- Iulian Chifu: E posibil sa se ajunga la Curtea Constitutionala
"Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem si intr-o perioada electorala, iar USL, care vroia si suspendarea presedintelui, trebuie sa maximizeze subiectul, (...) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si acolo", a declarat Iulian Chifu, consilierul prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa.
- Corina Cretu: Lipsa lui Victor Ponta de la Consiliul European, o anomalie
Vicepresedintele PSD Corina Cretu declarase insa, anterior, ca ar fi normal ca premierul Victor Ponta sa participe la Consiliul European din 23 mai intrucat se vor discuta teme economice, ea precizand ca acest lucru nu submineaza atributiile presedintelui Traian Basescu in politica externa.
Fostul consilier prezidential Cristian Preda spune insa ca Romania poate fi reprezentata la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de seful de stat sau de seful Guvernului. El a mentionat ca pana acum Romania a fost reprezentata de catre presedinte si ca regulamentul ii permite acestuia sa fie insotit de un ministru, care poate fi si primul-ministru: "In principiu, regulamentul permite o asemenea acomodare. In Consiliu insa exista o retinere fata de amenajarile pentru astfel de coabitari. Trebuie vazut daca la Consiliu exista disponibilitate de a pune o strapontina si pentru Victor Ponta", a adaugat Cristian Preda.
El a aratat ca in Romania nu exista puncte de vedere substantial diferite in materie de politica externa, astfel incat sa se justifice prezenta "in duet" la UE: "Mi-e teama ca este mai degraba o presiune asupra lui Traian Basescu, care sa justifice ulterior un atac final asupra presedintelui. Cred ca n-ar fi bine sa se foloseasca un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adaugat europarlamentarul PDL.
Europarlamentarul PSD Corina Cretu sustine ca ar fi "o anomalie" ca premierul sa nu fie prezent la Consiliul European din 23 mai, avand in vedere ca temele care vor fi discutate sunt economice. Vicepresedintele PSD a mentionat ca premierul este cel care trebuie sa implementeze orice decizie economica se ia la Bruxelles: "Presedintele nu are parghiile pentru a pune in practica ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul Romaniei, este necesar ca la Consiliul European sa participe actorul politic care implementeaza ceea ce se decide acolo", a afirmat Cretu.
Ea mai spune ca, oricum, pentru mandatul la summit-urile UE, ar fi normal ca, pe langa discutiile dintre presedinte si premier, Traian Basescu sa cheme partidele parlamentare la consultari, pentru a merge cu un mandat clar la Bruxelles.
Intrebata daca nu ar fi posibil ca Traian Basescu si Victor Ponta sa mearga impreuna la Bruxelles, Corina Cretu a spus ca fizic pot fi impreuna, dar in numele tarii vorbeste doar unul.
- Ponta: Discutia cu Traian Basescu va continua, pentru a se evita o situatie ridicola
Premierul Ponta a anuntat ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu privind nivelul la care Romania sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu UE si ca seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles, discutie care va continua pentru a evita "o situatie ridicola".
"Am avut o prima discutie legata de participarea la Consiliul European, in care domnia sa mi-a aratat ca vrea sa participe in continuare, si vom avea poate chiar saptamana viitoare o noua discutie pe diverse teme de politica externa, pentru ca eu nu vreau sa contest rolul constitutional al presedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala. Eu ma voi implica, din partea mea exista dorinta de a avea un mandat foarte clar. Sigur ca va fi mai usor de reliefat un conflict personal - merge Ponta sau merge Basescu la Consiliu - important este ca acela care merge - si acum incerc sa fiu foarte diplomat sau responsabil in ceea ce spun - sa aiba un mandat", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.
El a aratat ca un astfel de mandat ar trebui acordat de catre Parlament si a precizat ca regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atat a presedintelui, cat si a primului-ministru. Ponta a amintit ca, in perioada anterioara, presedintele reprezenta tara la Consiliul European, iar primul-ministru "habar nu avea ce se discuta acolo", dupa care seful statului venea si ii anunta pe toti. "Voi face tot ce tine de mine, si cred ca si presedintele va face, sa evitam un conflict care sa puna Romania intr-o situatie ridicola, sa fim amandoi acolo", a conchis Ponta.
Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la Bruxelles, ca are programata o intalnire cu presedintele Traian Basescu in care va clarifica modul in care se vor implica Presedintia si Guvernul in politica externa a tarii, aratand ca nu este bine ca in acest domeniu sa se vorbeasca "pe doua voci".
- Ce spune Constitutia
Conform articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. De asemenea, potrivit articolului 91, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Articolul 102 prevede insa ca Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
Principial, Presedentia este zona "stabila", guvernele vin si pleaca (au fost cateva pe perioada mandatului actualului presedinte) si ar fi de preferat ca pe plan extern , sub acest aspect, sa fim reprezentati de Presedinte.
