Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni ca pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputatilor, care este si forul decizional, potrivit Mediafax.

Ponta a spus ca, martea viitoare, Comisia juridica din Camera Deputatilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, in raport urmand a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat.

Presedintele PSD a admis ca criticile privind mentinerea pragului electoral au fost intemeiate si a precizat ca nu poate fi privat candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu de accederea in Parlament.

El a spus ca USL va sustine, totodata, si amendamentele facute de grupul minoritatilor nationale, privind alegerea celor 18 reprezentanti in Parlament ai minoritatilor.

Ponta si-a exprimat seranta ca saptamana viitoare Legea alegerilor parlamentare sa fie adoptata de Camera si sa mearga spre promulgare.

Presedintele PSD a precizat ca liderii de grup au primit de la conducerea USL sarcina convocarii Camerei si Senatului pe 21 si pe 22 mai, respectiv luni dupa-amiaza si marti dimineata, pentru a dezbate la Senat Legea energiei, o obligatie restanta de la Guvernul Ungureanu, si la Camera Legea alegerilor parlamentare.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca este de acord cu eliminarea totala din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifica lucrurile si genereaza sistemul cu doua formatiuni mari in Parlament.

"O asemenea formula simplifica lucrurile, in sensul ca ea genereaza si intretine, dupa exemplul Marii Britanii, sistemul cu doua mari partide, cu doua forte politice", a spus presedintele liberal.

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca pragul electoral, mentinut in Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, va fi scos atunci cand actul normativ va fi dezbatut de Camera Deputatilor, care este for decizonal.

Intrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur sistemul majoritar, in care candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu este declarat ales, in conditiile mentinerii pragului electoral pentru formatiunile politice, Sova a precizat ca pragul electoral va fi scos de catre Camera Deputatilor, care este for decizional.

"Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputatilor", a spus Sova.

In ceea ce priveste candidatii independenti, Sova a precizat ca actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor si ca la alegeri poate candida oricine, inclusiv independentii, iar un independent care va castiga in colegiul sau va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca, prin pastrarea pragului electoral in legea uninominalului pur votata de plen marti, candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, legea avantajand partidele mari.

"Daca mergi independent, intri in Parlament, ca reprezentant al colegiului in care ai candidat si ai castigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, daca esti desemnat, iti cresc si sansele, intrucat esti sustinut de o formatiune politica, dar si partidul are conditie sa treaca pragul stabilit", a spus Ghise.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a atentionat ca legea votului uninominal adoptata marti in Senat elimina distribuirea mandatelor catre independenti si, prin mentinerea pragului electoral, permite accesul in Parlament a celor care nu au castigat colegiul.

Preda a scris, pe blogul sau, ca legea aprobata de Senat si asumata de catre premierul Victor Ponta, contine doua erori.

"Prima este legata de mentinerea pragului electoral. Daca regula first pass the post e introdusa, pragul nu mai are sens. Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Preda.

El atragea atentia ca "a doua eroare priveste candidaturile independente".

Preda preciza ca legea mentine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar, "cand vine vorba despre distribuirea mandatelor, independentii dispar".

Senatorii au adoptat, marti, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva". PDL anuntase ca se abtine la vot, iar UDMR a fost impotriva.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD).