Presedintele PNL Moldova, Vitalia Pavlicenco, a facut un apel miercuri, in cadrul dezbaterii "200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de catre Rusia. Impactul lui asupra istoriei romanilor", solicitand PNL, PSD si PDL sa adere la Platforma Unionista, relateaza Agerpres.

Aceasta a anuntat ca PNL Moldova a inceput sa stranga semnaturi pentru "lichidarea" consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

"De asemenea, PNL Moldova a inceput sa pregateasca si actele necesare pentru a ataca acest pact la Curtea de la Haga", a precizat Pavlicenco.

Vitalia Pavlicenco a mai spus, totodata, ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa ridice un monument al suferintei romanesti pentru a cinsti romanii care au avut de suferit in urma ocupatiei sovietice.

"Cerem Parlamentului Roman si Presedintelui Romaniei sa legifereze obligatia Guvernului Romaniei de a finanta si de a ridica un monument al suferintei romanesti care sa comemoreze tragedia romaneasca prin care sute de mii de cetateni romani au fost supusi unui adevarat genocid etnic ca urmare a ocupatiei sovietice a tarii si a fostelor teritorii care au apartinut statului roman interbelic", a afirmat aceasta.