesilor sa scada cu numarul celor ce au votat direct.
Asta ar schimba mult lucrurile, inclusiv nu va mai fi asa important cine e alesul.
Se pare ca pentru voi conteaza cine voteaza aceasta lege c-or fi rosii sau portocalii. Pe mine ma intereseaza legea si ce face ea. Atata timp cat scapam de o parte de lichele din parlament, de fostii securisti cu datorii de platit pt vilele luate pe promisiuni mi-e indiferent cine o promoveaza.
Iarasi toti agaricii pica in plasa razboiului ai nostri vs ai lor. Legea asta era mai buna cand o votau ai nostri, acuma daca o voteaza ai lor nu mai e buna. Romani trezirea!!!
Si cum naiba se face la romanii din Harghita si Covasna?
Cum anume se stabileste cine ii reprezinta?