Ministerul roman al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti in legatura cu unele declaratii critice formulate de secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, cu privire la politica in materie de minoritati a noului Guvern roman, a informat miercuri diplomatia de la Budapesta, potrivit MTI, citat de Agerpres.

UPDATE: MAE a confirmat, la solicitarea HotNews.ro, invitarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti la data de 16 mai. În contextul în care acesta efectua o deplasare în provincie, la MAE a venit domnul Adam Balazs, prim-colaborator al ambasadei. În cadrul întrevederii nu a fost insa abordat subiectul Universităţii de Farmacie şi Medicină din Târgu-Mureş, ci doar cele referitoare la reînhumarea lui Nyiro Jozsef şi declaraţiile recente ale unor politicieni ungari.

În cadrul audienţei, partea română a transmis disponibilitatea de a aborda orice subiect în cadrul unor discuţii bilaterale, la nivel diplomatic, nu prin intermediul mass-media, în contextul relaţiilor de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria şi al colaborării excelente la nivelul Uniunii Europene, au mai aratat reprezentantii MAE.

Potrivit MTI, partea romana si-a exprimat dezaprobarea fata de declaratiile formulate de Nemeth in cursul saptamanii trecute, cand oficialul ungar a apreciat ca unele dintre noile legi din Romania, printre care legea electorala si cea a minoritatilor, constituie 'un motiv de preocupare'. Diplomatia romana a criticat, de asemenea, eforturile Ungariei de a organiza reinhumarea osemintelor scriitorului maghiar Jozsef Nyiro in orasul natal al acestuia, Odorheiu Secuiesc.

Adam Balazs a precizat partii romane ca guvernul de la Budapesta considera reinhumarea o dovada de respect fata de cel decedat, precum si un eveniment cultural. Guvernul ungar este deschis cooperarii cu noul executiv roman si asteapta cu nerabdare o astfel de colaborare, a adaugat diplomatul.

Secretarul de stat ungar Zsolt Nemeth a afirmat joi, 10 mai, ca o serie de evolutii recente din Romania, intre care declaratiile guvernului despre legea electorala si legea minoritatilor, ca si problema Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, constituie un motiv de preocupare pentru Budapesta.

In declaratii facute pentru MTI, Nemeth a subliniat ca, in ultimii ani, relatiile romano-ungare au fost caracterizate de respect reciproc si de recunoasterea mutuala a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes.

Ar fi o greseala 'daca aceasta evolutie promitatoare a relatiilor ungaro-romane ar lua sfarsit, si ar fi o greseala nu doar in ce priveste cele doua tari, ci ea ar afecta, de asemenea, stabilitatea Europei Centrale, cresterea si prosperitatea', a apreciat Zsolt Nemeth.

Acesta a mentionat insa ca este vorba despre un pericol care poate fi inca evitat si ca guvernul ungar are vointa politica de a face acest lucru.

MTI scrie ca una dintre primele masuri ale noului Guvern roman a fost de a impiedica infiintarea unei sectii maghiare la UMF din Targu Mures. Reprezentanti ai guvernului au afirmat, de asemenea, ca sistemul de reprezentare proportional va fi eliminat, trecandu-se la votul uninominal pur, si au precizat ca legea minoritatilor din Romania va fi adoptata fara capitolul privind autonomia culturala, mai scrie MTI.