Dupa o absenta de doi ani jumatate, Viorel Hrebenciuc revine in prim planul politicii romanesti, fiind propus vicepresedinte la Camera Deputatilor din partea PSD de catre Victor Ponta. "Domnul Victor Ponta, presedintele partidului l-a propus pentru aceasta functie pe domnul Viorel Hrebenciuc", a anuntat luni ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa. In 2010, dupa ce Victor Ponta a fost ales presedinte al PSD, Hrebenciuc a facut un pas in spate, retragandu-se din viata politica prin demisia din functia de lider al grupului PSD de la Camera Deputatilor.

Viorel Hrebenciuc (foto arhiva)Foto: Agerpres

In contextul in care Mircea Dusa a fost numit de Ponta, ministru delegat in relatia cu Parlamentul, social democratii si-au ales luni un nou lider de grup in persoana lui Valeriu Zgonea. Tot in cadrul sedintei de la grup, Ponta l-a propus pe Viorel Hrebenciuc pentru functia de vicepresedinte la Camera Deputatilor.

Numirea lui Hrebenciuc urmeaza sa fie validata marti in plenul Camerei Deputatilor, prin vot secret.

Potrivit surselor HotNews.ro, social democratii se vor folosi de expertiza in negocieri si de relatiile bune ale acestuia cu reprezentantii partidelor din Opozitie pentru a impune in Biroul Permanent proiectele si initiativele USL.

Fostul negociator sef al PSD a facut pauza de aproximativ doi ani retragandu-se de pe scena politica odata cu alegerea lui Victor Ponta in fruntea PSD.

In iulie 2010 Viorel Hrebenciuc a renuntat la sefia grupului PSD din Camera Deputatilor dupa ce in prealabil presedintele PSD, Victor Ponta a facut anuntul la Antena3.

"Acum pot sa va devoalez. Inca din iarna nu aveam de gand sa mai candidez pentru functia de lider de grup si mare parte din colegii mei stiu acest lucru, dar, atunci, la vremea respectiva, a aparut un contracandidat. Daca atunci as fi anuntat ca nu mai vreau sa mai candidez, toata lumea ar fi interpretat ca fug de competitie. Nu am fugit de competitie", a declarat Hrebenciuc, citat de agentia Mediafax.

De altfel, conducerea PSD a incercat sa-l debarce din functia de lider inca din februarie 2010 insa, fara niciun rezultat, Hrebenciuc detinand controlul si fidelitatea deputatilor PSD.

In septembrie 2011 pe fondul unei discutii contradictorii dintre Victor Ponta si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, conducerea PSD a apelat la serviciile lui Viorel Hrebenciuc. PSD s-a folosit de talentul acestuia de negociator, fiind trimis la tratativele cu UDMR pe tema revizuirii Constitutiei si a schimbarii legii electorale.

Numele lui Hrebenciuc a aparut si in contextul in care liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu doreau sa efectueze o vizita in America. Viorel Hrebenciuc ar fi purtat discutii si negocieri intense pentru a obtine o intalnire a celor doi lideri USL la Washintgton cu secretarul de stat Hilarry Clinton.

Citeste si: