Problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European poate ajunge si la Curtea Constitutionala, in lipsa unei rezolvari prin dialog intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, a declarat luni, pentru Mediafax, consilierul prezidential Iulian Chifu: "Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare". La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat duminica, la Pro Tv, ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu privind nivelul la care Romania sa fie reprezentata la Consiliul UE din 23 mai si ca seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles, discutie care va continua pentru a evita "o situatie ridicola".

  • Iulian Chifu: E posibil sa se ajunga la Curtea Constitutionala

"Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem si intr-o perioada electorala, iar USL, care vroia si suspendarea presedintelui, trebuie sa maximizeze subiectul, (...) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si acolo", a declarat Iulian Chifu, consilierul prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa.

  • Corina Cretu: Lipsa lui Victor Ponta de la Consiliul European, o anomalie

Vicepresedintele PSD Corina Cretu declarase insa, anterior, ca ar fi normal ca premierul Victor Ponta sa participe la Consiliul European din 23 mai intrucat se vor discuta teme economice, ea precizand ca acest lucru nu submineaza atributiile presedintelui Traian Basescu in politica externa.

Fostul consilier prezidential Cristian Preda spune insa ca Romania poate fi reprezentata la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de seful de stat sau de seful Guvernului. El a mentionat ca pana acum Romania a fost reprezentata de catre presedinte si ca regulamentul ii permite acestuia sa fie insotit de un ministru, care poate fi si primul-ministru: "In principiu, regulamentul permite o asemenea acomodare. In Consiliu insa exista o retinere fata de amenajarile pentru astfel de coabitari. Trebuie vazut daca la Consiliu exista disponibilitate de a pune o strapontina si pentru Victor Ponta", a adaugat Cristian Preda.

El a aratat ca in Romania nu exista puncte de vedere substantial diferite in materie de politica externa, astfel incat sa se justifice prezenta "in duet" la UE: "Mi-e teama ca este mai degraba o presiune asupra lui Traian Basescu, care sa justifice ulterior un atac final asupra presedintelui. Cred ca n-ar fi bine sa se foloseasca un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adaugat europarlamentarul PDL.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu sustine ca ar fi "o anomalie" ca premierul sa nu fie prezent la Consiliul European din 23 mai, avand in vedere ca temele care vor fi discutate sunt economice. Vicepresedintele PSD a mentionat ca premierul este cel care trebuie sa implementeze orice decizie economica se ia la Bruxelles: "Presedintele nu are parghiile pentru a pune in practica ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul Romaniei, este necesar ca la Consiliul European sa participe actorul politic care implementeaza ceea ce se decide acolo", a afirmat Cretu.

Ea mai spune ca, oricum, pentru mandatul la summit-urile UE, ar fi normal ca, pe langa discutiile dintre presedinte si premier, Traian Basescu sa cheme partidele parlamentare la consultari, pentru a merge cu un mandat clar la Bruxelles.

Intrebata daca nu ar fi posibil ca Traian Basescu si Victor Ponta sa mearga impreuna la Bruxelles, Corina Cretu a spus ca fizic pot fi impreuna, dar in numele tarii vorbeste doar unul.

  • Ponta: Discutia cu Traian Basescu va continua, pentru a se evita o situatie ridicola

Premierul Ponta a anuntat ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu privind nivelul la care Romania sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu UE si ca seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles, discutie care va continua pentru a evita "o situatie ridicola".

"Am avut o prima discutie legata de participarea la Consiliul European, in care domnia sa mi-a aratat ca vrea sa participe in continuare, si vom avea poate chiar saptamana viitoare o noua discutie pe diverse teme de politica externa, pentru ca eu nu vreau sa contest rolul constitutional al presedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala. Eu ma voi implica, din partea mea exista dorinta de a avea un mandat foarte clar. Sigur ca va fi mai usor de reliefat un conflict personal - merge Ponta sau merge Basescu la Consiliu - important este ca acela care merge - si acum incerc sa fiu foarte diplomat sau responsabil in ceea ce spun - sa aiba un mandat", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.

El a aratat ca un astfel de mandat ar trebui acordat de catre Parlament si a precizat ca regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atat a presedintelui, cat si a primului-ministru. Ponta a amintit ca, in perioada anterioara, presedintele reprezenta tara la Consiliul European, iar primul-ministru "habar nu avea ce se discuta acolo", dupa care seful statului venea si ii anunta pe toti. "Voi face tot ce tine de mine, si cred ca si presedintele va face, sa evitam un conflict care sa puna Romania intr-o situatie ridicola, sa fim amandoi acolo", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la Bruxelles, ca are programata o intalnire cu presedintele Traian Basescu in care va clarifica modul in care se vor implica Presedintia si Guvernul in politica externa a tarii, aratand ca nu este bine ca in acest domeniu sa se vorbeasca "pe doua voci".

  • Ce spune Constitutia

Conform articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. De asemenea, potrivit articolului 91, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Articolul 102 prevede insa ca Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.