'Utopicul' era numele de cod al lui Corneliu Coposu in dosarul intocmit de securitate - Virgil Tarau, vicepresedinte CNSAS
"Era un utopic pentru ca nu incetase sa spuna prietenilor, mai buni sau mai putin buni, unii interpusi, altii, as spune, prieteni de rea credinta, nu inceta sa spuna ca el lupta impotriva totalitarismului si ca el crede ca Romania poate sa devina democratica", a declarat, sambata, la Zalau, Virgil Tarau, vicepresedinte al CNSAS, in cadrul unei prelegeri privind viata si personalitatea celui supranumit 'Seniorul'.
El a subliniat ca pentru Corneliu Coposu s-au folosit, inca de la mijlocul anilor '60, toate mijloacele de supraveghere disponibile, culminand cu instalarea de microfoane in fiecare camera a apartamentului pe care acesta si l-a cumparat in Bucuresti.
"In 1963 a fost deschis dosarul de urmarire informativa. El s-a inchis, fireste, in decembrie 1989. E un numar de circa 17.000-18.000 de file, care urmaresc activitati cotidiene, dar si activitati profesionale sau hobby-uri sau spatii in care Corneliu Coposu a evoluat. Sunt informatii extrem de interesante despre lumea romaneasca in termenii atitudinilor publice, a felului in care oamenii gandeau, a felului in care oamenii se manifestau, a felului in care oamenii au incercat sa isi administreze relatia cu un regim totalitar, pentru ca, desi nu mai era foarte violent, acel regim era, in continuare, totalitar"', a precizat Virgil Tarau.
Potrivit acestuia, in dosarul lui Coposu apar in jur de 500 de ofiteri de securitate, pentru ca Seniorul n-a fost urmarit doar la locuinta sa, doar la locul sau de munca, doar in spatiile publice in care a evoluat - librarii, biblioteci, alte spatii in care avea cunoscuti - ci si in medii private: partida de bridge sau prietenii de bridge, prietenii pe care i-a avut inainte a fi inchis, putinii prieteni pe care i-a dobandit dupa ce regimul comunist s-a instaurat.
Nascut in 1914, la Bobota, Corneliu Coposu a fost un apropiat a lui Iuliu Maniu, al carui secretar politic a fost incepand cu 1940. In 1945, Coposu a devenit presedinte al filialei PNT Salaj, pentru ca in iulie 1947 sa fie arestat, impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit 'Inscenarea de la Tamadau'. In aprilie 1964 a fost pus in libertate, dupa 17 ani de detentie, fiind angajat ca muncitor necalificat la Bucuresti.
In ianuarie 1990 reinfiinteaza PNT, sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la decesul sau, in 1995.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Dacă nu ne amintim zilnic de aceste crime ale comunismului împotriva elitelor (şi implicit împotriva viitorului ţării), ne vom coborî încet într-un nou şi întunecat socialism.
nu se ocupa de turnatorii ca voiculescu, nici de kaghebeuri.
acolo, la interne, erau altii. mult mai mult de 500, din pacate...
luptau pentru pace !
Voi continuati sa va alegeti presedinti. Degeaba.
poate ca ion ratiu ar fi fost ultimul presedinte al romaniei...
oricum, ramane cea mai luminoasa figura de pe arena politica postlovirutionara.
seniorul, ratiu, ticu dumitrescu, diaconescu, alta plamadeala comparand cu leberalii quintus si campeanu...
Dumnezeu sa'i aiva in paza !
Este atat de intristator ca victimele continua sa astepte DREPTATEA(chiar post-mortem),in vreme ce calaii si tortionarii(iar daca ei nu mai sunt,odraslele lor) se bucura de toate binefacerile,avantajele si privilegiile de care n-au fost vaduviti niciodata.Cat despre comentariile celor care continua sa-l denigreze tocmai pe CEL care a condamnat comunismul si crimele lui,folosind fariseic pseudonimul "Corinteni",doar atat:"Iarta-i,Doamne,ca nu stiu ce fac!"
neam blestemat care nu isi va gasi linistea si drepatatea decat atunci cand romanii vor gandi singuri ce le este bine lor si copiilor lor si nu ce le indruga verzi si uscate acesti conducatori vrednici de tot plansu.....
analizati ce au facut toti acesti asa zisi conducatori in perioada ce a trecut de la revolutie si veti vedea cat au facut pentru voi si cat pentru ei....si mai au tupeul sa va ceara votul, cand ar trebui sa fuga mancand norii de furia voastra....
cine isi uita istoria este condamnat sa o repete!!!
Nu, tortionarul a fost partidul comunist roman.
Comunist.
Cei maxim 5% din oamenii educati, onesti si/sau corecti, cu tinuta morala stiu despre ce e vorba.
Restul se pare ca nici nu vor sau nu-i intereseaza aceste aspecte. Si nu e vina lor neaparat. Multi sunt atat de saraci si n-au access la educatie la intelegere incat nu ai ce sa le ceri. Dar sunt multi care desi sunt saraci sunt rai... Acesta e un lucru urat. Pentru ca in primul rand trebuie sa fii un om bun. Coposu era un om bun, corect si iubitor de tara. Acestea erau si sunt calitatile care trebuie sa stea la baza oricarui om/politician. Ca pe langa astea mai trebuie si altceva corect, dar daca n-ai asta n-ai cum sa servesti Patria.
Aproape ca imi vine sa plang cand imi dau seama cat de mult a crezut omul acesta in acest ideal, sa devenim democratie. Si acum cand aproape s-a implimit iti dai seama ca sunt altii care se bucura de acest lucru iar interesul lor nu e de a creste valoarea acestei tari si a poporului sau in context mondial ci de a profita si a distruge cat mai mult ceea ce a fost.
Probabil ca dumnealui, Dl. Coposu ar fi fost trist dar in mod sigur nu si-ar fi pierdut niciodata speranta. Si aceasta este o foarte mare calitate. Pentru ca speranta inseamna credinta.
Sa speram ca va fi mai bine pt. noi toti.