Probabil se va ajunge la Curtea Constitutionala:
- Basescu nu e omul care sa cedeze,
- Ponta are nevoie sa se afirme prin ceva circoteca,
- Antenele au nevoie de scandal mediatic pentru audienta si $$$$.
ecuatia perfecta...
In alta ordine de idei, orice s-ar discuta acolo, ce greutate va avea cuvantul presedintelui, cu un guvern ostil si un parlament semi-ostil?
Trebuie mentionata neaparat situatia de drept : presedintele nu are parghiile necesare pentru punerea in practica a celor hotarate in Consiliul European. In context deci, de ce sa se duca la astfel de intruniri presedintele? Numai ca sa se bage in seama?
Basescu a profitat de slabiciunea lui Boc (mai ales de slugarnicia acestuia) pentru a se baga in fata, iar acum cand primulministru isi revindeca prerogativele, nu ii mai convine iar latraii din batatura cotrocenilor si lingaii de profesie sar cu '' demonstratii'' cum ca prezenta presedintelui este nu numai constitutionala dar si absolut necesara ! Se mai pacalesc ceva prosti?.
Mai bine si-ar reaminti situatiile penibile traite de presedinte la intrunirile anterioare cand, fie nu isi gaseaa locul, fie nu il lua in seama nimeni de umbla haotic pe podium, cu mainile bagate adanc in buzunarele pantalonilor ca un personaj din ''satra'', cu care de altfel are multe asemanari.
Ghici din care state UE participa primii ministri ?
Ca sa nu gresesti, iti spun eu: din statele MONARHII si din cele in care, prin Constitutie, presedintele nu are astfel de atributii de reprezentare (Germania, Italia).
Ca un exemplu, Olanda este reprezentata de primul ministru, ca doar n-o sa vina regina de 3 ori pe an la intalniri, ca la casele regale este alt protocol, iar de treburile statului se ocupa Guvernul.
Asa ca, Ponta poate merge si el sau poate sta linistit acasa... E la fel de constitutional.
Cind a facut raposatul ala Constitutia a crezut ca Iliescu va fi etern asa cum si USL astazi se crede ptr.eternitate.Schimba,taie,se joaca de-a pisica si soarecele,calc legii si etici,dar nu se gindesc ca supravietuirea poiltica nu depinde de ei,ci de popor.Oricit de mult ar dori ei,sau ar manipula ceva,merge o data,dar nu merge 15 ani,asa ca la Iliescu!Viata merge mai departe si societatea se schimba;
pensionari mai dispar si ei.
Mai lasa jointu' ala ca deja aberezi. E vina lui Ponta ca Romania a avut scadere economica pe trimetstrul IV 2011 si Trimestrul I 2012? Asa ca pentru prosti, vorbim de perioada 1 Oct 2011 - 31 Martie 2012.
Ce salarii si pensii s-au marit? Ca se dau inapoi 8% in Iunie in loc de 15% cum propunea al dinainte? Ca se returneaza niste bani retinuti ilegal din pensii (in x transe)?
Dupa cum ziceam, mai lasa jointu'
Trim I 2011 - crestere economica cu 2.5%
Trim I 2012 - crestere economica cu 0.8%
Aceste cresteri sunt raportate la date anterioare.
Sa iti dau un alt exemplu: Sa presupunem ca China are timp de 25 de ani crestere economica. La un momentdat aceasta crestere reprezinta +2500% fata de momentul in care a inceput sa creasca cu 25 de ani in urma. In momentul in care nu mai este cresterea obisnuita de circa 8%/luna si este de doar 4%, timp de 2 trimestre inseamna recesiune? Esti prost? Este tot crestere economica dar nu mai este o crestere de 8%. Cresterea exista, dar ritmul este mai putin accentuat. Iar recesiunea economica este doar in mintea ta si a cizmarului Victor Tonta.
nu cu vremea lui Burebista!
Da, chiar daca 25 de ani a avut crestere economica de 100% /an, si 2 semestre consecutive a avue SCADERE, tehnic se cheama ca a intrat in recesiune !
noi, comparativ cu Trim 3 2011 in trim 4 an avut o usoara scadere, si o scadere si mai mica in Trim 1 2012 comparativ cu Trim 4 2011!!
Aseara afirma ca sunt 4 state care sunt reprezentate de presedinti la Consiliul Europei. Foarte adevarat, acestea avand aceeasi forma de guvernamant ca Romania si anume republica semi-prezidentiala. Ce implica acest lucru? Faptul ca atat presedintele cat si premierul participa ACTIV la administrarea statului. Celalate 3 tari sunt Portugalia, Franta si Rusia. Dar sunteti prea idioti sa cunoasteti acest lucru domnilor USL-isti.
