Presedintele Traian Basescu a refuzat marti sa comenteze declaratiile premierului Victor Ponta legate de cine va reprezenta Romania la Consiliul European.

"Permiteti-mi sa nu comentez declaratiile premierului, Romania are Constitutie, presedinte ales, guvern aprobat de parlament, sunt convins ca aceste institutii toate la un loc au de facut un singur lucru - sa respecte Constitutia", s-a marginit sa declare Traian Basescu, la revenirea din Statele Unite, unde a participat la summitului NATO, atunci cand a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza declaratiile facute de primul ministru.

De asemenea, intrebat daca premierul Ponta l-a anuntat despre vizita sa in Afganistan, la trupele romanesti dislocate acolo, Basescu a spus razand: "Va asigur ca am aflat", potrivit Mediafax.

Victor Ponta a declarat cu o zi in urma ca, in conditiile in care la Consiliu se discuta probleme legae de activitatea executivului, Romania ar trebui reprezentata de premier, si nu de presedinte.

Referindu-se la Consiliul European de pe 28 iunie, Victor Ponta a aratat ca miercuri va fi o cina neoficiala la care participa premierii din Europa si, probabil, presedintele socialist al Frantei, Francois Hollande.

"Acolo, pozitiile noastre sunt divergente, discutandu-se in cadrul Consiliului European, in mod clar, probleme si teme care tin de activitatea Executivului, pentru ca in cadrul Consiliului se discuta pe baza documentelor elaborate si negociate de ministri. [...] Optiunea si opinia mea, ca prim-ministru, este ca, fiind vorba de decizii care privesc Executivul si pana la urma Uniunea Europeana, nicaieri nu mai e considerata ca tinand de politica externa, noi facem parte din UE, opinia mea a fost ca primul-ministru trebuie sa participe la Consiliul European", a explicat Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, "nu poti sa te folosesti in dreptul constitutional de uzurpare. Daca dl Boc n-a vrut sa-si exercite atributiile, e problema lui. Din punct de vedere al temelor care se discuta in Consiliul European, trebuie sa ai un mandat al Guvernului si Parlamentului. Parlamentul Romaniei trebuie sa dea mandat de fiecare data cand are loc Consiliu celui care reprezinta Romania acolo. Nu poti sa te duci la Consiliul European, sa te angajezi in nume propriu si sa stii ca acasa Guvernul sau Parlamentul nu sunt de acord cu ce te-ai angajat tu".