Legat de un alt personaj care nu a facut dreptul, desi la viata lui a fost ucenic la un cizmar, macar acel personaj s-a intalnit cu regina Angliei, cu 3 presedinti americani, cu presedinti ai Frantei, cu premieri sovietici (nu presedinti), precum si cu toate capetele incoronate ale Europei si nu numai. Doar ca Ponta a avut si el o intalnire cu persoane de rang 3 si 4 in USA si se crede buricul pamantului.
Sincer, eu mă simt subminat de Ponta - dar dacă el insistă să-şi asume tot, renunţ şi la responsabilitatea de a mă şterge la dos în favoarea lui.
Si ar fi cazul sa nu ne punem poalele in cap pe site, ca aici nu suntem la Antene...
De-aia ai si primit minusuri...
Dacă ţinem seama de faptul că revizuirea Constituţiei a fost făcută de A.Iorgovan vizàndul pe A.Năstase (fost ministru de externe, profesor de drept internaţional), putem spune că spiritul acesteia îl favorizează pe Preşedinte. Dar cum la noi statul de drept lasă de dorit.........
Ponta in locul disputei cu cine merge si cine nu,mai bine s-ar ocupa de ce se intampla in ultimul timp cu RON-ul,de problemele interne,de Mang,ca la Bruxelles nu umbla maimute cu covrigi in coada.
Ce se face acolo?Stau toti si asculta si dau din cap la ce spun barosanii europeni!
1. Aceasta situatie nu este noua, va reamintesc episoadele premierului Tariceanu.
2. La acel moment in cancelariile europene am fost perceputi negativ din acest punct de vedere, spre ridicol aproape (mergeau amandoi, uneori cu avioane si delegatii diferite)
3. Singurele tari in care participa presedintele si nu premierul sunt tarile in care presedintele are atributii clar prevazute in constitutie, in acele tari presedintele are atributii precum premierul nostru.
4. Opinia unanima a specialistilor in domeniu din afara tarii este ca noi ne incadram la reprezentarea Romaniei de catre primul ministru singurul care are si atributiile constitutionale pentru a pune in practica ceea ce semneaza la Consiliul European
Nu te cred pana nu vad scris opinia specialistilori externi!
Aici in Germania,niciun specialist(in leg.cu
Tariceanu)nimeni nu si-a pierdut timpul cu badareniile politicii romanesti.
Ce scrie Constitutia,asta-i adevarul,deci trebuie respectat.
Dar cum si tu esti roman,iti place sa o interpretezi.
Cu asemenea interpretari de legi umbla criminalii liber,cefatii cu diplome la Chisinau,Spiru,
plagiaturi,sunt parlamentarii Ro.
Ne dam toti destepti,dar numai gura e de noi,in rest ce spune Vasilescu:in Ro.putini muncesc...
completarea mea,dar multi se cred savanti.
Exista intradevar interpretari posibile in diferit cazuri. La noi Constitutia este intocmita lasand loc la prea multe interpretari in mai multe situatii. Dar in ceea ce priveste aceasta situatie punctual eu nu consider ca este interpretabil decat daca ai o atitudine nu de presedinte de tara ci de bloc. Dar poate subiectivitatea mea este afectata de cvasiunanimitatea acestei opinii in institutiile sus mentionate
Ca si Romania, lituania este reprezentata de presedinte si - surpriza!- textul Constitutiei lituaniene semana ca doua picaturi de apa cu cea romana prin partea cu atributiile presedintelui.
Vezi art. 84 din
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_e?p_id=197469&p_query=&p_tr2=2
Chiar nu vezi ca este un alt "ambitz" al lui Ponta ?
De aia RDS si UPC nu au acceptat cererile Antena Grup legat de costurile de retransmisie (exagerat de mari in ambele cazuri). Lasa ca vine acusi si Dolce si o sa se uite la Antene cei de vor plati. Si Gadea o sa planga la TV ca e dictatura in tara asta, ca nimeni nu mai poate sa se uite la elucubratiile lui de handicapat mintal sub tratament medicamentos, ca nimeni nu mai vrea sa plateasca sa il vada.
Colegu... ia-ti trustul Intact in spate si mars de aici. Lasa-ne in durerile noastre si du-te sa ii lingi hemoroizii lui Voiculescu. Tocmai s-a golit si are nevoie sa fie curatat (hartia igienica Zewa e prea "brutala").
in conformitate cu lejea fundamentala presedintele republicii reprezinta tara in relatiile externe - aceasta ipoteza trebuie interpretata prin coroborare cu norma care stabileste ca acelasi presedinte al republicii CONDUCE SEDINTELE GUVERNULUI la care participa;
in concluzie presedintele republicii nu poate sa cedeze atributu` reprezentarii - ponta o fi facut dreptu` in cresa la seral...
ponta, usl, consilieru` prezidential de 2 lei si jurnalishtii lu` peste pajit aveti nota 2, treceti in clasa intai invatati sa cititi Constitutia si dupa aia puneti mana pe creion,